ΑρχικήΣυνταγέςΓλυκάStollen, χριστουγεννιάτικο τσουρέκι με αποξηραμένα φρούτα

Stollen, χριστουγεννιάτικο τσουρέκι με αποξηραμένα φρούτα

Stollen συνταγή, ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό από τη Γερμανία που θυμίζει τσουρέκι με γέμιση από φρούτα και ξηρούς καρπούς!

Stollen
Εκτύπωση

Stollen

Το stollen είναι ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό από τη Γερμανία που θυμίζει τσουρέκι με γέμιση από φρούτα και ξηρούς καρπούς!
Πιάτο Γλυκά
Κουζίνα Διεθνής
Λέξη κλειδί Stollen
Προετοιμασία 35 λεπτά
Εκτέλεση 1 ώρα
Συνολικός χρόνος 1 ώρα 35 λεπτά
Μερίδες 10
Θερμίδες 350θερμίδες

Υλικά

  • 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο σε κομματάκια σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.γλ. κάρδαμο
  • 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 125 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 250 γρ. ξανθές σταφίδες
  • 150 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 100 γρ. πορτοκάλι γλασέ σε κομματάκια
  • 3 κ.σ. κονιάκ ή μαύρο ρούμι
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ. αμυγδαλόπαστα (μάρτσιπαν) κομμένη σε δύο μπαστουνάκια

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε στο μίξερ με το εξάρτημα του φτερού, σε χαμηλή ταχύτητα, 200 γρ. βούτυρο με 200 γρ. ζάχαρη άχνη και τα αυγά. 
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, ρίχνουμε το κάρδαμο, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, το πορτοκάλι, το ρούμι και στο τέλος το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. 
  • Χτυπάμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη. Κατόπιν την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα σε λεκάνη καλυμμένη με πετσέτα στο ψυγείο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
  • Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, την χωρίζουμε στα δύο και την ακουμπάμε στον πάγκο εργασίας. Πιέζουμε κάθε κομμάτι με την παλάμη μας να ανοίξει σε στρογγυλή χοντρή ζύμη πάχους περίπου 2 εκ. 
  • Τοποθετούμε στη μέση της κάθε ζύμης από ένα μπαστούνι μάρτσιπαν. Διπλώνουμε την κάθε ζύμη στη μέση, αφήνοντας όμως την κάτω πλευρά να εξέχει 1 εκ. περισσότερο. 
  • Μεταφέρουμε τα δύο κομμάτια σε λαμαρίνα φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε 55-65 λεπτά. 
  • Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη.

Δείτε επίσης: Πανεύκολη μους με 2 μόνο υλικά

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Μπριζολάκια με σάλτσα ρομέσκο

Συνταγή για χοιρινά μπριζολάκια με πάστα πιπεριάς (ρομέσκο).

Κέικ καρότο με γιαούρτι

Μία πανεύκολη συνταγή για αχνιστό και αφράτο κέικ καρότου με γιαούρτι. Το γιαούρτι είναι το υλικό που κάνει τη διαφορά σε αυτό το φανταστό γλυκό!

Λιγκουίνι με σύκα

Συνταγή για λιγκουίνι με σύκα και προσούτο!

Περισσότερα άρθρα

Τα τέλεια μπιφτέκια θέλουν αυτό το απρόσμενο υλικό

Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι το μυστικό για τέλεια μπιφτέκια έχει σχέση με… τα ψάρια;

Το φτηνό υλικό που απογειώνει κάθε φαγητό

Το αποξηραμένο κρεμμύδι είναι το φτηνό υλικό που ταιριάζει σε πιάτα όπως κρέας και κοτόπουλο μέχρι σούπες και σαλάτες. Μάθετε γιατί!

Πώς μαγειρεύουμε τα μανιτάρια;

Πώς μαγειρεύουμε τα μανιτάρια ανάλογα με την ποικιλία τους;

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ