Πώς να φτιάξετε σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι από τα ελάχιστα εδέσματα μέσω του οποίου μοιραζόμαστε τις ίδιες γευστικές μνήμες με τις παλαιότερες γενιές, με τους γονείς και με τους παππούδες μας. Στρογγυλό, άλλοτε αφράτο, άλλοτε ξεροψημένο, τραγανό και πάντα με άφθονο σουσάμι, το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι το απόλυτο ελληνικό σνακ, κατάλληλο για το πρωινό, για το γραφείο, για το σχολείο, για το ταξίδι ή για ένα ελαφρύ τσιμπολόγημα στη βόλτα ή στα ψώνια μας. Όπως μαρτυρά το όνομά του, το κουλούρι Θεσσαλονίκης ξεκίνησε να παρασκευάζεται στη συμπρωτεύουσα από Μικρασιάτες πρόσφυγες. Εκείνοι, όμως, που το πρωτογεύτηκαν ήταν οι κάτοικοι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και κυρίως όσοι έμειναν  στην Κωνσταντινούπολη. Η λέξη κουλούρι πρόερχεται από τη βυζαντινή λέξη «κολλίκιον», ενώ το επάγγελμα του αρτοποιού το εξασκούσαν Έλληνες και κυρίως αυτοί που κατάγονταν από την Ήπειρο.

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ένα πολύ υγιεινό σνακ, αφού για την παρασκευή του απαιτείται μόνο αλεύρι, μαγιά, νερό, αλάτι και σουσάμι, δίνοντάς του μόλις 85 θερμίδες.  Δείτε την πανεύκολη συνταγή για να φτιάξετε μόνοι σας τα δικά σας αφράτα σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.