Πανετόνε (γλυκό ψωμί)

Πανετόνε (γλυκό ψωμί)

Πανετόνε (γλυκό ψωμί)

Πανετόνε (γλυκό ψωμί)
Προετοιμασία
40 λεπτά
 
Μερίδες: 15
Υλικά
  • 2 κύβοι νωπή μαγιά Το Χελιδόνι των 25 γρ.
  • 3/4 φλιτζ. νερό χλιαρό στους 30οC
  • 870 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 340 γρ. βούτυρο
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 250 γρ. ξανθές σταφίδες τις αφήνουμε να μαλακώσουν για 30 λεπτά στο νερό και κατόπιν τις στραγγίζουμε
  • 75 γρ. ζαχαρωμένα φρούτα
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση
  1. Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά: βάζουμε τους κύβους νωπής μαγιάς Το Χελιδόνι σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10' να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και προσθέτουμε 70 γραμμάρια  από το αλεύρι. Ανακατεύουμε.

  2. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε την υπόλοιπη μαγιά και χτυπάμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Στην συνέχεια, προσθέτουμε 2 αυγά, 180 γρ. αλεύρι, 50 γρ. ζάχαρη και χτυπάμε να ενωθούν κι αυτά στην ζύμη. Τέλος, με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέτουμε τα 115 γρ. βούτυρο. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει λείο, καλύπτουμε ξανά με την μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1-1½ ώρες. 

  3. Κατόπιν μεταφέρουμε τη ζύμη στο μίξερ και προσθέτουμε τους κρόκους, το μέλι, τη βανίλια, τα υπόλοιπα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και 1 κ.γλ. αλάτι. Χτυπάμε καλά και στο τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Χτυπάμε να ενσωματωθεί καλά και προσθέτουμε τα 600 γρ. αλεύρι, τις σταφίδες με τα ζαχαρωτά και τα ξύσματα πορτοκιαλιού και λεμονιού. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια αλλάζουμε τον αναδευτήρα του μίξερ και βάζουμε το γάντζο να ζυμώνει, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη, για 1-2 λεπτά. Βγάζουμε από το μπολ και ζυμώνουμε με το χέρι λίγο ακόμα μέχρι να μαλακώσει. Τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη για να σταθεί μέχρι να τριπλασιαστεί σε μέγεθος, για 2-2½ ώρες.

  4. Πλάθουμε σε μπάλα τη ζύμη μας και την τοποθετούμε σε μια βουτυρωμένη κυλινδρική φόρμα (αυτήν της μπόμπας). Σκεπάζουμε για τελευταία φορά με μεμβράνη μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, για 2-2½ ώρες. 

  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Ψήνουμε το panettone για 10 λεπτά, μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190οC και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Τέλος μειώνουμε στους 170oC και ψήνουμε μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια και να ψηθεί εσωτερικά το πανετόνε, για 40-50 λεπτά. Στη συνέχεια το βγάζουμε από τον φούρνο, περνάμε από την βάση του και σταυρωτά καλαμάκια για σουβλάκια (ξύλινα ή μεταλλικά) και τα στηρίζουμε στα τοιχώματα μιας βαθιάς κατσαρόλας. Το πανετόνε πρέπει να κρυώσει ανάποδα στην κατσαρόλα στηριζόμενο στα καλαμάκια προτού κοπεί, διαφορετικά το πιο πιθανό είναι ότι θα ξεφουσκώσει.

Δείτε επίσης: Πανεύκολη μους με 2 μόνο υλικά

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.