ΑρχικήΆρθραΠανετόνε, το χριστουγεννιάτικο γλυκό ψωμί από την Ιταλία

Πανετόνε, το χριστουγεννιάτικο γλυκό ψωμί από την Ιταλία

Από την Άννα Ευθυμίου,

Oι Ιταλοί το θεωρούν το Νο 1 χριστουγεννιάτικο γλυκό ενώ τόσο σε Ευρώπη (πλην της Ελλάδας) όσο και Αμερική, οι βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και των delicatessen γεμίζουν με το επιβλητικό αυτό γλύκισμα. Ο λόγος για το πανετόνε (panettone), το ψηλό γλυκό ψωμί με φρούτα και ξηρούς καρπούς από την Ιταλία. Ποια είναι όμως η ιστορία που κρύβει από πίσω του;

Πολλοί θεωρούν ότι η ονομασία του προέρχεται από την ιταλική λέξη panetto που σημαίνει μικρή φραντζόλα. Κάποια έγγραφα το αναφέρουν ως pane di tono ή ελληνιστί πολυτελές κέικ, με πλούσια γεύση που θυμίζει το δικό μας τσουρέκι ή το γαλλικό μπριος. Τα υλικά που χαρίζουν αυτό το πρωτότυπο αποτέλεσμα είναι βούτυρο, αυγά, γάλα, σταφίδες, ξύσμα πορτοκαλιού και ξηροί καρποί. Χρειάζονται πολλές ώρες προετοιμασίας και αναμονής ώστε το πανετόνε να ψηλώσει και να αποκτήσει το κλασικό του σχήμα που θυμίζει ροτούντα και φυσικά την αφράτη και ανάλαφρη υφή του.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το πανετόνε δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τα ρωμαϊκά κιόλας χρόνια, ωστόσο η πρώτη γραπτή αναφορά που συνδέει το εν λόγω γλύκισμα με τον εορτασμό των Χριστουγέννων θα γίνει τον 18ο αιώνα στο Μιλάνο. Τον 20ο αιώνα το πανετόνε παράχθηκε για πρώτη φορά σε πολύ μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα να μειωθεί η τιμή του, να αυξηθεί η ζήτηση του κόσμου γι’ αυτό και να καθιερωθεί σιγά σιγά σε όλο τον κόσμο ως ένα από τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Στην Ιταλία, οι νέοι άνδρες συνήθιζαν να το προσφέρουν ως δώρο στην αγαπημένη τους για να γιορτάσουν μαζί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Μάλιστα, αποτελεί τόσο μεγάλο κομμάτι της ιταλικής πολιτιστικής κληρονομιάς που η χώρα προσπαθεί εδώ και κάποια χρόνια να κερδίσει τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης), καθώς η φήμη του πανετόνε σε όλο τον κόσμο έχει οδηγήσει χώρες όπως η Βραζιλία σε μεγάλη παραγωγή και εξαγωγή του γλυκού, με κύριο προορισμό την Αμερική.

Φέτος κάντε έκπληξη στους αγαπημένους σας ετοιμάζοντάς τους αυτό το υπέροχο, εντυπωσιακό γλυκό ή προσφέρετέ το σαν “πεσκέσι” σε φιλικό κάλεσμα εν όψει των γιορτών! Το πανετόνε αγαπάει πολύ το γλυκό κρασί, τον καφέ αλλά και λίγο τυρί μασκαρπόνε από πάνω. Τα καλά νέα είναι πως αν περισσέψει μετά τις γιορτές, θα φτιάξετε με αυτό τέλειες αυγοφέτες ή γλυκιά πουτίγκα. Ακόμα περιμένετε; Βρείτε τη συνταγή εδώ.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Παλμιέ με ζαμπόν

Συνταγή για παλμιέ με ζαμπόν, τυρί και μουστάρδα!

Σπαγγέτι με σάλτσα πέστο βασιλικού

Ένα ελαφρύ πιάτο που συνδυάζει γεύσεις, αρώματα και υφές! Εύκολη, γρήγορη, απλή και νόστιμη συνταγή για μακαρονάδα.

Κορμός σοκολάτας με κάστανο

Κορμός σοκολάτας, μεγαλοπρεπής και γιορτινός! Φτιάξτε αυτή την εύκολη συνταγή για γευστικό κορμό σοκολάτας με γέμιση κάστανο και δεν θα μείνει ψίχουλο.

Περισσότερα άρθρα

Επιλέγοντας το αρνί και τους κρεατομεζέδες για το πασχαλινό τραπέζι

Πλήρης οδηγός για να επιλέξετε το καλύτερο αρνί και το κατσίκι για το πασχαλινό τραπέζι!

Η διατροφή του Πάσχα

Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας κατά την περίοδο του Πάσχα;

Ψήσιμο στη λαδόκολλα, όλα τα μυστικά της επιτυχίας!

Το ψήσιμο στη λαδόκολλα είναι ένας εύκολος, ξεκούραστος αλλά και εντυπωσιακός τρόπος να ψήσετε και να παρουσιάσετε τις δημιουργίες σας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ