ΑρχικήΆρθρα9 ιδέες για να μαγειρέψουμε με σέλινο

9 ιδέες για να μαγειρέψουμε με σέλινο

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Το σέλινο (με την επίσημη ονομασία apium graveolens ή σέλινο το βαρύοσμον) είναι ένα αρωματικό ιθαγενές φυτό με ιδιαίτερα έντονο άρωμα που οφείλεται στο αιθέριο έλαιό του. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι αλλά και οι Κινέζοι εκτίμησαν τη γεύση του και ανακάλυψαν τις θεραπευτικές του ιδιότητες με αποτέλεσμα να το χρησιμοποιούν όχι μόνο στη μαγειρική αλλά και στη φαρμακευτική. Μάλιστα, οι αρχαίοι μας πρόγονοι προσέφεραν στους νικητές αθλητικών αγώνων κρασί από σέλινο ως σύμβολο τιμής και ανδρείας, ενώ παράλληλα το θεωρούσαν και πένθιμο φυτό γι’αυτό και στις νεκρικές τελέτες για να τιμήσουν τον νεκρό οι παριστάμενοι φορύσαν στεφάνι από φύλλα σέλινου. Πλούσιο σε ασβέστιο, άλατα, βιταμίνες Α, Β1, Β2 και C, φώσφορο και σίδηρο το σέλινο είναι απαραίτητο στη διατροφή μας και το Μαμα Πεινάω σας προτείνει ιδέες για να το προσθέσετε στη μαγειρική σας.

Αγορά

Επειδή το σέλινο χάνει την υγρασία του πολύ γρήγορ με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται, πρέπει κατά την αγορά του να προσέξουμε να είναι πολύ φρέσκο. Διαλέγουμε σέλινο με ζωηρό και ζωντανό πράσινο χρώμα, έντονο άρωμα και φύλλα χωρίς σημάδια ή τρύπες.

Διατήρηση

Μπορούμε να διατηρήσουμε  φρέσκο το σέλινο για περίπου 1 εβδομάδα αποθηκεύοντάς το στο ψυγείο και πιο συγκεκριμένα στο συρτάρι για φρούτα και λαχανικά τυλιγμένο με χαρτί κουζίνας ή σε χάρτινη σακούλα. Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε μέχρι και τρεις εβδομάδες, το αποθηκεύουμε στο συρτάρι του ψυγείου, αφού το έχουμε τυλίξει πρώτα με αλουμινόχαρτο.

Δείτε όλες τις συνταγές με σέλινο που σας προτείνουμε κάνοντας κλικ εδώ!

9 ιδέες για να μαγειρέψουμε με σέλινο

  1. Προσθέτουμε λεπτοκομμένο σέλινο στις πράσινες σαλάτες μας για έξτρα μυρωδιά.
  2. Φτιάχνουμε πατάτες φούρνου με σέλινο και διάφορα άλλα λαχανικά όπως καρότα και κρεμμύδια.
  3. Οι πατάτες γιαχνί είναι ένα εύκολο μαμαδίστικο φαγητό. Προσθέτουμε κομμένο σέλινο για επιπλέον άρωμα και γεύση.
  4. Βάζουμε σέλινο στο λεμονάτο μοσχάρι και στο χοιρινό της κατσαρόλας, όταν μαγειρεύουμε κρέατα και πουλερικά στον φούρνο μαζί με πατάτες, διάφορα λαχανικά και μυρωδικά.
  5. Το ψάρι πλακί στον φούρνο γίνεται πιο ευωδιαστό με την προσθήκη σέλινου.
  6. Ταιριάζει απίστευτα στη χειμωνιάτικη φασολάδα, στους γίγαντες στον φούρνο ή στη γάστρα, στα ρεβίθια γιαχνί με καρότα και μικρά στρογγυλά κρεμμυδάκια, όπως και στις φακές ως σαλάτα μαζί με καπνιστό σολομό ή πέστροφα.
  7. Ψαρόσουπα, κρεατόσουπα, κοτόσουπα ή σούπα λαχανικών, να είστε σίγουροι ότι το σέλινο θα αναδείξει τη γεύση της.
  8. Βάλτε σέλινο στον χυμό σας! Οι ιδιότητές του βοηθούν τον οργανισμό μας όχι μόνο να θωρακιστεί αλλά και να αποτοξινωθεί. Ιδανικός χυμός αποτοξίνωσης είναι με αγγούρι, καρότο, αχλάδι και σέλινο. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, προσθέτουμε λίγο νερό και απολαμβάνουμε στο τέλος έναν χυμό που βοηθά τον οργανισμό μας να αποβάλλει τα περιττά υγρά. 
  9. Φτιάξτε ένα γρήγορο και πανεύκολο αφέψημα κατά του κρυώματος με σέλινο, καρότο και φρέσκο τζίντζερ. Κόβουμε τα υλικά, τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Το θρεπτικό και αντιοξειδωτικό αφέψημα με σέλινο είναι έτοιμο!

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο

Συνταγή για εύκολο γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο από τον Τάσο Αντωνίου, με υπέροχη γεύση και έντονο ροζ χρώμα!

Ρολά κανέλας (cinnamon rolls)

Ρολά κανέλας από τον Τάσο Αντωνίου. Η πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή για ζουμερά ρολάκια με κανέλα και γλάσο, πάντα με υπέροχη γεύση και άρωμα!

Κρητική πίτσα με απάκι και μυζήθρα

Πίτσα με άρωμα Κρήτης. Το κρητικό απάκι, εκλεκτό αλλαντικό από χοιρινό κρέας, ξεχωρίζει σε αυτή τη συνταγή.

Περισσότερα άρθρα

Πασχαλινό, τέλειο κοκορέτσι στη σούβλα

5 μυστικά για πετυχημένο και καλοψημένο κοκορέτσι, τον τέλειο πασχαλινό κρεατομεζέ!

5 πανέξυπνες χρήσεις για την τσιμπίδα της κουζίνας

Δείτε πέντε πρακτικές και έξυπνες χρήσεις για την τσιμπίδα της κουζίνας. Αυτά τα κόλπα θα σας λύσουν τα χέρια στην κουζίνα!

Τα 3 μεγάλα λάθη που κάνουμε με τους ξηρούς καρπούς

Λάθη που κάνουμε όταν αγοράζουμε και αποθηκεύουμε ξηρούς καρπούς. Αυτά είναι τα μυστικά για να διατηρήσετε ολόφρεσκους τους ξηρούς καρπούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ