Πανετόνε (γλυκό ψωμί)

Συνταγή για πανετόνε, το ιταλικό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι!

Προετοιμασία: 40 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 6 ώρες, 30 λεπτά

Μερίδες: 15

Πανετόνε (γλυκό ψωμί)
μαμα πειναω youtube.com
Εκτέλεση

Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά: βάζουμε τους κύβους νωπής μαγιάς Το Χελιδόνι σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10' να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και προσθέτουμε 70 γραμμάρια  από το αλεύρι. Ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε την υπόλοιπη μαγιά και χτυπάμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Στην συνέχεια, προσθέτουμε 2 αυγά, 180 γρ. αλεύρι, 50 γρ. ζάχαρη και χτυπάμε να ενωθούν κι αυτά στην ζύμη. Τέλος, με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέτουμε τα 115 γρ. βούτυρο. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει λείο, καλύπτουμε ξανά με την μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1-1½ ώρες. 

Κατόπιν μεταφέρουμε τη ζύμη στο μίξερ και προσθέτουμε τους κρόκους, το μέλι, τη βανίλια, τα υπόλοιπα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και 1 κ.γλ. αλάτι. Χτυπάμε καλά και στο τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Χτυπάμε να ενσωματωθεί καλά και προσθέτουμε τα 600 γρ. αλεύρι, τις σταφίδες με τα ζαχαρωτά και τα ξύσματα πορτοκιαλιού και λεμονιού. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια αλλάζουμε τον αναδευτήρα του μίξερ και βάζουμε το γάντζο να ζυμώνει, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη, για 1-2 λεπτά. Βγάζουμε από το μπολ και ζυμώνουμε με το χέρι λίγο ακόμα μέχρι να μαλακώσει. Τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη για να σταθεί μέχρι να τριπλασιαστεί σε μέγεθος, για 2-2½ ώρες.

Πλάθουμε σε μπάλα τη ζύμη μας και την τοποθετούμε σε μια βουτυρωμένη κυλινδρική φόρμα (αυτήν της μπόμπας). Σκεπάζουμε για τελευταία φορά με μεμβράνη μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, για 2-2½ ώρες. 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Ψήνουμε το panettone για 10 λεπτά, μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190οC και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Τέλος μειώνουμε στους 170oC και ψήνουμε μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια και να ψηθεί εσωτερικά το πανετόνε, για 40-50 λεπτά. Στη συνέχεια το βγάζουμε από τον φούρνο, περνάμε από την βάση του και σταυρωτά καλαμάκια για σουβλάκια (ξύλινα ή μεταλλικά) και τα στηρίζουμε στα τοιχώματα μιας βαθιάς κατσαρόλας. Το πανετόνε πρέπει να κρυώσει ανάποδα στην κατσαρόλα στηριζόμενο στα καλαμάκια προτού κοπεί, διαφορετικά το πιο πιθανό είναι ότι θα ξεφουσκώσει.

μαμα πειναω youtube.com