Συνταγή Σάμαλι
Εκτύπωση

Σάμαλι

Σάμαλι από τον Τάσο Αντωνίου. Η πιο εύκολη συνταγή για νηστίσιμο σάμαλι που δεν χρειάζεται αναμονή και πολύπλοκες διαδικασίες.
Πιάτο Γλυκά
Κουζίνα Ελληνική
Λέξη κλειδί Σάμαλι
Προετοιμασία 15 λεπτά
Εκτέλεση 45 λεπτά
Συνολικός χρόνος 1 ώρα
Μερίδες 10
Θερμίδες 385θερμίδες

Υλικά

  • 2 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γλ. μαστίχα σε σκόνη
  • 1 φλιτζ. ανθρακούχο νερό
  • 1 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
  • 3 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 1/2 φλιτζ. νερό

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα.
  • Ανακατεύουμε τα δύο είδη σιμιγδάλι, την καστανή ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και τη μαστίχα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το ανθρακούχο νερό, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Καλύπτουμε το μπολ με πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, να φουσκώσει ελαφρώς το μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος που έχουμε αλείψει με καλαμποκέλαιο. Προσέχουμε το ύψος του γλυκού στο σκεύος να μην ξεπερνά τα δυο δάχτυλα. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι το σάμαλι να ροδίσει και να σχηματίσει καστανή κρούστα.
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να πάρουν βράση.  Μπορούμε να αρωματίσουμε το σιρόπι με μια φέτα πορτοκάλι, λεμόνι ή ένα ξυλάκι κανέλας. Μετά τον πρώτο βρασμό, τα αφήνουμε στη φωτιά για άλλα 4-5 λεπτά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
  • Βγάζουμε το σάμαλι από τον φούρνο και το χαράζουμε σε  τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους. Όπως είναι καυτό, το περιχύνουμε με το κρύο πλέον σιρόπι. 
  • Αφήνουμε το σάμαλι για 1-2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να δέσει. 

Δείτε επίσης: Η καλύτερη συνταγή για πορτοκαλόπιτα

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Πικάντικο κουνουπίδι

Το καλύτερο ορεκτικό για πάρτυ! Αν σας αρέσουν τα πρωτότυπα σνακ, με αυτά τα υλικά θα μεταμορφώσετε το απλό κουνουπίδι στην απόλυτη λιχουδιά. Το πικάντικο κουνουπίδι θα γίνει η αγαπημένη σας συνταγή για πάρτυ!

Μηλόπιτα κέικ

Συνταγή για σπιτική μηλόπιτα κέικ με αφράτη ζύμη και γλυκά μήλα.

Σαλάτα Caesar’s (του Καίσαρα)

Μια υπέροχη σαλάτα πλούσια σε γεύσεις και υλικά. Σε αυτή τη συνταγή, ο Τάσος Αντωνίου φτιάχνει τη σαλάτα του Καίσαρα με ελαφρύ ντρέσινγκ γιαούρτι.

Περισσότερα άρθρα

11 μυστικά για να πετύχετε το τέλειο παντεσπάνι

Τέλειο παντεσπάνι για τούρτες εύκολο, νόστιμο και απόλυτα επιτυχημένο, με αυτά τα 11 μικρά μυστικά επιτυχίας!

Το μενού της εβδομάδας (17/6 – 21/6)

Μενού εβδομάδας, έφτασε η ώρα σου! Ετοιμάσαμε για εσένα τις καλύτερες συνταγές για κάθε ημέρα, με την υπογραφή του Τάσου Αντωνίου! Αυτό το μενού της...

Μυστικά για τέλειους κουραμπιέδες

Απίθανοι, τραγανοί, βουτυράτοι κουραμπιέδες στο πι και φι!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ