ΑρχικήΣυνταγέςΓλυκάΠαραδοσιακό σαραγλί

Παραδοσιακό σαραγλί! Ένα υπέροχο γλυκό για όλες τις ώρες. 

σαραγλι συνταγη
Εκτύπωση

Παραδοσιακό σαραγλί

Σιροπιαστό, παραδοσιακό και πεντανόστιμο σαραγλί. Μπορείτε να γεμίσετε το σαραγλί με τους ξηρούς καρπούς που προτιμάτε.
Πιάτο Γλυκά
Κουζίνα Ελληνική
Λέξη κλειδί Παραδοσιακό σαραγλί
Προετοιμασία 40 λεπτά
Εκτέλεση 2 ώρες
Συνολικός χρόνος 2 ώρες 40 λεπτά
Μερίδες 10
Θερμίδες 103θερμίδες

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο Βυρηττού
  • 150 γρ. καρυδόψιχα
  • 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 πορτοκάλι φλούδα
  • 1 ξύλο κανέλα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150οC, στις αντιστάσεις.
  • Για το πολίτικο σαραγλί χρησιμοποιούμε μια πολύ λεπτή μεταλλική βέργα ή μια μεγάλη βελόνα πλεξίματος. Απλώνουμε δυο φύλλα στον πάγκο, το ένα πάνω στο άλλο. Τοποθετούμε τη βέργα περίπου 10 εκατοστά από την άκρη των φύλλων. Διπλώνουμε τα φύλλα ακριβώς πάνω από την βελόνα.  Πασπαλίζουμε κατά μήκος του φύλλου, μέχρι τη μέση περίπου, με ψίχα φιστίκι ή καρύδι. Φροντίζουμε να αφήσουμε ένα περιθώριο στο τέλος των φύλλων που να μην έχει ξηρούς καρπούς. Τυλίγουμε προσεκτικά από τη μεγαλύτερη πλευρά του φύλλου και κάνουμε ένα χαλαρό ρολό. Πιέζουμε με τα δάχτυλα τις δύο άκρες του ρολού και σουρώνουμε απαλά τα φύλλα προς το κέντρο μέχρι να σουρώσει το ρολό.
  • Τραβάμε προσεκτικά τη βέργα και τοποθετούμε το ρολό στο ταψί. Eπαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Όταν βάλουμε όλα τα σαραγλί στο ταψί, τα κόβουμε κατά μήκος σε μικρότερα ρολάκια 1,5 – 2 εκατοστών.
  • Περιχύνουμε τα ρολάκια με λιωμένο βούτυρο. Φροντίζουμε να αλείψουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του σαραγλί. Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου, για περίπου 90 λεπτά, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά το φύλλο και να ψηθεί μέχρι το κέντρο του σαραγλί.
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, την φλούδα από πορτοκάλι και το ξύλο κανέλας. Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 3 λεπτά. Το αποσύρουμε από τη φωτιά να κρυώσει καλά.
  • Βγάζουμε το σαραγλί από τον φούρνο και, όπως είναι καυτό, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Προσοχή, ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι σε δόσεις. Πασπαλίζουμε τα σαραγλί με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.  Αφήνουμε το σαραγλί να κρυώσει τελείως, να πιει το σιρόπι και στη συνέχεια σερβίρουμε.

Tips

Το σαραγλί ψήνεται σε χαμηλή θερμοκρασία για δυο ώρες. Έτσι εξασφαλίζει τραγανά και αέρινα φύλλα από πάνω μέχρι κάτω.
Μεγάλη προσοχή στο βουτύρωμα: δεν βουτυρώνουμε τα φύλλα αλλά τα περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο, σιγά σιγά. Έτσι απορροφάται ομοιόμορφα το βούτυρο, και το σαραγλί θα βγει πολύ αφράτο.
Όπως σε όλα τα σιροπιαστά γλυκά, μπορούμε να σιροπιάσουμε το σαραγλί με δυο διαφορετικούς τρόπους: ή περιχύνουμε το καυτό γλυκό με το κρύο σιρόπι ή το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι.

Δείτε επίσης: Το πιο νόστιμο και αφράτο κεικ!

Δείτε επίσης: Συνταγή για Banofee

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Μαρμελάδα φράουλα και μήλο

Συνταγή για σπιτική μαρμελάδα φράουλα και μήλο!

Κοτόπουλο πανέ με λιωμένο τυρί

Κοτόπουλο πανέ, αυτή τη φορά στον φούρνο, με λιωμένο τυρί. Ιδανικό γεύμα για μικρούς και μεγάλους. Συνοδεύστε με σαλάτα, βραστά λαχανικά ή πουρέ πατάτας!

Σαλάτα νισουάζ με τόνο

Εύκολη σαλάτα νισουάζ με τόνο από τον Τάσο Αντωνίου. Απολαύστε αυτή τη χορταστική, νόστιμη και πολύχρωμη σαλάτα στο οικογενειακό τραπέζι και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας!

Περισσότερα άρθρα

Φτιάξε το τέλειο ριζότο, μπορείς!

Η συνταγή της επιτυχίας για τέλειο χυλωμένο ριζότο με al dente ρύζι που "κρατάει" στο δόντι!

5 χρήσεις του λεμονιού που δεν φανταζόσουν ποτέ!

Το λεμόνι έχει πολλές χρήσεις στην κουζίνα και στη μαγειρική, δίνοντας γεύση, νοστιμιά και ιδιαίτερο άρωμα φρεσκάδας που δεν φανταζόσουν ποτέ!

10 μυστικά για τέλειες μαρμελάδες

Πώς θα φτιάξετε την τέλεια μαρμελάδα; Δείτε εδώ τα μυστικά για άψογες μαρμελάδες, όλο τον χρόνο!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ