Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Το σέλινο (με την επίσημη ονομασία apium graveolens ή σέλινο το βαρύοσμον) είναι ένα αρωματικό ιθαγενές φυτό με ιδιαίτερα έντονο άρωμα που οφείλεται στο αιθέριο έλαιό του. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι αλλά και οι Κινέζοι εκτίμησαν τη γεύση του και ανακάλυψαν τις θεραπευτικές του ιδιότητες με αποτέλεσμα να το χρησιμοποιούν όχι μόνο στη μαγειρική αλλά και στη φαρμακευτική. Μάλιστα, οι αρχαίοι μας πρόγονοι προσέφεραν στους νικητές αθλητικών αγώνων κρασί από σέλινο ως σύμβολο τιμής και ανδρείας, ενώ παράλληλα το θεωρούσαν και πένθιμο φυτό γι’αυτό και στις νεκρικές τελέτες για να τιμήσουν τον νεκρό οι παριστάμενοι φορύσαν στεφάνι από φύλλα σέλινου. Πλούσιο σε ασβέστιο, άλατα, βιταμίνες Α, Β1, Β2 και C, φώσφορο και σίδηρο το σέλινο είναι απαραίτητο στη διατροφή μας και το Μαμα Πεινάω σας προτείνει ιδέες για να το προσθέσετε στη μαγειρική σας.
Αγορά
Επειδή το σέλινο χάνει την υγρασία του πολύ γρήγορ με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται, πρέπει κατά την αγορά του να προσέξουμε να είναι πολύ φρέσκο. Διαλέγουμε σέλινο με ζωηρό και ζωντανό πράσινο χρώμα, έντονο άρωμα και φύλλα χωρίς σημάδια ή τρύπες.
Διατήρηση
Μπορούμε να διατηρήσουμε φρέσκο το σέλινο για περίπου 1 εβδομάδα αποθηκεύοντάς το στο ψυγείο και πιο συγκεκριμένα στο συρτάρι για φρούτα και λαχανικά τυλιγμένο με χαρτί κουζίνας ή σε χάρτινη σακούλα. Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε μέχρι και τρεις εβδομάδες, το αποθηκεύουμε στο συρτάρι του ψυγείου, αφού το έχουμε τυλίξει πρώτα με αλουμινόχαρτο.
Δείτε όλες τις συνταγές με σέλινο που σας προτείνουμε κάνοντας κλικ εδώ!
9 ιδέες για να μαγειρέψουμε με σέλινο
- Προσθέτουμε λεπτοκομμένο σέλινο στις πράσινες σαλάτες μας για έξτρα μυρωδιά.
- Φτιάχνουμε πατάτες φούρνου με σέλινο και διάφορα άλλα λαχανικά όπως καρότα και κρεμμύδια.
- Οι πατάτες γιαχνί είναι ένα εύκολο μαμαδίστικο φαγητό. Προσθέτουμε κομμένο σέλινο για επιπλέον άρωμα και γεύση.
- Βάζουμε σέλινο στο λεμονάτο μοσχάρι και στο χοιρινό της κατσαρόλας, όταν μαγειρεύουμε κρέατα και πουλερικά στον φούρνο μαζί με πατάτες, διάφορα λαχανικά και μυρωδικά.
- Το ψάρι πλακί στον φούρνο γίνεται πιο ευωδιαστό με την προσθήκη σέλινου.
- Ταιριάζει απίστευτα στη χειμωνιάτικη φασολάδα, στους γίγαντες στον φούρνο ή στη γάστρα, στα ρεβίθια γιαχνί με καρότα και μικρά στρογγυλά κρεμμυδάκια, όπως και στις φακές ως σαλάτα μαζί με καπνιστό σολομό ή πέστροφα.
- Ψαρόσουπα, κρεατόσουπα, κοτόσουπα ή σούπα λαχανικών, να είστε σίγουροι ότι το σέλινο θα αναδείξει τη γεύση της.
- Βάλτε σέλινο στον χυμό σας! Οι ιδιότητές του βοηθούν τον οργανισμό μας όχι μόνο να θωρακιστεί αλλά και να αποτοξινωθεί. Ιδανικός χυμός αποτοξίνωσης είναι με αγγούρι, καρότο, αχλάδι και σέλινο. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, προσθέτουμε λίγο νερό και απολαμβάνουμε στο τέλος έναν χυμό που βοηθά τον οργανισμό μας να αποβάλλει τα περιττά υγρά.
- Φτιάξτε ένα γρήγορο και πανεύκολο αφέψημα κατά του κρυώματος με σέλινο, καρότο και φρέσκο τζίντζερ. Κόβουμε τα υλικά, τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Το θρεπτικό και αντιοξειδωτικό αφέψημα με σέλινο είναι έτοιμο!