Αποκάλυψη-σοκ ΠΑΚΟΕ: Νοθευμένα ή ακατάλληλα χιλιάδες τρόφιμα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ

Σε αποκαλύψεις σοκ προχώρησε το ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) για τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά και που όλοι καταναλώνουν. Σύμφωνα με το πρόσφατο δελτίο τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, το 64% των τροφίμων που έλεγξε το ΠΑΚΟΕ ήταν είτε νοθευμένα είτε ακατάλληλα για κατανάλωση.

Πρωταθλητές στην κούρσα της νοθείας αναδείχθηκαν το ελαιόλαδο (νοθευμένο σε ποσοστό έως 75%) και τα αναψυκτικά (νοθευμένα κατά 72%). Ακόμη και στο εμφιαλωμένο νερό εντοπίστηκαν παρατυπίες, καθώς σε πολλά δείγματα είχαν αναπτυχθεί μικρόβια και βακτήρια επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

 

Μετά την εξέταση τριών χλιάδων καταγγελιών που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2017, το ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε δειγματοληψίες, χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις για τα μη κατάλληλα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Τα συμπεράσματα της έρευνας συνοψίζονται στα παρακάτω, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου:

1. Σε διάφορα δείγματα τροφίμων που πάρθηκαν από σημεία πώλησης, το 64% των δειγμάτων για όλα σχεδόν τα προϊόντα βρέθηκε νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση.

2. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και σε ποσοστό 40% των δειγμάτων βρέθηκαν με ληγμένες ημερομηνίες και μολυσμένα με κολοβακτηρίδια, ενώ το 48% από αυτά είχαν σημαντική επιβάρυνση από αντιβιοτικά. Επίσης ένα 55% των δειγμάτων αυτών νοθεύτηκε με λιγότερη περιεκτικότητα σε λίπος, ενώ σε γιαούρτια διαπιστώθηκε ύπαρξη συντηρητικών και σε πολλά παγωτά η ανυπαρξία γάλακτος και η προσθήκη σκόνης γάλακτος και συνθετικών χρωμάτων. Παρατηρήθηκε επίσης νοθεία στη φέτα που σερβίρεται σε ταβέρνες και εστιατόρια, η οποία παρότι είναι λευκό τυρί, πωλείται ως τυρί φέτα από αιγοπρόβειο γάλα. Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός για να διαπιστώσει ότι, δυστυχώς, στην περίοδο του καλοκαιριού και μέχρι και το Νοέμβριο, κυκλοφορούν σε όλα τα μαγαζιά και super market γάλατα και γιαούρτια, πρόβειου και κατσικίσιου, πράγμα το οποίο απαγορεύεται επειδή την περίοδο αυτή δεν γαλακτοφορούν τα ζώα αυτά.

3.Στα αλλαντικά, σε ποσοστό 67% των δειγμάτων, η περιεκτικότητα σε νιτρώδη και νιτρικά βρέθηκε υψηλότερη κατά 150% του επιτρεπόμενου ορίου.

4.Στους χυμούς παρατηρήθηκαν σοβαρές παραπλανήσεις του καταναλωτικού κοινού ως προς το τι πραγματικά περιέχουν οι συσκευασίες που αναγράφουν για λόγους προώθησης του προϊόντος τη φράση «φυσικός χυμός», ενώ περιέχουν ένα μείγμα νερού και χρωστικών ουσιών με άρωμα από φρούτο.

5. Στα αναψυκτικά, η περιεκτικότητα του φυσικού χυμού σε ποσοστό 72% των δειγμάτων, βρέθηκε χαμηλότερη κατά 50% από το επιτρεπτό όριο. Βρέθηκαν επίσης στην αγορά αναψυκτικά που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως φαρμακευτικά προϊόντα ψυχοτρόπα και δεν θα έπρεπε να καταναλώνονται αβίαστα από παιδιά και να πουλιούνται σε καταστήματα που έχουν άδεια «μπακάλικου» (καταστήματα βιολογικών τροφών).

6.Στα εμφιαλωμένα νερά παρατηρήθηκαν σοβαρότατες παρατυπίες στους όρους διακίνησης, αποθήκευσης και διάθεσής τους. Ακόμα, σοβαρές ανακρίβειες που αναγράφονται στις ετικέτες και αφορούν τους ελέγχους του Γενικού Χημείου του Κράτους, οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονται ελλιπείς, λόγω του ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένες έως ελάχιστες για το πλήθος των εμφιαλωμένων νερών που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια. Η διακίνηση δε και η διάθεση των εμφιαλωμένων νερών, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες και στις περιοχές των νησιών μας, γίνεται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, με ξεσκέπαστα φορτηγά κάτω από τον καυτό ήλιο και με θερμοκρασίες πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, όταν το όριο είναι 18 βαθμοί Κελσίου. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε το μικροβιακό φορτίο από κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους που ανιχνεύτηκε στα εμφιαλωμένα νερά, το οποίο ήταν επικίνδυνα υψηλό για τη δημόσια υγεία στο 20% των δειγμάτων. Επιπλέον, από πρόσφατες έρευνες, έχει διαπιστωθεί ότι τα πλαστικά μπουκάλια περιέχουν το επικίνδυνο στοιχείο αντιμόνιο, το οποίο αθροιστικά προσβάλλει τη χολή και το συκώτι ανεπανόρθωτα. Για αυτό το λόγο συστήνεται η χρήση γυάλινου μπουκαλιού, η οποία θεωρείται η πιο υγιεινή και δεν δημιουργεί κατάλοιπα μη φιλικά στο περιβάλλον.

7. Στα λαχανικά, από έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκε η ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων φυτοφαρμάκων, νιτρικών, βαρέων μετάλλων (εξασθενές χρώμιο, μόλυβδος, υδράργυρος).

8. Στο ψωμί και στα αρτοσκευάσματα βρέθηκαν 4 απαγορευμένα βελτιωτικά και προσθετικά σε ποσοστό 40% των δειγμάτων που ελήφθησαν.

9. Στοελαιόλαδο διαπιστώθηκε νοθεία σε ποσοστό 75% των δειγμάτων (το πρόσφατο σκάνδαλο του ηλιέλαιου αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος. Η παραπλάνηση δε του καταναλωτή σε όσα αναφέρονται στις ετικέτες των φιαλών είναι απερίγραπτη.

Το δελτίο τύπου ολοκληρώνει με την ερώτηση εάν πρέπει η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής να συνδεθεί και με την επαγρύπνιση του καταναλωτή σε θέματα μείζονος σημασίας όπως η διατροφή και ο τρόπος ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.