Τα μπαχαρικά κάνουν τη διαφορά στη μαγειρική. Αν τα παραλείψουμε, η γεύση του φαγητού είναι συχνά κατώτερη από αυτό που θα μπορούσε να είναι. Κι αυτό γιατί τα μπαχαρικά είναι ο παράγοντας που απογειώνει τη γεύση των υλικών. Με λίγο πιπέρι, τυρί και ζυμαρικά, φτιάχνουμε στο λεπτό μια εξαιρετική μακαρονάδα cacio e pepe. Με μια πρέζα μπούκοβο μπορούμε να απογειώσουμε τα πιο αδιάφορα τηγανητά αυγά.
Γεμίζοντας το ντουλάπι με διάφορα μπαχαρικά θα ανεβάσετε τις μαγειρικές επιδόσεις σε άλλα επίπεδα. Υπάρχουν όμως τόσα πολλά μπαχαρικά, και ιδιαίτερα οι αρχάριοι μάγειρες, δεν ξέρουν ποιο να χρησιμοποιήσουν σε κάθε συνταγή. Ανάλογα την κουζίνα που προτιμάτε, θα εφοδιαστείτε με τα αντίστοιχα μπαχαρικά – για παράδειγμα, οι κουζίνες της Ανατολής αγαπούν την κανέλα και το μπαχάρι, ενώ οι εξωτικές κουζίνες πάνε πακέτο με το τζίντζερ και το κάρυ.
Αντί λοιπόν να αγοράσετε όλα τα έτοιμα μείγματα μπαχαρικών, επενδύστε στην αρχή στα παρακάτω βασικά μπαχαρικά. Δοκιμάστε τα μεμονωμένα, μετά συνδυάστε τα και αφού “ψηθείτε” στην κουζίνα, θα ξέρετε ποιοι συνδυασμοί γεύσεων και αρωμάτων ταιριάζουν στις προτιμήσεις σας!
1. Κανέλα
Η κανέλα είναι το μπαχαρικό που προσδίδει μια ανάλαφρη γλυκύτητα στο φαγητό. Προσθέστε το στο κοτόπουλο με χυλοπίτες, αλλά ακόμη και στο γιαούρτι και φυσικά το ρυζόγαλο.
2. Πάπρικα
Η πάπρικα ταιριάζει σχεδόν σε κάθε φαγητό! Οι αρχάριοι μάγειρες ξεκινούν με τη γλυκιά πάπρικα, ενώ όσο ανεβαίνει το επίπεδο μπορούν να προχωρήσουν στην καυτερή ή την καπνιστή, η οποία έχει έντονο χαρακτήρα. Προσθέστε πάπρικα στην τηγανιά, τα κεφτεδάκια και το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο.
3. Μαύρο πιπέρι
Και πού δεν ταιριάζει το μαύρο πιπέρι; Κάθε κουζίνα θα έπρεπε να έχει ένα μύλο με κόκκους μαύρου πιπεριού. Από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις του σε ζυμαρικά ή σαλάτα, μέχρι την απροσδόκητη προσθήκη πιπεριού σε τοστ και σάντουιτς, το μαύρο πιπέρι είναι ένα θαυματουργό μπαχαρικό.
4. Κρεμμύδι σε σκόνη
Όταν δεν έχετε φρέσκα κρεμμύδια, η αφυδατωμένη εκδοχή τους, δηλαδή το κρεμμύδι σε σκόνη, είναι μια ιδανική εναλλακτική πρόταση. Χρησιμοποιήστε το σάλτσες, σαλάτες αλλά και σε πανάρισμα για κοτόπουλο.
5. Σκόρδο σε σκόνη
Έχει ακριβώς την ίδια χρήση με το κρεμμύδι σε σκόνη. Όποιο πιάτο ζητάει λίγο σκόρδο, τώρα είναι η ώρα να το χρησιμοποιήσετε.
6. Αποξηραμένα βότανα
Αν δεν έχετε μπαλκόνι ή κήπο, ίσως είναι δύσκολο να βρείτε εύκαιρα φρέσκα βότανα. Τα αποξηραμένα μυρωδικά έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής και θα δώσουν πολλά μπόνους αρώματος και γεύσης όταν ξεμείνετε από άλλα υλικά. Τα βασικά αποξηραμένα μυρωδικά που πρέπει να έχετε στο ντουλάπι σας είναι βασιλικός, ρίγανη, δεντρολίβανο και θυμάρι.
7. Τζίντζερ
Είτε φρέσκο είτε αποξηραμένο, το τζίντζερ δίνει μια γλυκιά αψάδα που ταιριάζει σε κάθε συνταγή. Μπορείτε ακόμη να το προσθέσετε στο τσάι ή σε ζεστό νερό για να απολαύσετε όλες τις θετικές του επιδράσεις στον οργανισμό.
8. Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς θεωρείται το χρυσό μπαχαρικό, και όχι άδικα. Με γεύση ελαφρώς πικρή και πικάντικη, είναι ένα μοναδικό μπαχαρικό που αξίζει να δοκιμάσετε σε ρόφημα όπως αυτό το latte με κουρκουμά, αλλά και σε smoothies ή ψητά λαχανικά στο φούρνο.
9. Μπούκοβο
Αν αγαπάτε τις γεύσεις της Ανατολής, το μπούκοβο είναι απαραίτητο συστατικό στην κουζινα σας. Προσθέστε το στην αρχή του μαγειρέματος, ιδανικά για να αρωματίσετε το ελαιόλαδο στο οποίο πρόκειται να σοτάρετε τα υπόλοιπα υλικά σας. Δίνει πικάντικη νότα στη σάλτσα για το κοκκινιστό αλλά και σε σάλτσες για μακαρονάδες.
10. Κάρυ
Γνωρίζατε ότι το κάρυ δεν είναι ένα μπαχαρικό αλλά η μείξη πολλών επιμέρους μπαχαρικών, όπως κόλιανδρο, κύμινο, κουρκουμά, σπόρους μουστάρδα, κάρδαμο, πιπεριά τσίλι, σπόρους από τσιμένι και άλλα. Και πού δεν μπορείτε να προσθέσετε το κάρυ! Σε σούπες, μαγειρευτά, τηγανητά, ντρέσινγκ σαλάτας ή λαχανικά στο φούρνο, το κάρυ σίγουρα θα κάνει το θαύμα του.
Πολύ χρήσιμο το άρθρο αυτό!!! Θα κοιτάξω να προμηθευτώ ώστε σωστά επισημαίνεις και μου λείπουν!!!