Από την Άννα Ευθυμίου,
Oι Ιταλοί το θεωρούν το Νο 1 χριστουγεννιάτικο γλυκό ενώ τόσο σε Ευρώπη (πλην της Ελλάδας) όσο και Αμερική, οι βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και των delicatessen γεμίζουν με το επιβλητικό αυτό γλύκισμα. Ο λόγος για το πανετόνε (panettone), το ψηλό γλυκό ψωμί με φρούτα και ξηρούς καρπούς από την Ιταλία. Ποια είναι όμως η ιστορία που κρύβει από πίσω του;
Πολλοί θεωρούν ότι η ονομασία του προέρχεται από την ιταλική λέξη panetto που σημαίνει μικρή φραντζόλα. Κάποια έγγραφα το αναφέρουν ως pane di tono ή ελληνιστί πολυτελές κέικ, με πλούσια γεύση που θυμίζει το δικό μας τσουρέκι ή το γαλλικό μπριος. Τα υλικά που χαρίζουν αυτό το πρωτότυπο αποτέλεσμα είναι βούτυρο, αυγά, γάλα, σταφίδες, ξύσμα πορτοκαλιού και ξηροί καρποί. Χρειάζονται πολλές ώρες προετοιμασίας και αναμονής ώστε το πανετόνε να ψηλώσει και να αποκτήσει το κλασικό του σχήμα που θυμίζει ροτούντα και φυσικά την αφράτη και ανάλαφρη υφή του.
Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το πανετόνε δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τα ρωμαϊκά κιόλας χρόνια, ωστόσο η πρώτη γραπτή αναφορά που συνδέει το εν λόγω γλύκισμα με τον εορτασμό των Χριστουγέννων θα γίνει τον 18ο αιώνα στο Μιλάνο. Τον 20ο αιώνα το πανετόνε παράχθηκε για πρώτη φορά σε πολύ μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα να μειωθεί η τιμή του, να αυξηθεί η ζήτηση του κόσμου γι’ αυτό και να καθιερωθεί σιγά σιγά σε όλο τον κόσμο ως ένα από τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα γλυκά.
Στην Ιταλία, οι νέοι άνδρες συνήθιζαν να το προσφέρουν ως δώρο στην αγαπημένη τους για να γιορτάσουν μαζί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Μάλιστα, αποτελεί τόσο μεγάλο κομμάτι της ιταλικής πολιτιστικής κληρονομιάς που η χώρα προσπαθεί εδώ και κάποια χρόνια να κερδίσει τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης), καθώς η φήμη του πανετόνε σε όλο τον κόσμο έχει οδηγήσει χώρες όπως η Βραζιλία σε μεγάλη παραγωγή και εξαγωγή του γλυκού, με κύριο προορισμό την Αμερική.
Φέτος κάντε έκπληξη στους αγαπημένους σας ετοιμάζοντάς τους αυτό το υπέροχο, εντυπωσιακό γλυκό ή προσφέρετέ το σαν “πεσκέσι” σε φιλικό κάλεσμα εν όψει των γιορτών! Το πανετόνε αγαπάει πολύ το γλυκό κρασί, τον καφέ αλλά και λίγο τυρί μασκαρπόνε από πάνω. Τα καλά νέα είναι πως αν περισσέψει μετά τις γιορτές, θα φτιάξετε με αυτό τέλειες αυγοφέτες ή γλυκιά πουτίγκα. Ακόμα περιμένετε; Βρείτε τη συνταγή εδώ.