Stollen συνταγή, ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό από τη Γερμανία που θυμίζει τσουρέκι με γέμιση από φρούτα και ξηρούς καρπούς!
![Stollen](https://www.mamapeinao.gr/wp-content/uploads/1417536014055-150x150.jpg)
Stollen
Το stollen είναι ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό από τη Γερμανία που θυμίζει τσουρέκι με γέμιση από φρούτα και ξηρούς καρπούς!
Μερίδες 10
Θερμίδες 350θερμίδες
Υλικά
- 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο σε κομματάκια σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- ξύσμα λεμονιού
- 1 κ.γλ. κάρδαμο
- 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 125 γρ. μαύρες σταφίδες
- 250 γρ. ξανθές σταφίδες
- 150 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
- 100 γρ. πορτοκάλι γλασέ σε κομματάκια
- 3 κ.σ. κονιάκ ή μαύρο ρούμι
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 150 γρ. αμυγδαλόπαστα (μάρτσιπαν) κομμένη σε δύο μπαστουνάκια
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στο μίξερ με το εξάρτημα του φτερού, σε χαμηλή ταχύτητα, 200 γρ. βούτυρο με 200 γρ. ζάχαρη άχνη και τα αυγά.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, ρίχνουμε το κάρδαμο, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, το πορτοκάλι, το ρούμι και στο τέλος το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
- Χτυπάμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη. Κατόπιν την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα σε λεκάνη καλυμμένη με πετσέτα στο ψυγείο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
- Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, την χωρίζουμε στα δύο και την ακουμπάμε στον πάγκο εργασίας. Πιέζουμε κάθε κομμάτι με την παλάμη μας να ανοίξει σε στρογγυλή χοντρή ζύμη πάχους περίπου 2 εκ.
- Τοποθετούμε στη μέση της κάθε ζύμης από ένα μπαστούνι μάρτσιπαν. Διπλώνουμε την κάθε ζύμη στη μέση, αφήνοντας όμως την κάτω πλευρά να εξέχει 1 εκ. περισσότερο.
- Μεταφέρουμε τα δύο κομμάτια σε λαμαρίνα φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε 55-65 λεπτά.
- Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη.
Δείτε επίσης: Πανεύκολη μους με 2 μόνο υλικά
Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com
Υπερτελειο!