Από την Ελένη Κουή MSc., RD., Παιδοδιαιτολόγο – Ειδική στην Παιδική Παχυσαρκία – Παιδικό Διαβήτη,
Τα παντζάρια (beta vulgaris) είναι σκούρα σε χρώμα και λεία, σφιχτά με πράσινα σκούρα φύλλα. Σκεφτείτε τα και σαν υγεινή λύση για τσιπς με παντζάρι στο σπίτι αλλά και σαν υλικό σε υγιεινά κέικ!
Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών ουσιών όπως βεταλαινών, βιταμινών A, C και συμπλέγματος Β και με υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου,σιδήρου, καλίου, μαγνησίου. Η θρεπτική αξία του παντζαριού είναι ασυναγώνιστη! Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα παντζάρια περιέχουν μια ουσία, τη βηταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και θωρακίζει την καρδιά μας απέναντι σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις. Μεγάλες ποσότητες ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορεί να ευθύνονται για φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, λόγω της πλούσιας σύστασής τους στις παραπάνω ουσίες, βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων του πεπτικού συστήματος και στην προώθηση υγιών επιπέδων LDL χοληστερόλης στον οργανισμό.
Βρείτε τη συνταγή για υπέροχη σαλάτα με παντζάρια και υπέροχη βινεγκρέτ μουστάρδας!
Τέλος, γνωρίζατε ότι τα παντζάρια μας φτιάχνουν τη διάθεση; Ο λόγος εντοπίζεται στην τρυπτοφάνη που περιέχουν, ουσία η οποία η οποία μας δίνει ένα αίσθημα ευεξίας και χαράς, ακριβώς όπως δρα η σοκολάτα. Γι’ αυτό λοιπόν σας προτείνουμε να δοκιμάσετε ένα υπέροχο σοκολατένιο κέικ με σοκολάτα και παντζάρι , υγιεινό και πεντανόστιμο!
Βρείτε στην επόμενη σελίδα τη συνταγή για υγιεινό κέικ με σοκολάτα και παντζάρι!
Συνταγή για σοκολατένιο κέικ με παντζάρι
- 100 γρ. ηλιέλαιο
- 130 γρ. μέλι
- 50 γρ. κουβερτούρα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, ψιλοκομμένη
- 250 γρ. ωμό παντζάρι, τριμμένο στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
- 3 αυγά
- 380 γρ. αλεύρι ντίνκελ
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 5 κ.σ. κακάο άγλυκο
- μία πρέζα αλάτι
- 2 κ.σ. μαργαρίνη
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Σε βαθύ κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο. Προσθέτουμε το μέλι και την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να λιώσει η κουβερτούρα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το παντζάρι και ανακατεύουμε. Σε μπολ σπάμε τα αυγά, τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη και τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι, ανακατεύοντας ζωηρά για να μην ψηθούν από το ζεστό μείγμα. Σε ξεχωριστό μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι ντίνκελ, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε καλά. Αλείφουμε με μαργαρίνη και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ. Ψήνουμε για 25 λεπτά. Το κέικ θα είναι ζουμερό στο εσωτερικό και τραγανό εξωτερικά.