ΑρχικήΆρθραΠώς να φτιάξετε σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης

Πώς να φτιάξετε σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι από τα ελάχιστα εδέσματα μέσω του οποίου μοιραζόμαστε τις ίδιες γευστικές μνήμες με τις παλαιότερες γενιές, με τους γονείς και με τους παππούδες μας. Στρογγυλό, άλλοτε αφράτο, άλλοτε ξεροψημένο, τραγανό και πάντα με άφθονο σουσάμι, το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι το απόλυτο ελληνικό σνακ, κατάλληλο για το πρωινό, για το γραφείο, για το σχολείο, για το ταξίδι ή για ένα ελαφρύ τσιμπολόγημα στη βόλτα ή στα ψώνια μας. Όπως μαρτυρά το όνομά του, το κουλούρι Θεσσαλονίκης ξεκίνησε να παρασκευάζεται στη συμπρωτεύουσα από Μικρασιάτες πρόσφυγες. Εκείνοι, όμως, που το πρωτογεύτηκαν ήταν οι κάτοικοι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και κυρίως όσοι έμειναν  στην Κωνσταντινούπολη. Η λέξη κουλούρι πρόερχεται από τη βυζαντινή λέξη «κολλίκιον», ενώ το επάγγελμα του αρτοποιού το εξασκούσαν Έλληνες και κυρίως αυτοί που κατάγονταν από την Ήπειρο.

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ένα πολύ υγιεινό σνακ, αφού για την παρασκευή του απαιτείται μόνο αλεύρι, μαγιά, νερό, αλάτι και σουσάμι, δίνοντάς του μόλις 85 θερμίδες.  Δείτε την πανεύκολη συνταγή για να φτιάξετε μόνοι σας τα δικά σας αφράτα σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης!

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Χτένια

Χτένια με πουρέ καλαμποκιού και κρέμα τρούφας.

Φανουρόπιτα με πορτοκαλάδα

Φανουρόπιτα από τον Τάσο Αντωνίου. Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα την παραδοσιακή νηστίσιμη πίτα με 7 ή 9 υλικά για τη γιορτή του Αγίου Φανουρίου με τη συνταγή του Τάσου!

Τυρόπιτα με φέτα και πιπεριές

Τυρόπιτα με φέτα και πιπεριές από τον Τάσο Αντωνίου! Μια λαχταριστή αλμυρή πίτα με φέτα, κασέρι και γλυκιές κόκκινες πιπεριές, ιδανική ως ορεκτικό.

Περισσότερα άρθρα

4 tips για να μαγειρέψετε μελιτζάνες στην τελειότητα

Μελιτζάνες, όλα τα μυστικά και οι συμβουλές που πρέπει να ξέρετε για να τις μαγειρέψετε στην τελειότητα!

16 τρόφιμα που πρέπει να έχετε πάντα στο ψυγείο

Δεκαπέντε  τρόφιμα που πρέπει να έχετε πάντα στο ψυγείο για να μπορείτε να ετοιμάσετε μέσα σε λίγα λεπτά ένα εύκολο, υγιεινό και θρεπτικό γεύμα.

5 tips για να διατηρήσετε τα μήλα φρέσκα για καιρό

Φρέσκα μήλα για μέρες! Μάθετε πώς θα καταφέρετε να διατηρήσετε ολόφρεσκα τα μήλα και να τα απολαύσετε αυτό το φθινόπωρο στην καλύτερη εκδοχή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ