ΑρχικήΆρθραSani Gourmet 2015: ο πιο νόστιμος Δρόμος του Μεταξιού!

Sani Gourmet 2015: ο πιο νόστιμος Δρόμος του Μεταξιού!

Από τον Τάσο Αντωνίου,

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος βρέθηκα στη Χαλκιδική προσκεκλημένος του μοναδικού στο είδος του Sani Gourmet. Από τη στιγμή που κιόλας ανοίγεις το email με την πρόσκληση περνούν από το μυαλό τόσες όμορφες στιγμές και εξαιρετικές εμπειρίες δίνοντας το σήμα πως το καλοκαίρι ξεκινάει επίσημα. Τι καλύτερο λοιπόν απο το να βρεθείς στη Χαλκιδική στο “εξωτικό” Sani Resort για να απολαύσεις ένα από τα κρουφαία γαστρονομικά φεστιβάλ της Ελλάδας;

Φέτος ο Δρόμος του Μεταξιού συνέχισε τις γαστρονομικές διαδρομές του μέσα από τα εστιατόρια του Sani Resort, με ξεναγούς όπως πάντα κορυφαίους στο είδος τους σεφ. Το φετινό Sani Gourmet ήταν και επετειακό αφού τα κεράκια στην τούρτα ήταν δέκα, και όπως καταλαβαίνετε υπήρχε μια επιπλέον λάμψη στην, όπως πάντα, άψογη διοργάνωση. Και επειδή απαραίτητο συστατικό για να δέσει μια συνταγή είναι η καλή παρέα, φέτος είχα τη χαρά να απολαύσω αυτό το γαστρονομικό ταξίδι με τις δημοσιογράφους Νικολέττα Μακρυωνίτου, Χρύσα Κακιώρη και φυσικά τις αγαπημένες “συνήθεις υπόπτους” Γεωργία Δόδου και Νάσια Ευθυμίου από το Sani.

Το Σάββατο το βράδυ βρεθήκαμε στο Water Restaurant για να δοκιμάσουμε ινδική κουζίνα δια χειρός του σεφ Alfred Prasad, ο οποίος ήταν ο νεαρότερος Ινδός σεφ που είχε βραβευτεί με αστέρι Michelin, στα 29 του μόλις χρόνια. Ιδιαίτερα χαρισματικός, φιλόξενος και ευγενικός μας κατέπληξε με τις συγκλονιστικές δημιουργίες του. Από τα αγαπημένα μου πιάτα ήταν το amuse bouche με bhel, ceviche σολομού και πεπόνι αλλά και τα ρεβίθια με μπαχαρικά, τσιπς σταριού, γιαούρτι και τσάτνεϊ. Τα αχνιστά μύδια με κουρκουμά, τζίντζερ και γάλα καρύδας ενθουσίασαν τους πάντες στο τραπέζι και όλοι ανυπομονούσαμε για το επόμενο πιάτο. Ακολούθησε το αγαπημένο μου butter chicken, συνοδευμένο με τραγανή κράμβη, αρωματικό ρύζι μπασμάτι και απίθανη raita με ρόδι που μετρίασε ιδανικά την πικάντικη γεύση του πιάτου, το οποίο έκλεψε την παράσταση και τις καρδιές όλων. Το επιδόρπιο ήταν ο all time classic ινδικός χαλβάς καρότου, ο οποίος συνδυάστηκε με ευωδιαστό παγωτό βανίλια με κάρδαμο και μια δόση από ζαχαρωμένα ροδοπέταλα. Εν κατακλείδι, ο Alfred Prasad στάθηκε κάτι παραπάνω από αντάξιος του αστεριού του και ανυπομονώ να δοκιμάσω ακόμα περισσότερες δημιουργίες του στο νέο εστιατόριο που ετοιμάζει στο Λονδίνο. Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στην εξαίσια επιλογή κρασιών από τον Γιώργο Λούκα, που περιλάμβανε ελληνικές αλλά και διεθνείς ετικέτες όπως Chardonnay (Θεσσαλονίκη, Κτήμα Αρβανιτίδη), Clos Mireille Blanc des Blancs Côtes de Provence, Chardonnay (Επανομή, Κτήμα Γεροβασιλείου) και την digestive και πληθωρική Grappa Riserva (Bortolo Nardini).

Τη δεύτερη μέρα, τη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος σεφ Kemal Demirasal. Αξίζει να σταθούμε λίγο στο background του συγκεκριμένου κυρίου ο οποίος, όπως έμαθα, πριν μπει στον μαγικό κόσμο της κουζίνας είχε υπάρξει επιτυχημένος επαγγελματίας windsurfer με πολλά εθνικά πρωταθλήματα στο ενεργητικό του! Η κουζίνα του ανατρέπει πλήρως ό,τι έχουμε στο μυαλό μας για τις τουρκικές γεύσεις (κεμπάπ κλπ) ενώ στα άμεσα σχέδιά του είναι να δημιουργήσει μια φάρμα που θα προμηθεύει το εστιατόριο του Alaçatı στην Κωνσταντινούπολη. Μαντεύω ότι το extreme sport παρελθόν του επηρεάζει, εκτός από το physique του, και την έντονα πειραματική κουζίνα του. Το μενού που ετοίμασε για το Sea You Up ήταν ξεκάθαρα εμπνευσμένο από την vegan κουζίνα με έντονα στοχεία της ολοένα αναπτυσσόμενης ωμοφαγικής κουζίνας (raw cuisine). Ξεκινήσαμε με amuse bouche από καπνιστό φιλέτο μοσχαριού και μαγιονέζα με μαύρη τρούφα που σερβιρίστηκε σε φρυγανισμένο ψωμί. Συνεχίσαμε με ενδιαφέρουσα σούπα γιαουρτιού με καπνιστό σιτάρι και ρεβίθια, ένα πιάτο όπου τα όσπρια είχαν την τιμητική τους. Το πιάτο που με εντυπωσίασε, το οποίο θα χαρακτήριζα raw food για… δυνατούς λύτες, ήταν η ωμή γαρίδα τυλιγμένη σε καρπάτσιο κολοκυθιού. Ο σεφ δημιούργησε επίσης μια ελληνική σαλάτα με ψητά ντοματίνια, κοκκάρι και σφαίρες από τυρί κρέμα για να τιμήσει τον όμορφο τόπο που τον φιλοξένησε ενώ το μενού ολοκληρώθηκε με μους από ταχίνι και πετιμέζι. Τα κρασιά που απολαύσαμε, άψογα σερβιρισμένα από τον (συνονόματο) sommelier Άγγελο Αντωνίου, ήταν Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο (Δράμα, Κτήμα Τέχνη Οίνου), Σελλάδια (Σαντορίνη, Μπουτάρη Οινοποιητική), Μετόχι Χ Λευκό (Άγιο Όρος, Οινοποιία Tsantali), Αρετή Ερυθρό (Πάγγαιο, Κτήμα Βιβλία Χώρα) και για το τέλος Β&Β Φυσικώς Γλυκύς (Κτήμα Βιβλία Χώρα).

Ό,τι κι αν αναζητά κανείς, από υψηλού επιπέδου dinner στα Water Restaurant, Tomata και Sea You Up μέχρι μεζέδες με τη θάλασσα στο πιάτο στον Αλέξη στη μαρίνα, στο Sani Resort σίγουρα θα το βρει. Στον απόηχο του φετινού “γενέθλιου” Sani Gourmet, το οποίο εγκαινίασε τη σεζόν με τον καλύτερο τρόπο, εύχομαι από καρδιάς να συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια τις γαστρονομικές αναζητήσεις και να παραμείνει το κορυφαίο φεστιβάλ γαστρονομίας της Ελλάδας. 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Ροξάκια

Ροξάκια σιροπιαστά από τον Τάσο Αντωνίου! Αυτή η συνταγή για νηστίσιμα ροξάκια δίνει τα πιο αφράτα, γευστικά και λαχταριστά γλυκά σαν της μαμάς.

Καβουροσαλάτα σε σάντουιτς

Ελαφριά και δροσερή καβουροσαλάτα σε σάντουιτς από τον Τάσο Αντωνίου. Μια νηστίσιμη συνταγή για καβουροσαλάτα που θα λατρέψετε.

Μακαρονάδα με μανιτάρια πορτσίνι

Πλούσια μακαρονάδα με κρεμώδη σάλτσα, μανιτάρια πορτσίνι και πανσέτα!

Περισσότερα άρθρα

Να γιατί πρέπει να ανακατεύουμε τη σαλάτα με τα χέρια

Ένας απλός αλλά πολύ σημαντικός λόγος που πρέπει να ανακατεύουμε τη σαλάτα με τα χέρια.

Βάλτε μια κουταλιά από αυτό το υλικό για τέλειο βελούδινο παγωτό

Μια κουταλιά από αυτό το υλικό που υπάρχει σε κάθε ψυγείο θα κάνει τη διαφορά και θα σας χαρίσει το τέλειο βελούδινο παγωτό!

Πώς αποστειρώνουμε βάζα

Ο Τάσος Αντωνίου μας δείχνει πώς αποστειρώνουμε βάζα για τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ