Πέθανε ο Επιφάνιος Μυλοποταμινός, ο “πατέρας” της κουζίνας του Αγίου Όρους

Από σήμερα το Άγιο Όρος θρηνεί την απώλεια του Γέροντα Επιφάνιου του Μυλοποταμινού, όπως αναμεταδίδει το protothema.gr

O Γέροντας Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός του Ιερού Καθίσματος του Αγίου Ευσταθίου εκοιμήθη τα ξημερώματα της Παρασκευής, μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

Ο γέροντας Επιφάνιος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός όχι μόνο στο Άγιο Όρος αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο αγιορείτης μοναχός Επιφάνιος o Μυλοποταμινός γεννήθηκε στο Παγγαίο του Νομού Καβάλας το 1956 όπου και έζησε μέχρι την ολοκλήρωση του λυκείου. Το 1973 πήγε στο Άγιον Όρος.

Το 1990 αποφάσισε να συνεχίσει τον μοναστικό του βίο στο Iερό Kάθισμα του Aγίου Eυσταθίου (Mυλοπόταμος), μετόχι της Ιεράς Mονής Mεγίστης Λαύρας, που η ιστορία του ξεκινά από τον 10ο αιώνα. Aπό παλαιότερους αγιοπαυλίτες μοναχούς είχε την τύχη να διδαχθεί το βυζαντινό μέλος, έγινε καλός ψάλτης και ταυτόχρονα επιδόθηκε στο διακόνημα του μαγείρου σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα.

Στον Mυλοπόταμο ανέλαβε την αναστήλωση του ιστορικού κελιού. Ταυτόχρονα, με απόλυτο σεβασμό στη μακραίωνη παράδοση, φύτεψε αμπελώνα και έχτισε οινοποιείο. Εκεί γεννήθηκαν τα βιολογικά κρασιά «Mυλοπόταμος», τα οποία έχουν βραβευτεί σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.

Ο Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός έχει γράψει επίσης το εξαιρετικό βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Ορους», με συνταγές και τεχνικές της μοναστηριακής κουζίνας, το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.