ΑρχικήΆρθραOι επιστήμονες προειδοποιούν: το ρύζι ίσως κάνει τεράστιο κακό στον οργανισμό

Oι επιστήμονες προειδοποιούν: το ρύζι ίσως κάνει τεράστιο κακό στον οργανισμό

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, η κατανάλωση ρυζιού μπορεί να έχει βλαβερές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας προειδοποιούν πως αν το ρύζι δεν μαγειρευτεί σωστά, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο και αιτία είναι ότι το ρύζι περιέχει αρσενικό.

Το αρσενικό είναι ένα μεταλλοειδές στοιχείο που εμφανίζεται σε μεθυλιωμένη οργανική μορφή και σε ανόργανη μορφή. Το αρσενικό σε ανόργανη μορφή είναι καρκινογόνο, όπως έχει επισημάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  από το 2012. Η έκθεση στο ανόργανο αρσενικό έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης, ενώ ευθύνεται για καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη και διαταραχές ανάπτυξης σε έμβρυα.  Το ρύζι είναι πηγή συγκέντρωσης ανόργανου αρσενικού και αυτό γιατί το ανόργανο αρσενικό συσσωρεύεται στους κόκκους ρυζιού και, κυρίως, στο περίβλημα του κόκκου. 

Γιατί όμως το ρύζι περιέχει αρσενικό; Το αρσενικό διαχέεται στο περιβάλλον με τη χρήση φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων. Καθώς τα φυτά ρυζιού χρειάζονται άφθονο νερό για την ανάπτυξή τους, απορροφούν ακόμη περισσότερο αρσενικό από το χώμα σε σχέση με άλλoυς σπόρους. Μάλιστα, το καστανό ρύζι περιέχει ακόμη περισσότερο αρσενικό στον εξωτερικό φλοιό του από το άσπρο ρύζι, ο οποίος αφαιρείται για να παραχθεί το άσπρο ρύζι. 

Το πόσο αρσενικό περιέχεται στο ρύζι εξαρτάται από τον τύπο του ρυζιού και την περιοχή καλλιέργειάς του. Το λευκό ρύζι για μπασμάτι και αυτό για σούσι που καλλιεργούνται στην Ινδία, το Πακιστάν και την Καλιφόρνια φέρεται να περιέχουν τη μισή ποσότητα ανόργανου αρσενικού από άλλα είδη ρυζιού. Αντίθετα, το ρύζι παραγωγής ΗΠΑ και ιδίως Τέξας, Λουιζιάνα και Αρκάνσας έχουν τα υψηλότερα ποσοστά. Ακόμα και το βιολογικό ρύζι περιέχει ανόργανο αρσενικό.

Πώς μπορούμε λοιπόν να καταναλώσουμε ρύζι με ασφάλεια; Η λύση είναι ο σωστός τρόπος μαγειρέματός του. Αφήνουμε το ρύζι να μουλιάσει σε νερό αποβραδίς, ιδανικά για 8 ώρες. Στη συνέχεια το βάζουμε σε σουρωτήρι και ξεπλένουμε με άφθονο νερό μέχρι αυτό να τρέχει καθαρό. Το βάζουμε με νερό – σε αναλογίες 5 μέρη νερό προς 1 μέρος ρύζι. Όταν το νερό πάρει βράση, κατεβάζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

*Με πληροφορίες από Telegraph 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Γιουβέτσι με χταποδάκι & μύδια

Συνταγή για γιουβέτσι με θαλασσινά!

Smoothie μπανάνα και μάνγκο

Γευστικό smoothie με μπανάνα και μάνγκο από τον Τάσο Αντωνίου. Ένα γευστικό smoothie, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που βοηθά την ευεξία και αποτοξίνωση του οργανισμού!

Νηστίσιμο τσουρέκι με πορτοκάλι

Αυτό το τσουρέκι είναι νηστίσιμο και δεν υστερεί σε τίποτα από το κανονικό τσουρέκι. Δεν περιέχει γάλα, αυγά, βούτυρο και όμως γίνεται αφράτο, μαστιχωτό με τέλειες ίνες ζύμης.

Περισσότερα άρθρα

Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης του πελτέ ντομάτας

Βρήκαμε τους δυο τρόπους για να συντηρήσετε τον πελτέ ντομάτας για μήνες!

Κάνουμε πικνίκ για την Πρωτομαγιά στην Αθήνα!

Πιάστε το Μάη με ένα ανοιξιάτικο πικνίκ! Bonus απίθανες συνταγές.

5 είδη κρεμμυδιών και πώς τα μαγειρεύουμε

Κρεμμύδια κίτρινα, κόκκινα ή φρέσκα; Αναλύουμε τα 5 πιο συνηθισμένα είδη κρεμμιδιού και σε ποια φαγητά χρησιμοποιούμε το καθένα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ