ΑρχικήΣυνταγέςΖυμαρικάΠαστίτσιο με λιαστή ντομάτα και μπεσαμέλ γιαουρτιού

Παστίτσιο με λιαστή ντομάτα και μπεσαμέλ γιαουρτιού

Παστίτσιο με λιαστή ντομάτα και μπεσαμέλ γιαουρτιού. Μια φανταστική εκδοχή του αγαπημένου όλων παστίτσιου.

Παστίτσιο
Εκτύπωση

Παστίτσιο με λιαστή ντομάτα και μπεσαμέλ γιαουρτιού

Παστίτσιο πεντανόστιμο με βελούδινη μπεσαμέλ γιαουρτιού, λιαστή ντομάτα και μελωμένο αρωματικό κιμά με καρότο και σέλερι.
Πιάτο Κυρίως πιάτα
Κουζίνα Ελληνική
Λέξη κλειδί Παστίτσιο με λιαστή ντομάτα και μπεσαμέλ γιαουρτιού
Προετοιμασία 30 λεπτά
Εκτέλεση 50 λεπτά
Συνολικός χρόνος 1 ώρα 20 λεπτά
Μερίδες 6
Θερμίδες 430θερμίδες

Υλικά

  • 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο Misko
  • 700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 3 στικς σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • 400 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 7 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 4 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 400 ml γάλα με πλήρη λιπαρά ζεστό αλλά όχι καυτό
  • 300 ml γιαούρτι
  • 1/4 φλιτζ. γραβιέρα
  • 1 μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε τη σάλτσα κιμά: Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά πιέζοντάς τον καλά να διαλυθεί με ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύουμε ανά τακτά διαστήματα και αφήνουμε τον κιμά να πάρει χρώμα για 7 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα. Σβήνουμε με λευκό κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και το ξύλο κανέλας. Αφήνουμε την κανέλα να βγάλει τα αρώματά της για 3-4 λεπτά και την αφαιρούμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να βράσει για 15 λεπτά περίπου. Αν στεγνώσει ο κιμάς, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό ή ζωμό κότας (προαιρετικά) και ανακατεύουμε. 
  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό 2-3 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία και τα σουρώνουμε. Αδειάζουμε τα μακαρόνια σε ελαφρώς λαδωμένο ορθογώνιο ταψί και τα στρώνουμε ομοιόμορφα.
  • Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Σε κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο. Αμέσως προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα, να σχηματιστεί ένα κολλώδες μίγμα (το λεγόμενο ‘ρου’). Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα στο μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για περίπου 7-8 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να σχηματιστεί μια πηχτή σάλτσα. Αν η σάλτσα είναι πολύ ρευστή, ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ώστε να δέσει πιο γρήγορα. Η μπεσαμέλ πρέπει να είναι παχύρευστη, κρεμώδης και να στέκεται στην επιφάνεια μιας ξύλινης κουτάλας. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε. Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.
  • Ρίχνουμε 1 κουτάλα της σούπας από την μπεσαμέλ στο μείγμα ζυμαρικών και τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Απλώνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα. 
  • Ψήνουμε στην τελευταία σχάρα του προθερμασμένου φούρνου στους 180οC, για 45-50 λεπτά.

Δείτε επίσης: Συνταγή για Banofee

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κορμός με γέμιση κρέμας μασκαρπόνε

Συνταγή για χριστουγεννιάτικο κορμό με γέμιση από κρέμα μασκαρπόνε.

Κρέπες

Βασική συνταγή για κρέπα. Με αυτή τη συνταγή θα φτιάξετε ζύμη για πεντανόστιμες γλυκιές και αλμυρές κρέπες, τις οποίες μπορείτε να γεμίσετε με τα αγαπημένα σας υλικά.

Καβουροκεφτέδες

Καβουροκεφτέδες από τον Τάσο Αντωνίου. Αυτή η συνταγή δίνει τους πιο νόστιμους μεζέδες θαλασσικών που θα σας ζητάνε ξανά και ξανά. Μπορείτε να αντικαταστήσετε την καβουρόψιχα με γαρίδες.

Περισσότερα άρθρα

8 χρήσεις του καφέ που σίγουρα δεν γνωρίζατε

Αποκαλύπτουμε κάποιες χρήσεις του καφέ που μας λύνουν τα χέρια στην καθημερινότητα και που σίγουρα δεν είχατε φανταστεί!

Μυστικά για τέλεια μπισκότα

Μαλακά και αφράτα ή λεπτά και τραγανά μπισκότα; Μυστικά & tips για τέλεια μπισκότα που θα λατρέψουν όλοι!

5 έξυπνοι τρόποι για να καθαρίσετε τα πυρίμαχα σκεύη

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να ψήσετε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος. Το γυαλί κατανέμει ισόποσα τη θερμότητα στο φούρνο, και έτσι ψήνεται ομοιόμορφα...

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ