ΑρχικήΆρθραΤα 6 μυστικά για καταπληκτική ζύμη για τάρτα

Τα 6 μυστικά για καταπληκτική ζύμη για τάρτα

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Αλμυρές ή γλυκιές, οι τάρτες διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία στο τραπέζι μας, αφού γίνονται κάθε φορά με τα υλικά της αρεσκείας μας ή της εποχής και μπορούν να σερβιριστούν ως πρώτο πιάτο, ως κυρίως, αλλά και ως επιδόρπιο. Συνταγή για τάρτα αναφέρεται για πρώτη φορά σε ένα βιβλίο μαγειρικής του 14ου αιώνα, ενώ αμέσως κατέκτησε τους ουρανίσκους των ευγενών και τις κουζίνες των ζαχαροπλαστών αφού για αυτούς ήταν μια πρώτη ευκαιρία να παρουσιάσουν ένα λαχταριστό πιάτο με εντυπωσιακή διακόσμηση. Για να εντυπωσιάσετε κι εσείς τους καλεσμένους σας ή να προσθέσετε να γκουρμέ πινελιά στην καθημερινότητά σας, το Μαμα Πειναω σας αποκαλύπτει τα μυστικά της τάρτας.

Υλικά. Η επιτυχία βρίσκεται στα καλής ποιότητας υλικά. Διαλέγουμε καλά υλικά για ένα εγγυημένο αποτέλεσμα.  Τα υλικά για την παρασκευή της ζύμης θα πρέπει να είναι παγωμένα και όχι ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι πολύ παγωμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια ή κυβάκια.

Σκεύος. Η τάρτα χρειάζεται ταρτιέρα που είναι ένα σχετικά βαθύ αντικολλητικό ταψί με δαντελωτό συνήθως τελείωμα και δίνει στην τάρτα το χαρακτηριστικό σχήμα της.

Δείτε ακόμα:

Τάρτα με λιαστή ντομάτα, μοτσαρέλα & ελιά

Ζύμη. Η ζύμη της τάρτας διατηρείται στη συντήρηση του ψυγείου για περίπου 7 ημέρες , σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη, καθώς και στην κατάψυξη για σχεδόν 3 μήνες. Μόλις θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε, την βγάζουμε από την κατάψυξη, την αφήνουμε να ξεπαγώσει και στη συνέχεια την ανοίγουμε και την τοποθετούμε στην ταρτιέρα μας.

Ζύμωμα. Το ζύμωμα θέλει λίγη ώρα ώστε η ζύμη μας να γίνει τραγανή και βαριά χωρίς ελαστικότητα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αφήσουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για 1 ώρα.  Για να έχουμε μια τάρτα με τραγανή ζύμη πρέπει το φύλλο που θα ανοίξουμε να είναι αρκετά λεπτό. Πριν βάλουμε τη γέμιση, απλώνουμε στην ταρτιέρα τη ζύμη και βάζουμε το σκεύος στο ψυγείο για περίπου 25 λεπτά, ώστε να μην συρρικνωθεί κατά το ψήσιμο. Σημαντικό είναι να έχουμε λαδώσει ή βουτυρώσει ελαφρώς την ταρτιέρα πριν απλώσουμε τη ζύμη.

Δείτε ακόμα:

Τάρτα μουστάρδας

Ψήσιμο. Πριν την βάλουμε στον φούρνο, τρυπάμε την επιφάνειά της με ένα πιρούνι ή μαχαίρι σε διάφορα σημεία. Η τάρτα είναι έτοιμη μόλις αποκτήσει σκούρο χρυσαφί χρώμα.

Οι λαχταριστές συνταγές για γλυκιές τάρτες βρίσκονται εδώ 

Μετά το ψήσιμο. Αφού η τάρτα ψηθεί, την βγάζουμε από τον φούρνο, την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Στη συνέχεια, σκεπάζουμε την τάρτα μας με μια υφασμάτινη πετσέτα για να μην πανιάσει το φύλλο από την υγρασία, ενώ την διατηρούμε εκτός ψυγείου αν πρόκειται να την καταναλώσουμε μέσα σε 1 ημέρα.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Φτερούγες κοτόπουλο με σάλτσα

Φτερούγες κοτόπουλο με σάλτσα από τον Τάσο Αντωνίου. Τραγανές φτερούγες από κοτόπουλο με πικάντικη σάλτσα από μέλι και καυτερή πιπεριά!

Σπιτικό τυρί κρέμα

Αυτή η συνταγή για σπιτικό τυρί κρέμα με τέσσερα μόλις υλικά θα σας δώσει ένα βελούδινο, κρεμώδες και πεντανόστιμο τυρί. Σερβίρετέ το ως πρωινό, σνακ ή ως άλειμμα.

Σουβλάκι

Συνταγή για το τέλειο σουβλάκι!

Περισσότερα άρθρα

7 συνταγές για κοτόπουλο που θα λατρέψεις!

Συνταγές για κοτόπουλο, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες. Αυτές τις γευστικές προτάσεις θα τις λατρέψετε για το εβδομαδιαίο κοτόπουλο ή το φαγητό του σαββατοκύριακου!

Συνταγές και μενού για την Πρωτομαγιά

Υπέροχες και πανεύκολες συνταγές για την Πρωτομαγιά. Δείτε το γευστικό μενού της Πρωτομαγιάς με την υπογραφή του Τάσου Αντωνίου.

Πώς να μαγειρέψεις παντζάρια χωρίς να λερώσεις την κουζίνα

Μαγειρέψτε παντζάρια εύκολα, χωρίς να λερώσετε την κουζίνα, με αυτές τις δυο πανεύκολες μεθόδους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ