ΑρχικήΣυνταγέςΓλυκάΜπακλαβάς του Τάσου, εύκολος & αρωματικός

Μπακλαβάς του Τάσου, εύκολος & αρωματικός

Μπακλαβάς εύκολος
Εκτύπωση

Μπακλαβάς εύκολος

Μπακλαβάς παραδοσιακός και τραγανός από τον Τάσο Αντωνίου. Στην Ανατολή φτιάχνουν τον μπακλαβά με φιστίκι αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καρύδι για τη γέμιση του γλυκού σας.
Πιάτο Γλυκά
Κουζίνα Διεθνής
Λέξη κλειδί Μπακλαβάς εύκολος
Προετοιμασία 45 λεπτά
Εκτέλεση 2 ώρες 15 λεπτά
Συνολικός χρόνος 3 ώρες
Μερίδες 30 κομμάτια
Θερμίδες 337θερμίδες

Υλικά

  • 40 φύλλα κρούστας
  • 250 γρ. βούτυρο πρόβειο σε βάζο
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 300 γρ. φιστίκι Αιγίνης σε ψίχα, χωρίς το κέλυφος

Για το σιρόπι

  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 450 γρ. νερό
  • χυμό από 1/4 πορτοκάλι

Εκτέλεση

  • Για τον μπακλαβά με φιστίκι, αρχικά κόβουμε τα φύλλα κρούστας με μαχαίρι στις διαστάσεις του παραλληλόγραμμου ταψιού μας 30×40 εκ. ή όποιο μεγάλο ταψί διαθέτουμε. 
  • Σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το πρόβειο βούτυρο και το βούτυρο αγελάδος. Προσέχουμε απλώς να λιώσουν και να μην βράσουν.  
  • Στο μούλτι ή σε μπλέντερ αλέθουμε το φιστίκι όσο πιο ψιλό γίνεται. Αν το φιστίκι είναι χοντροκομμένο, θα ξεκολλάνε τα φύλλα του μπακλαβά.
  • Βουτυρώνουμε το ταψί. Απλώνουμε μέσα ένα ένα τα μισά φύλλα κρούστας, ραντίζοντάς κάθε φύλλο με λιωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεσμένο φιστίκι σε όλο το ταψί και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα με τον ίδιο τρόπο. Εναλλακτικά, μπορούμε να πασπαλίζουμε ένα-ένα τα βουτυρωμένα φύλλα με το φιστίκι, αντί να βάλουμε όλη τη γέμιση στη μέση.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150οC στον αέρα. Βάζουμε για 30 λεπτά το ταψί στο ψυγείο ή ιδανικά στην κατάψυξη, μέχρι να παγώσει καλά το βούτυρο, για να μπορέσουμε να το κόψουμε πιο εύκολα. 
  • Κατόπιν, κόβουμε τον μπακλαβά με κοφτερό μαχαίρι σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ελάχιστο νερό, ώστε να μην χωριστούν τα φύλλα στο ψήσιμο. Ψήνουμε τον μπακλαβά για περίπου 2 – 2½ ώρες. Πέντε λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Για το σιρόπι

  • Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τον χυμό πορτοκαλιού για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.
  • Ξεφουρνίζουμε τον μπακλαβά. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε καλά, ανασηκώνουμε τις γωνίες με τη λάμα του μαχαιριού. Ο μπακλαβάς πρέπει να έχει ρόδινο χρώμα μέχρι κάτω και όλα τα φύλλα να έχουν χρυσορόδινο χρώμα. 
  • Περιχύνουμε λίγο λίγο τον καυτό μπακλαβά με το καυτό σιρόπι. Ο μπακλαβάς απορροφά γρήγορα το σιρόπι, γι’αυτό προσθέτουμε το σιρόπι σε δόσεις. Αφήνουμε το γλυκό κατά μέρος να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι πλήρως, πριν σερβίρουμε. 

Tips

Θυμηθείτε ότι ο μπακλαβάς δεν αποθηκεύεται στο ψυγείο γιατί θα νοτίσουν τα φύλλα και θα χάσει την τραγανή υφή του.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το φιστίκι Αιγίνης με τριμμένο καρύδι ανακατεμένο με 1 κ.γλ. κανέλα.
Χρησιμοποιούμε και τα κομμάτια που περισσεύουν όταν κόβουμε τα φύλλα στις διαστάσεις του ταψιού.

Δείτε ακόμη: Πορτοκαλόπιτα με σιρόπι

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κανελέ

Συνταγή για γαλλικά κανελέ!

Γλυκόξινο κοτόπουλο

Συνταγή για μαριναρισμένο γλυκόξινο κοτόπουλο!

Σουφλέ με μυρωδικά

Συνταγή για σουφλέ με μυρωδικά!

Περισσότερα άρθρα

4 είδη μουστάρδας που πρέπει να χρησιμοποιείτε στις συνταγές σας

Ποια μουστάρδα να επιλέξετε με κάθε συνταγή; Απαλή, πικάντικη, Dijon, με σπόρους, βρείτε ποια ταιριάζει ιδανικά σε κάθε πιάτο.

Φρούτα και λαχανικά του μήνα: Φεβρουάριος

Τι τρώμε τον Φεβρουάριο; Βάζουμε στο καλάθι μας και μαγειρεύουμε νοστιμότατες συνταγές με εποχιακά λαχανικά και φρούτα!

Τα 6 μυστικά για φανταστικό μουσακά

Τα μυστικά που πρέπει να ξέρεις για να φτιάξεις τέλειο μουσακά.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ