S.Pellegrino Young Chef 2016: ο Νίκος Μπίλλης πάει Μιλάνο

Ένα ξεχωριστό δείπνο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, από τα S.Pellegrino και Acqua Panna στο εστιατόριο F+W στο Κολωνάκι. Οι καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά το νικητή του ημιτελικού S.Pellegrino Young Chef 2016, για την περιφέρεια της Μεσογείου, Νίκο Μπίλλη και να γευτούν το πιάτο που του έδωσε το εισιτήριο για την τελική φάση του διαγωνισμού που θα διοργανωθεί στο Μιλάνο στις 15 Οκτωβρίου, το «Νοστιμον ΄Ημαρ».

Την εκδήλωση παρουσίασε ο περσινός φιναλίστ του διαγωνισμού S.Pellegrino Young Chef 2015  Αλέξανδρος Τσιοτίνης, ο οποίος μοιράστηκε την εμπειρία της συμμετοχής του και κάλεσε το φετινό νικητή του ημιτελικού να παρουσιάσει το πιάτο του. Στη συνέχεια, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν γευστικά, δοκιμάζοντας το «Νοστιμον Ήμαρ», ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με το ειδικά σχεδιασμένο μενού του chef Olivier Campanha, o οποίος ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του ημιτελικού S.Pellegrino Young Chef 2016 για την περιφέρεια της Μεσογείου, που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ στις 31 Μαΐου 2016. 

Το «Νοστιμον Ήμαρ» έχει ως πηγή έμπνευσης το Πήλιο, τόπο καταγωγής του ανερχόμενου chef και  αναδεικνύει την ποικιλομορφία της ελληνικής φύσης. Με βάση την παλαμίδα, το πιάτο ντύνουν γευστικά τοπικά και αγαπημένα υλικά, όπως λούπινα, πέρλες από αβγοτάραχο, τσιτσίραβλα, τσιγαρέλι με άγρια χόρτα και αρωματικά, σαν ένα σπινιάλο με διάφορα είδη οστράκων και ποικιλία μυρωδικών, όπως δενδρολίβανο και θυμάρι. 

«Για μένα η συμμετοχή στο διαγωνισμό ήταν μια ευκαιρία να προβληθεί η ελληνική γαστρονομία που εξελίσσεται συνεχώς, ξεπερνά τα όρια της χώρας μας και τοποθετείται με δυναμικό τρόπο στο χάρτη της παγκόσμιας γεύσης. Το «Νόστιμον Ήμαρ» εκφράζει την επιστροφή στις ρίζες. Ο νόστος – που έχει την ίδια ρίζα με τη λέξη “Νόστιμος” – με οδηγεί πίσω στις παιδικές μου αναμνήσεις, σε έντονες γεύσεις και αρώματα του τόπου που μεγάλωσα, όπου κάθε υλικό αποτελεί ένα είδος προσωπικού  “σταθμού”, δήλωσε ο Νίκος Μπίλλης.

Στις 15 Οκτωβρίου στο Μιλάνο, είκοσι ταλαντούχοι Young Chefs από όλο τον κόσμο θα αναδείξουν το ταλέντο τους και θα αναμετρηθούν για τον τίτλο του S.Pellegrino Young Chef 2016. Για να κερδίσουν το πολυπόθητο βραβείο, οι Young Chefs θα ετοιμάσουν και θα παρουσιάσουν τα πιάτα τους σε μια επταμελή κριτική επιτροπή από διεθνώς καταξιωμένους Chefs, γνωστούς και ως «Seven Sages». Η επιτροπή αποτελείται από τους: David Higgs, Carlo Cracco, Gaggan Anand, Elena Arzak, Mauro Colagreco, Wylie Dufresne και Roberta Sudbrack. Σε συνέχεια μιας εξονυχιστικής αξιολόγησης βασισμένης στους πέντε «Χρυσούς Κανόνες» δηλαδή, συστατικά, δεξιότητες, γνώση, παρουσίαση και μήνυμα, θα επιλεχθεί ένας νικητής. Μετά τη τελετή βράβευσης του S.Pellegrino Young Chef 2016, θα ακολουθήσει δείπνο Gala, το μενού του οποίου θα επιμεληθεί ο ένας και μοναδικός Massimo Bottura, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Osteria Francescana of Modena στην Ιταλία, το οποίο ανακηρύχτηκε το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για φέτος, σύμφωνα με τον Διαγωνισμό “The World’s 50 Best Restaurants”.

Η ολοκληρωμένη λίστα των φιναλίστ Young Chefs 2016, οι Μέντορές τους, καθώς και τα εστιατόρια που αντιπροσωπεύουν, έχει ως εξής:  

 1. ΙΤΑΛΙΑ – Alessandro Salvatore Rapisarda, Restaurant Café Opera, Recanati; Μέντορας: Davide Oldani
 2. ΓΑΛΛΙΑ – Shintaro Awa, l’Epicure (Hotel Le Bristol), Paris; Μέντορας: Yannick Alléno
 3. ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΑΥΣΤΡΙΑ – Matthias Walter, Burgrestaurant Staufeneck, Salach; Μέντορας: Karlheinz Hauser
 4. ΕΛΒΕΤΙΑ – Anne-Sophie Taurines, Restaurant et club Le Rouge, Verbier; Μέντορας: Andrè Jaeger
 5. ΙΣΠΑΝΙΑ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ– David Andrés, ABaC RESTAURANT, Barcelona; Μέντορας: Andoni Luis Aduriz
 6. ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ-ΙΡΛΑΝΔΙΑ – George Kataras, M Threadneedle Street, London; Μέντορας: Claude Bosi
 7. ΡΩΣΙΑ/ΒΑΛΤΙΚΗ/CIS – Hezret Berdiev, Four Seasons Hotel Lion Palace, St.Petersburg; Μέντορας: Vladimir Mukhin 
 8. ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ – Nikolaj Schmidt Skadborg, Restaurant Sletten, Copenhagen;  Μέντορας: Christian Puglisi 
 9. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ – Rodrigo Sandor, Costes Downtown, Budapest;  Μέντορας: Adrian Hadean
 10. ΜΠΕΝΕΛΟΥΞ – Andrea Miacola, De Librije, Zwolle; Μέντορας: David Martin
 11. ΜΕΣΟΓΙΑΚΕΣ ΧΩΡΕΣ – Nicolaos Billis, Botrini’s Restaurant, Athens; Μέντορας: Meir Adoni
 12. Η.Π.Α. – Mitch Lienhard, Manresa, Los Gatos; Μέντορας: Dominique Crenn
 13. ΚΑΝΑΔΑΣ – Sean MacDonald, Market Restaurant, Calgary; Μέντορας: Normand Laprise 
 14. ΑΦΡΙΚΗ-ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ – Grégoire Berger, Ossiano Fine Dining – Atlantis The Palm, Dubai;        Μέντορας: Chantel Dartnall
 15. ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ-ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ – Daniel Nates, Maizal, Puebla; Μέντορας: Gerardo Vazquez Lugo
 16. ΕΙΡΙΝΙΚΟΣ – Leslie Hottiaux, Apero Food & Wine, Auckland; Μέντορας: Peter Gilmore 
 17. ΚΙΝΑ – Chang Liu, Huai Yang Fu, Beijing; Μέντορας: Steven Liu
 18. ΙΑΠΩΝΙΑ – Seira Furuya, Gakusikaikan, Tokyo; Μέντορας: Yoshihiro Narisawa 
 19. ΒΟΡΕΙΑ ΑΣΙΑ– Matteo Zonarelli, 8½ Otto e Mezzo Bombana, Macau; Μέντορας: Jacques Reymond
 20. ΝΟΤΙΑ ΑΣΙΑ– Tarun Bhatia, Ek Bar, New Delhi; Μέντορας: Will Meyrick

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.