Stollen συνταγή, ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό από τη Γερμανία που θυμίζει τσουρέκι με γέμιση από φρούτα και ξηρούς καρπούς!
Εκτύπωση
Stollen
Το stollen είναι ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό από τη Γερμανία που θυμίζει τσουρέκι με γέμιση από φρούτα και ξηρούς καρπούς!
Μερίδες 10
Θερμίδες 350θερμίδες
Υλικά
- 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο σε κομματάκια σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- ξύσμα λεμονιού
- 1 κ.γλ. κάρδαμο
- 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 125 γρ. μαύρες σταφίδες
- 250 γρ. ξανθές σταφίδες
- 150 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
- 100 γρ. πορτοκάλι γλασέ σε κομματάκια
- 3 κ.σ. κονιάκ ή μαύρο ρούμι
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 150 γρ. αμυγδαλόπαστα (μάρτσιπαν) κομμένη σε δύο μπαστουνάκια
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στο μίξερ με το εξάρτημα του φτερού, σε χαμηλή ταχύτητα, 200 γρ. βούτυρο με 200 γρ. ζάχαρη άχνη και τα αυγά.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, ρίχνουμε το κάρδαμο, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, το πορτοκάλι, το ρούμι και στο τέλος το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
- Χτυπάμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη. Κατόπιν την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα σε λεκάνη καλυμμένη με πετσέτα στο ψυγείο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
- Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, την χωρίζουμε στα δύο και την ακουμπάμε στον πάγκο εργασίας. Πιέζουμε κάθε κομμάτι με την παλάμη μας να ανοίξει σε στρογγυλή χοντρή ζύμη πάχους περίπου 2 εκ.
- Τοποθετούμε στη μέση της κάθε ζύμης από ένα μπαστούνι μάρτσιπαν. Διπλώνουμε την κάθε ζύμη στη μέση, αφήνοντας όμως την κάτω πλευρά να εξέχει 1 εκ. περισσότερο.
- Μεταφέρουμε τα δύο κομμάτια σε λαμαρίνα φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε 55-65 λεπτά.
- Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη.
Δείτε επίσης: Πανεύκολη μους με 2 μόνο υλικά
Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com
Υπερτελειο!