ΑρχικήΣυνταγέςΓλυκάStollen, χριστουγεννιάτικο τσουρέκι με αποξηραμένα φρούτα

Stollen, χριστουγεννιάτικο τσουρέκι με αποξηραμένα φρούτα

Stollen συνταγή, ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό από τη Γερμανία που θυμίζει τσουρέκι με γέμιση από φρούτα και ξηρούς καρπούς!

Stollen
Εκτύπωση

Stollen

Το stollen είναι ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό από τη Γερμανία που θυμίζει τσουρέκι με γέμιση από φρούτα και ξηρούς καρπούς!
Πιάτο Γλυκά
Κουζίνα Διεθνής
Λέξη κλειδί Stollen
Προετοιμασία 35 λεπτά
Εκτέλεση 1 ώρα
Συνολικός χρόνος 1 ώρα 35 λεπτά
Μερίδες 10
Θερμίδες 350θερμίδες

Υλικά

  • 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο σε κομματάκια σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.γλ. κάρδαμο
  • 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 125 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 250 γρ. ξανθές σταφίδες
  • 150 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 100 γρ. πορτοκάλι γλασέ σε κομματάκια
  • 3 κ.σ. κονιάκ ή μαύρο ρούμι
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ. αμυγδαλόπαστα (μάρτσιπαν) κομμένη σε δύο μπαστουνάκια

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε στο μίξερ με το εξάρτημα του φτερού, σε χαμηλή ταχύτητα, 200 γρ. βούτυρο με 200 γρ. ζάχαρη άχνη και τα αυγά. 
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, ρίχνουμε το κάρδαμο, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, το πορτοκάλι, το ρούμι και στο τέλος το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. 
  • Χτυπάμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη. Κατόπιν την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα σε λεκάνη καλυμμένη με πετσέτα στο ψυγείο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
  • Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, την χωρίζουμε στα δύο και την ακουμπάμε στον πάγκο εργασίας. Πιέζουμε κάθε κομμάτι με την παλάμη μας να ανοίξει σε στρογγυλή χοντρή ζύμη πάχους περίπου 2 εκ. 
  • Τοποθετούμε στη μέση της κάθε ζύμης από ένα μπαστούνι μάρτσιπαν. Διπλώνουμε την κάθε ζύμη στη μέση, αφήνοντας όμως την κάτω πλευρά να εξέχει 1 εκ. περισσότερο. 
  • Μεταφέρουμε τα δύο κομμάτια σε λαμαρίνα φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε 55-65 λεπτά. 
  • Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη.

Δείτε επίσης: Πανεύκολη μους με 2 μόνο υλικά

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Μους σοκολάτας με κονιάκ

Συνταγή για μους σοκολάτας με κονιάκ!

Θεϊκά ποπ κορν στο σπίτι!

Αν οι ταινίες ήταν σνακ, θα ήταν φρεσκοψημένο ποπ κορν! Ετοιμάζεσαι για μαραθώνιο Netflix και back to back προβολές αγαπημένων ταινιών και σειρών; Σε...

Tάρτα με γέμιση σοκολάτας

Τάρτα με γέμιση σοκολάτας και γκανάς λευκής σοκολάτας!

Περισσότερα άρθρα

Λαγάνα, το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας

Η ιστορία της λαγάνας και η πιο εύκολη συνταγή για σπιτική παραδοσιακή λαγάνα!

Να γιατί πρέπει να ανακατεύουμε τη σαλάτα με τα χέρια

Ένας απλός αλλά πολύ σημαντικός λόγος που πρέπει να ανακατεύουμε τη σαλάτα με τα χέρια.

10 κλασικές μαμαδίστικες συνταγές για τη Γιορτή της Μητέρας

Δέκα μοναδικές συνταγές για αγαπημένα φαγητά και γλυκά ιδανικά για τη Γιορτή της Μητέρας, με την υπογραφή του Τάσου Αντωνίου!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ