ΑρχικήΣυνταγέςΓλυκάΠανετόνε (γλυκό ψωμί)

Πανετόνε (γλυκό ψωμί)

Πανετόνε (γλυκό ψωμί)
Εκτύπωση

Πανετόνε (γλυκό ψωμί)

Πιάτο Γλυκά
Κουζίνα Διεθνής
Λέξη κλειδί Πανετόνε (γλυκό ψωμί)
Προετοιμασία 40 λεπτά
Συνολικός χρόνος 40 λεπτά
Μερίδες 15
Θερμίδες 345θερμίδες

Υλικά

  • 2 κύβοι νωπή μαγιά Το Χελιδόνι των 25 γρ.
  • 3/4 φλιτζ. νερό χλιαρό στους 30οC
  • 870 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 340 γρ. βούτυρο
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 250 γρ. ξανθές σταφίδες τις αφήνουμε να μαλακώσουν για 30 λεπτά στο νερό και κατόπιν τις στραγγίζουμε
  • 75 γρ. ζαχαρωμένα φρούτα
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

  • Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά: βάζουμε τους κύβους νωπής μαγιάς Το Χελιδόνι σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10' να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και προσθέτουμε 70 γραμμάρια  από το αλεύρι. Ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε την υπόλοιπη μαγιά και χτυπάμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Στην συνέχεια, προσθέτουμε 2 αυγά, 180 γρ. αλεύρι, 50 γρ. ζάχαρη και χτυπάμε να ενωθούν κι αυτά στην ζύμη. Τέλος, με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέτουμε τα 115 γρ. βούτυρο. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει λείο, καλύπτουμε ξανά με την μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1-1½ ώρες. 
  • Κατόπιν μεταφέρουμε τη ζύμη στο μίξερ και προσθέτουμε τους κρόκους, το μέλι, τη βανίλια, τα υπόλοιπα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και 1 κ.γλ. αλάτι. Χτυπάμε καλά και στο τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Χτυπάμε να ενσωματωθεί καλά και προσθέτουμε τα 600 γρ. αλεύρι, τις σταφίδες με τα ζαχαρωτά και τα ξύσματα πορτοκιαλιού και λεμονιού. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια αλλάζουμε τον αναδευτήρα του μίξερ και βάζουμε το γάντζο να ζυμώνει, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη, για 1-2 λεπτά. Βγάζουμε από το μπολ και ζυμώνουμε με το χέρι λίγο ακόμα μέχρι να μαλακώσει. Τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη για να σταθεί μέχρι να τριπλασιαστεί σε μέγεθος, για 2-2½ ώρες.
  • Πλάθουμε σε μπάλα τη ζύμη μας και την τοποθετούμε σε μια βουτυρωμένη κυλινδρική φόρμα (αυτήν της μπόμπας). Σκεπάζουμε για τελευταία φορά με μεμβράνη μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, για 2-2½ ώρες. 
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Ψήνουμε το panettone για 10 λεπτά, μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190οC και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Τέλος μειώνουμε στους 170oC και ψήνουμε μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια και να ψηθεί εσωτερικά το πανετόνε, για 40-50 λεπτά. Στη συνέχεια το βγάζουμε από τον φούρνο, περνάμε από την βάση του και σταυρωτά καλαμάκια για σουβλάκια (ξύλινα ή μεταλλικά) και τα στηρίζουμε στα τοιχώματα μιας βαθιάς κατσαρόλας. Το πανετόνε πρέπει να κρυώσει ανάποδα στην κατσαρόλα στηριζόμενο στα καλαμάκια προτού κοπεί, διαφορετικά το πιο πιθανό είναι ότι θα ξεφουσκώσει.

Δείτε επίσης: Πανεύκολη μους με 2 μόνο υλικά

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Γαρίδες σαγανάκι με φέτα

Γαρίδες σαγανάκι με φέτα από τον Τάσο Αντωνίου. Μάθετε πώς θα φτιάξετε εύκολα ένα από τα πλέον καλοκαιρινά φαγητά στην πιο λαχταριστή του εκδοχή!...

Mαρμελάδα καρπούζι

Μαρμελάδα καρπούζι από τον Τάσο Αντωνίου! Αυτή η συνταγή για μαρμελάδα κρύβει μέσα της όλη τη γεύση και το άρωμα του καλοκαιριού.

Θεϊκή τούρτα παγωτό σοκολάτα και μπισκότο

Εύκολη τούρτα παγωτό από τον Τάσο Αντωνίου! Μια εντυπωσιακή τούρτα παγωτό με κολασμένη σως σοκολάτας, σαβαγιάρ και σοκολατένια μπισκότα. Είναι η τέλεια τούρτα για καλέσματα και πάρτυ.

Περισσότερα άρθρα

Φινόκιο, το χειμωνιάτικο λαχανικό που θα λατρέψετε

Το φινόκιο, γνωστό και ως μαραθόριζα, είναι το χειμωνιάτικο λαχανικό που θα λατρέψετε!

Λαχανάκια Βρυξελλών: ο λόγος που πρέπει να τα εντάξεις στη διατροφή σου!

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ανάμεσα στα λαχανικά του χειμώνα και αποτελούν μια εξαιρετικά νόστιμη αλλά και θρεπτική επιλογή. Ας μάθουμε γιατί πρέπει να τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας.

Tα 13 πιο χρήσιμα πράγματα που διδάσκουν στις σχολές μαγειρικής

Τα απόλυτα μυστικά που διδάσκουν στις σχολές μαγειρικής και μπορείτε να εφαρμόσετε στην κουζίνα του σπιτιού. Θα σας λύσουν τα χέρια!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Σαν Ιταλιδα θα σου πω πως η συνταγη σου ειναι μολτο μπενε! Μπραβο Τασο εισαι καταπληκτικος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ