ΑρχικήΆρθρα9 ιδέες για να μαγειρέψουμε με σέλινο

9 ιδέες για να μαγειρέψουμε με σέλινο

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Το σέλινο (με την επίσημη ονομασία apium graveolens ή σέλινο το βαρύοσμον) είναι ένα αρωματικό ιθαγενές φυτό με ιδιαίτερα έντονο άρωμα που οφείλεται στο αιθέριο έλαιό του. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι αλλά και οι Κινέζοι εκτίμησαν τη γεύση του και ανακάλυψαν τις θεραπευτικές του ιδιότητες με αποτέλεσμα να το χρησιμοποιούν όχι μόνο στη μαγειρική αλλά και στη φαρμακευτική. Μάλιστα, οι αρχαίοι μας πρόγονοι προσέφεραν στους νικητές αθλητικών αγώνων κρασί από σέλινο ως σύμβολο τιμής και ανδρείας, ενώ παράλληλα το θεωρούσαν και πένθιμο φυτό γι’αυτό και στις νεκρικές τελέτες για να τιμήσουν τον νεκρό οι παριστάμενοι φορύσαν στεφάνι από φύλλα σέλινου. Πλούσιο σε ασβέστιο, άλατα, βιταμίνες Α, Β1, Β2 και C, φώσφορο και σίδηρο το σέλινο είναι απαραίτητο στη διατροφή μας και το Μαμα Πεινάω σας προτείνει ιδέες για να το προσθέσετε στη μαγειρική σας.

Αγορά

Επειδή το σέλινο χάνει την υγρασία του πολύ γρήγορ με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται, πρέπει κατά την αγορά του να προσέξουμε να είναι πολύ φρέσκο. Διαλέγουμε σέλινο με ζωηρό και ζωντανό πράσινο χρώμα, έντονο άρωμα και φύλλα χωρίς σημάδια ή τρύπες.

Διατήρηση

Μπορούμε να διατηρήσουμε  φρέσκο το σέλινο για περίπου 1 εβδομάδα αποθηκεύοντάς το στο ψυγείο και πιο συγκεκριμένα στο συρτάρι για φρούτα και λαχανικά τυλιγμένο με χαρτί κουζίνας ή σε χάρτινη σακούλα. Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε μέχρι και τρεις εβδομάδες, το αποθηκεύουμε στο συρτάρι του ψυγείου, αφού το έχουμε τυλίξει πρώτα με αλουμινόχαρτο.

Δείτε όλες τις συνταγές με σέλινο που σας προτείνουμε κάνοντας κλικ εδώ!

9 ιδέες για να μαγειρέψουμε με σέλινο

  1. Προσθέτουμε λεπτοκομμένο σέλινο στις πράσινες σαλάτες μας για έξτρα μυρωδιά.
  2. Φτιάχνουμε πατάτες φούρνου με σέλινο και διάφορα άλλα λαχανικά όπως καρότα και κρεμμύδια.
  3. Οι πατάτες γιαχνί είναι ένα εύκολο μαμαδίστικο φαγητό. Προσθέτουμε κομμένο σέλινο για επιπλέον άρωμα και γεύση.
  4. Βάζουμε σέλινο στο λεμονάτο μοσχάρι και στο χοιρινό της κατσαρόλας, όταν μαγειρεύουμε κρέατα και πουλερικά στον φούρνο μαζί με πατάτες, διάφορα λαχανικά και μυρωδικά.
  5. Το ψάρι πλακί στον φούρνο γίνεται πιο ευωδιαστό με την προσθήκη σέλινου.
  6. Ταιριάζει απίστευτα στη χειμωνιάτικη φασολάδα, στους γίγαντες στον φούρνο ή στη γάστρα, στα ρεβίθια γιαχνί με καρότα και μικρά στρογγυλά κρεμμυδάκια, όπως και στις φακές ως σαλάτα μαζί με καπνιστό σολομό ή πέστροφα.
  7. Ψαρόσουπα, κρεατόσουπα, κοτόσουπα ή σούπα λαχανικών, να είστε σίγουροι ότι το σέλινο θα αναδείξει τη γεύση της.
  8. Βάλτε σέλινο στον χυμό σας! Οι ιδιότητές του βοηθούν τον οργανισμό μας όχι μόνο να θωρακιστεί αλλά και να αποτοξινωθεί. Ιδανικός χυμός αποτοξίνωσης είναι με αγγούρι, καρότο, αχλάδι και σέλινο. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, προσθέτουμε λίγο νερό και απολαμβάνουμε στο τέλος έναν χυμό που βοηθά τον οργανισμό μας να αποβάλλει τα περιττά υγρά. 
  9. Φτιάξτε ένα γρήγορο και πανεύκολο αφέψημα κατά του κρυώματος με σέλινο, καρότο και φρέσκο τζίντζερ. Κόβουμε τα υλικά, τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Το θρεπτικό και αντιοξειδωτικό αφέψημα με σέλινο είναι έτοιμο!

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Εργολάβοι με κρέμα (ελληνικά μακαρόν)

Οι εργολάβοι είναι ένα αγαπημένο παραδοσιακό αμυγδαλωτό που επιστρέφει στη μόδα! Θεωρούνται τα ελληνικά μακαρόν και με αυτή τη συνταγή θα φτιάξετε στο πι και φι το πιο νόστιμο γλυκό.

Νόστιμα burgers

Φτιάξτε τα καλύτερα σπιτικά μπέργκερ με τη συνταγή του Τάσου. Χορταστικό, ζουμερό και πεντανόστιμο μπιφτέκι με ψωμάκι και λιωμένο τυρί.

Κέικ κλασικό

Κέικ σπιτικό από τον Τάσο Αντωνίου. Ένα κέικ γευστικό, απλό, αγαπημένο και πολύ γρήγορο. Απόλυτα επιτυχημένη συνταγή για κέικ αφράτο και νόστιμο σαν της μαμάς!

Περισσότερα άρθρα

Πλυντήριο πιάτων: τα 7 μυστικά που δεν ήξερες

Πλυντήριο πιάτων και όλα τα μυστικά που χρειαζόμαστε για να το χρησιμοποιούμε σωστά! Μάθετε πώς θα πλένετε τα πιάτα εύκολα και πολύ οικονομικά.

Συνταγές για την Πρωτοχρονιά

Οι πιο γευστικές προτάσεις για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς!

4 είδη μουστάρδας που πρέπει να χρησιμοποιείτε στις συνταγές σας

Ποια μουστάρδα να επιλέξετε με κάθε συνταγή; Απαλή, πικάντικη, Dijon, με σπόρους, βρείτε ποια ταιριάζει ιδανικά σε κάθε πιάτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ