Από την ομάδα του Μαμα Πειναω,
Ολόκληρος ο πλανήτης κινείται σε ρυθμούς ποδοσφαιρικής σάμπας. Το Μουντιάλ της Βραζιλίας αρχίζει κι εμείς κάναμε μια μικρή, αλλά γευστικότατη έρευνα για τα παραδοσιακά πιάτα της χώρας. Και πραγματικά μείναμε άκρως ικανοποιημένοι με τον γευστικό της πλούτο, ανακαλύπτοντας εξαίσιες λιχουδιές, πέρα από το κλισέ που θέλει την Βραζιλία να είναι διάσημη για τις μπανάνες και την καϊπιρίνια. Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, 5 παραδοσιακά πιάτα και 2 εστιατόρια στην Αθήνα κι αναφωνούμε Viva Brazil!
1. Coxinha
Eικόνα via mdemulher.abril.com.br/culinaria/receitas/receita-de-coxinha-cremosa-frango-546624.shtml
Με καταγωγή από το Σάο Πάουλο, την πρωτέουσα της ομώνυμης περιοχής, νοτιοανατολικά της χώρας, το coxinha, αγαπημένο φαγητό όχι μόνο της Βραζιλίας, αλλά κι όλοκληρης της Λατινικής Αμερικής, είναι, θα λέγαμε, αλμυρές κροκέτες με ψιλοκομμένο κότοπουλο τηγανισμένες σε κουρκούτι
2. Moqueca
Εικόνα via http://www.taste.com.au/recipes/30001/moqueca+de+peixe
Η βραζιλιάνικη κακαβιά ονομάζεται moqueca κι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και πολύ νόστιμη είναι το γάλα καρύδας που περιέχει.
3. Picanha
Eικόνα via http://www.eucomocarne.com.br/?p=231
Χαρακτηριστικό και πολύ δημοφιλές πιάτο, το picanha είναι βοδινό κρέας και συγκεκριμένα καπάκι κυλότου με το παχάκι του, ψημένο σε κάρβουνα- μεζές ιδανικός για μπάρμπεκιου!
4. Acarajé
Εικόνα via receitas.ig.com.br/2012-05-29/festival-que-elege-os-melhores-petiscos-de-bar-estreia-em-sao-pa.html
Το απόλυτο και πιο διαδεδομένο street food της χώρας, που μάλιστα είναι η σπεσιαλιτέ, θα μπορούσαμε να πούμε, των βορειονατολικών επαρχιών της χώρας και ειδικά της περιοχής της Bahía. To acarajé είναι ένα είδος κεφτέ από μαυρομάτικα φασόλια, κρεμμύδι και διάφορα μυρωδικά τηγανισμένoi σε dende, δηλαδή σε φοινικέλαιο. Συνήθως σερβίρονται κομμένοι στη μέση και γεμισμένοι με γαρίδες ή συνηθέστερα με vatapa, ένα κρεμώδες μείγμα ψωμιού, γάλα καρύδας, λαχανικών και γαρίδας.
5. Feijoada
Εικόνα via http://www.curtomeubairro.com.br/agenda-eventos/feijoada
Ένα πλούσιο πιάτο που αποτελείται από μαύρα φασόλια, χοιρινό και μοσχάρι, σερβιρισμένο με ρύζι και διάφορα λουκάνικα, το feijoada θεωρείται το εθνικό πιάτο της Βραζιλίας, ενώ συναντάται και διανθισμένο με λάχανο, πατάτες, καρότα ή και μπέικον.
Κι αν θέλετε να απολαύσετε αυτές κι άλλες πολλές βραζιλιάνικες σπεσιαλιτέ, στην Αθήνα υπάρχουν 2 εστιατόρια που ειδικεύονται στην κουζίνα της συγκεκριμένης χώρας και μας προσφέρουν ένα γευστικό ταξίδι μέχρι το Ρίο. Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, στα Ιλίσια, Ο Κίτρινος Σκίουρος (Δημητρέσσα 21, Ιλίσια, Τ. 2107211515) προσφέρει στους πελάτες του αυθεντικές βραζιλιάνικες γεύσεις, αλμυρές και γλυκές, σε ένα περιβάλλον που σίγουρα θυμίζει Κόπα Καμπάνα. Στην Καλλιθέα, για όσους μένουν προς τα νότια προάστια, το Maracana Grill (Κολοκοτρώνη 55, Καλλιθέα, Τ. 2109400801), καθημερινά από το μεσημέρι ως αργά το βράδυ, φέρνει την τοπική βραζιλιάνικη κουζίνα στο πιάτο μας, σερβίροντας τροπικές σαλάτες, παραδοσιακά μαγειρευτά, χυμούς και κοκτέιλ!