Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Αλμυρές ή γλυκιές, οι τάρτες διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία στο τραπέζι μας, αφού γίνονται κάθε φορά με τα υλικά της αρεσκείας μας ή της εποχής και μπορούν να σερβιριστούν ως πρώτο πιάτο, ως κυρίως, αλλά και ως επιδόρπιο. Συνταγή για τάρτα αναφέρεται για πρώτη φορά σε ένα βιβλίο μαγειρικής του 14ου αιώνα, ενώ αμέσως κατέκτησε τους ουρανίσκους των ευγενών και τις κουζίνες των ζαχαροπλαστών αφού για αυτούς ήταν μια πρώτη ευκαιρία να παρουσιάσουν ένα λαχταριστό πιάτο με εντυπωσιακή διακόσμηση. Για να εντυπωσιάσετε κι εσείς τους καλεσμένους σας ή να προσθέσετε να γκουρμέ πινελιά στην καθημερινότητά σας, το Μαμα Πειναω σας αποκαλύπτει τα μυστικά της τάρτας.
Υλικά. Η επιτυχία βρίσκεται στα καλής ποιότητας υλικά. Διαλέγουμε καλά υλικά για ένα εγγυημένο αποτέλεσμα. Τα υλικά για την παρασκευή της ζύμης θα πρέπει να είναι παγωμένα και όχι ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι πολύ παγωμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια ή κυβάκια.
Σκεύος. Η τάρτα χρειάζεται ταρτιέρα που είναι ένα σχετικά βαθύ αντικολλητικό ταψί με δαντελωτό συνήθως τελείωμα και δίνει στην τάρτα το χαρακτηριστικό σχήμα της.
Δείτε ακόμα:
Ζύμη. Η ζύμη της τάρτας διατηρείται στη συντήρηση του ψυγείου για περίπου 7 ημέρες , σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη, καθώς και στην κατάψυξη για σχεδόν 3 μήνες. Μόλις θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε, την βγάζουμε από την κατάψυξη, την αφήνουμε να ξεπαγώσει και στη συνέχεια την ανοίγουμε και την τοποθετούμε στην ταρτιέρα μας.
Ζύμωμα. Το ζύμωμα θέλει λίγη ώρα ώστε η ζύμη μας να γίνει τραγανή και βαριά χωρίς ελαστικότητα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αφήσουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Για να έχουμε μια τάρτα με τραγανή ζύμη πρέπει το φύλλο που θα ανοίξουμε να είναι αρκετά λεπτό. Πριν βάλουμε τη γέμιση, απλώνουμε στην ταρτιέρα τη ζύμη και βάζουμε το σκεύος στο ψυγείο για περίπου 25 λεπτά, ώστε να μην συρρικνωθεί κατά το ψήσιμο. Σημαντικό είναι να έχουμε λαδώσει ή βουτυρώσει ελαφρώς την ταρτιέρα πριν απλώσουμε τη ζύμη.
Δείτε ακόμα:
Ψήσιμο. Πριν την βάλουμε στον φούρνο, τρυπάμε την επιφάνειά της με ένα πιρούνι ή μαχαίρι σε διάφορα σημεία. Η τάρτα είναι έτοιμη μόλις αποκτήσει σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Οι λαχταριστές συνταγές για γλυκιές τάρτες βρίσκονται εδώ
Μετά το ψήσιμο. Αφού η τάρτα ψηθεί, την βγάζουμε από τον φούρνο, την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Στη συνέχεια, σκεπάζουμε την τάρτα μας με μια υφασμάτινη πετσέτα για να μην πανιάσει το φύλλο από την υγρασία, ενώ την διατηρούμε εκτός ψυγείου αν πρόκειται να την καταναλώσουμε μέσα σε 1 ημέρα.