ΑρχικήΆρθρα10 μπαχαρικά που πρέπει να έχεις πάντα στην κουζίνα σου

10 μπαχαρικά που πρέπει να έχεις πάντα στην κουζίνα σου

Τα μπαχαρικά κάνουν τη διαφορά στη μαγειρική. Αν τα παραλείψουμε, η γεύση του φαγητού είναι συχνά κατώτερη από αυτό που θα μπορούσε να είναι. Κι αυτό γιατί τα μπαχαρικά είναι ο παράγοντας που απογειώνει τη γεύση των υλικών. Με λίγο πιπέρι, τυρί και ζυμαρικά, φτιάχνουμε στο λεπτό μια εξαιρετική μακαρονάδα cacio e pepe. Με μια πρέζα μπούκοβο μπορούμε να απογειώσουμε τα πιο αδιάφορα τηγανητά αυγά. 

Γεμίζοντας το ντουλάπι με διάφορα μπαχαρικά θα ανεβάσετε τις μαγειρικές επιδόσεις σε άλλα επίπεδα. Υπάρχουν όμως τόσα πολλά μπαχαρικά, και ιδιαίτερα οι αρχάριοι μάγειρες, δεν ξέρουν ποιο να χρησιμοποιήσουν σε κάθε συνταγή. Ανάλογα την κουζίνα που προτιμάτε, θα εφοδιαστείτε με τα αντίστοιχα μπαχαρικά – για παράδειγμα, οι κουζίνες της Ανατολής αγαπούν την κανέλα και το μπαχάρι, ενώ οι εξωτικές κουζίνες πάνε πακέτο με το τζίντζερ και το κάρυ. 

Αντί λοιπόν να αγοράσετε όλα τα έτοιμα μείγματα μπαχαρικών, επενδύστε στην αρχή στα παρακάτω βασικά μπαχαρικά. Δοκιμάστε τα μεμονωμένα, μετά συνδυάστε τα και αφού “ψηθείτε” στην κουζίνα, θα ξέρετε ποιοι συνδυασμοί γεύσεων και αρωμάτων ταιριάζουν στις προτιμήσεις σας!

1. Κανέλα

Κανέλα

Η κανέλα είναι το μπαχαρικό που προσδίδει μια ανάλαφρη γλυκύτητα στο φαγητό. Προσθέστε το στο κοτόπουλο με χυλοπίτες, αλλά ακόμη και στο γιαούρτι και φυσικά το ρυζόγαλο

2. Πάπρικα

Πάπρικα

Η πάπρικα ταιριάζει σχεδόν σε κάθε φαγητό! Οι αρχάριοι μάγειρες ξεκινούν με τη γλυκιά πάπρικα, ενώ όσο ανεβαίνει το επίπεδο μπορούν να προχωρήσουν στην καυτερή ή την καπνιστή, η οποία έχει έντονο χαρακτήρα. Προσθέστε πάπρικα στην τηγανιά, τα κεφτεδάκια και το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο.

3. Μαύρο πιπέρι

Μαύρο πιπέρι

Και πού δεν ταιριάζει το μαύρο πιπέρι; Κάθε κουζίνα θα έπρεπε να έχει ένα μύλο με κόκκους  μαύρου πιπεριού. Από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις του σε ζυμαρικά ή σαλάτα, μέχρι την απροσδόκητη προσθήκη πιπεριού σε τοστ και σάντουιτς, το μαύρο πιπέρι είναι ένα θαυματουργό μπαχαρικό.

4. Κρεμμύδι σε σκόνη

Κρεμμύδι σε σκόνη

Όταν δεν έχετε φρέσκα κρεμμύδια, η αφυδατωμένη εκδοχή τους, δηλαδή το κρεμμύδι σε σκόνη, είναι μια ιδανική εναλλακτική πρόταση. Χρησιμοποιήστε το σάλτσες, σαλάτες αλλά και σε πανάρισμα για κοτόπουλο.

5. Σκόρδο σε σκόνη

Σκόρδο σε σκόνη

Έχει ακριβώς την ίδια χρήση με το κρεμμύδι σε σκόνη. Όποιο πιάτο ζητάει λίγο σκόρδο, τώρα είναι η ώρα να το χρησιμοποιήσετε.

6. Αποξηραμένα βότανα

Αποξηραμένα βότανα

Αν δεν έχετε μπαλκόνι ή κήπο, ίσως είναι δύσκολο να βρείτε εύκαιρα φρέσκα βότανα. Τα αποξηραμένα μυρωδικά έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής και θα δώσουν πολλά μπόνους αρώματος και γεύσης όταν ξεμείνετε από άλλα υλικά. Τα βασικά αποξηραμένα μυρωδικά που πρέπει να έχετε στο ντουλάπι σας είναι βασιλικός, ρίγανη, δεντρολίβανο και θυμάρι. 

7. Τζίντζερ

Τζίντζερ

Είτε φρέσκο είτε αποξηραμένο, το τζίντζερ δίνει μια γλυκιά αψάδα που ταιριάζει σε κάθε συνταγή. Μπορείτε ακόμη να το προσθέσετε στο τσάι ή σε ζεστό νερό για να απολαύσετε όλες τις θετικές του επιδράσεις στον οργανισμό.

8. Κουρκουμάς

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς θεωρείται το χρυσό μπαχαρικό, και όχι άδικα. Με γεύση ελαφρώς πικρή και πικάντικη, είναι ένα μοναδικό μπαχαρικό που αξίζει να δοκιμάσετε σε ρόφημα όπως αυτό το latte με κουρκουμά, αλλά και σε smoothies ή ψητά λαχανικά στο φούρνο.

9. Μπούκοβο

Μπούκοβο

Αν αγαπάτε τις γεύσεις της Ανατολής, το μπούκοβο είναι απαραίτητο συστατικό στην κουζινα σας. Προσθέστε το στην αρχή του μαγειρέματος, ιδανικά για να αρωματίσετε το ελαιόλαδο στο οποίο πρόκειται να σοτάρετε τα υπόλοιπα υλικά σας. Δίνει πικάντικη νότα στη σάλτσα για το κοκκινιστό αλλά και σε σάλτσες για μακαρονάδες. 

10. Κάρυ

Κάρυ σε σκόνη

Γνωρίζατε ότι το κάρυ δεν είναι ένα μπαχαρικό αλλά η μείξη πολλών επιμέρους μπαχαρικών, όπως κόλιανδρο, κύμινο, κουρκουμά, σπόρους μουστάρδα, κάρδαμο, πιπεριά τσίλι, σπόρους από τσιμένι και άλλα.  Και πού δεν μπορείτε να προσθέσετε το κάρυ! Σε σούπες, μαγειρευτά, τηγανητά, ντρέσινγκ σαλάτας ή λαχανικά στο φούρνο, το κάρυ σίγουρα θα κάνει το θαύμα του.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σαλάτα με ρόκα και βινεγκρέτ

Σαλάτα με ρόκα, μήλο και βινεγκρέτ μελιού.

Κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας

Συνταγή για κοτόπουλο με λινγκουίνι και σάλτσα μουστάρδας!

Κοτόπουλο με λαχανικά στον φούρνο

Κοτόπουλο με πιπεριές, κρεμμύδι, ντομάτες και πικάντικη χαρίσα ψημένο στο φούρνο.

Περισσότερα άρθρα

Πώς μαγειρεύεται η κινόα

Μάθετε για την κινόα, τη νέα άφιξη στα superfoods και δείτε μία εύκολη συνταγή για σαλάτα με κινόα!

6 εκπληκτικά γλυκά με κρέμα που πρέπει να δοκιμάσεις!

Aν σου αρέσουν τα ανάλαφρα και εκλεπτυσμένα επιδόρπια, αυτά τα μοναδικά γλυκά με αέρινη και βελούδινη κρέμα πρέπει να τα δοκιμάσεις!

Τα 5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν μαγειρεύετε πατάτες

Για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τις τέλειες πατάτες κάθε φορά, δείτε τα πέντε κύρια λάθη που πρέπει να αποφύγετε.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πολύ χρήσιμο το άρθρο αυτό!!! Θα κοιτάξω να προμηθευτώ ώστε σωστά επισημαίνεις και μου λείπουν!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ