Τα ζευγάρια που μεθάνε μαζί, δεν χωρίζουν!

Από την Άννα Ευθυμίου,

Το μυστικό της αιώνιας αγάπης, ή έστω αυτής μέχρι τα γηρατειά, φαίνεται να ανακάλυψαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Michigan, και δεν είναι άλλο από το αλκοόλ. 

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε σε αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό γεροντολογίας έδειξε ότι τα παντρεμένα ζευγάρια άνω των 50 ετών είναι πιο ευτυχισμένα, είτε όταν και οι δύο σύζυγοι πίνουν αλκοόλ, είτε όταν και οι δύο απέχουν. Αν ο ένας από τους δύο πίνει και ο άλλος είναι νηφάλιος, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργηθούν συζυγικά προβλήματα, ιδιαίτερα αν το νηφάλιο μέλος είναι η γυναίκα.

Δειγματικός πληθυσμός ήταν περίπου 3.000 ζευγάρια παντρεμένα για 33 χρόνια κατά μέσο όρο. Αφού πρώτα ερωτήθηκαν για τις συνήθειες τους γύρω από το αλκοόλ (αν πίνουν, πόσο συχνά, πόσα ποτά κλπ), τα ζευγάρια κλήθηκαν να απαντήσουν ερωτήσεις σχετικά με το έτερον ήμισυ. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ρώτησαν αν θεωρούν ότι ο/η σύζυγος είναι πολύ απαιτητικός/η ή επικριτικός/η, αν μπορεί να βασιστεί πάνω του/της όταν χρειαστεί και αν θεωρεί ότι είναι ενοχλητικός/η.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, περισσότερα από τα μισά ζευγάρια έπιναν αλκοόλ, ενώ μάλιστα οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πίνουν σε σχέση με τις γυναίκες. Αν η γυναίκα απείχε από το αλκοόλ και ο άνδρας έπινε, η σύζυγος ήταν δυσαρεστημένη από αυτόν. Αλλά και στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή απείχε ο άνδρας και έπινε μόνο η γυναίκα, οι γυναίκες ένιωθαν μη ικανοποιημένες από τους συζύγους τους. Πάντως σε κάθε περίπτωση, όταν και οι δυο σύζυγοι επιδεικνύουν την ίδια συμπεριφορά, το ζευγάρι είναι ευτυχισμένο και μένει μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν και στην έρευνα συμμετείχαν ορισμένοι άνδρες και γυναίκες που είχαν πρόβλημα με το αλκοόλ, οι υπεύθυνοι τονίζουν ότι αυτά τα άτομα αποτελούν μια εντελώς διαφορετική κατηγορία. Τέλος, δεν παρέλειψαν να δηλώσουν ότι σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούν να αλλάξουν τις συνήθειες ενός ζευγαριού ή τον τρόπο που πίνουν αλκοόλ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.