ΑρχικήΆρθραΤαξίδι στις γεύσεις στον Πύργο Πετρέζα

Ταξίδι στις γεύσεις στον Πύργο Πετρέζα

Γράφει η αναγνώστρια & νικήτρια του διαγωνισμού Μαρία Ρουχωτά

Το Σάββατο 16 Μαΐου παρευρέθηκα στον Πύργο Πετρέζα για το 2ο Γαστρονομικό Ταξίδι προσκεκλημένη του site mamapeinao.gr . H συγκεκριμένη εμπειρία ήταν μοναδική και θα ήθελα πολύ να την μοιραστώ μαζί σας. Αρχικά, θα ήθελα να τοποθετηθώ ως προς τον χώρο, ο οποίος βρίσκεται στα Σπάτα. Πρόκειται για έναν Πύργο που περιτριγυρίζεται από καταπράσινους αμπελώνες και με την πρώτη ματιά κερδίζει τις εντυπώσεις. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι θυμίζει τους γραφικούς αμπελώνες της Τοσκάνης η τοποθεσία! Περνώντας στα ενδότερα, η εκλεπτυσμένη αισθητική και η ζεστή ατμόσφαιρα αμέσως με κέρδισαν. Η τραπεζαρία, τα σερβίτσια, τα λουλούδια, ο φωτισμός, η διακόσμηση, όλα έμοιαζαν βγαλμένα από παραμύθι!  

Το μενού του 2ου Γαστρονομικού Ταξιδιού που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Πετρέζα είχε επιμεληθεί ο διακεκριμένος chef Μιλτιάδης Κιούκας και την επιλογή των κρασιών ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, Master of Wine. Αποστολή της βραδιάς, να γευθούμε πιάτα δημιουργημένα αποκλειστικά με βιολογικές πρώτες ύλες, συνδυασμένα με κρασιά βιοδυναμικής καλλιέργειας. Αξίζει να αναφέρω ότι η ημέρα και η ώρα που πραγματοποιήθηκε το δείπνο δεν ήταν τυχαία καθώς για τους βιοδυναμιστές το κρασί αλλάζει τη γεύση του όταν περνάμε από την ημέρα του φρούτου στην ημέρα της ρίζας. Γι’ αυτό το λόγο, ο κ. Λαζαράκης μας είπε να ξαναδοκιμάσουμε τα κρασιά και μετά τα μεσάνυχτα για να εντοπίσουμε τυχόν διαφορές στην γεύση!

Αναλυτικά τα πιάτα που απολαύσαμε:

Πρώτο πιάτο: Σούπα αρακά με τραγανό προσούτο και παρμεζάνα που συνοδευόταν από λευκό γαλλικό κρασί. Ένα πολύ πρωτότυπο ορεκτικό που μας προϊδέασε με τον καλύτερο τρόπο για το τι θα ακολουθούσε. 

Δεύτερο πιάτο: Ταρτάρ σολομού με καβούρι και αβοκάντο, που συνοδευόταν από λευκό γαλλικό κρασί με φρουτώδη γεύση. Ακόμα ένα ιδιαίτερο πιάτο με αναπάντεχους συνδυασμούς υλικών που μου άρεσε πολύ.

Τρίτο πιάτο: Ριζότο με σπαράγγια και αυγοτάραχο, συνοδευόμενο από γαλλικό ροζέ κρασί. Ένα κλασικό πιάτο σε ανοιξιάτικη εκδοχή με μοναδικό φινίρισμα από αυγοτάραχο!

Τέταρτο πιάτο: Μπαρμπούνι φιλέτο, συνοδευόμενο από λευκό γαλλικό κρασί, το οποίο ο σεφ είχε επεξεργαστεί σαν να ήταν κόκκινο. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι ειδικοί, αν κάποιος το γευόταν με κλειστά τα μάτια θα έλεγε με βεβαιότητα ότι επρόκειτο για κόκκινο κρασί. Αναμφίβολα ένα πιάτο που έκλεψε την παράσταση.

Πέμπτο πιάτο: Μοσχαράκι ιδιαίτερα ζουμερό με κόκκινο κρασί από την Αυστραλία. Το συγκεκριμένο κρασί ήταν θαμπό και είχε μεταλλικό πώμα και όχι φελλό, που είναι και το πιο σωστό όπως μας ενημέρωσε ο κ. Λαζαράκης. Το κατακάθι μπορούμε να το κρατήσουμε και με αυτό να φτιάξουμε μια ωραία σάλτσα για την σαλάτα μας.

Όπως θα διαπιστώσατε, όλα τα κρασιά που μας προσέφεραν ήταν ξένων οινοποιών, γιατί η βιοδυναμική στην Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμα πολλά βήματα. Βέβαια, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το επιδόρπιο συνδυάστηκε με ελληνικό κρασί και συγκεκριμένα Vinsanto.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά, τόσο ως προς το μενού, για το οποίο είχαν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά βιολογικές πρώτες ύλες, όσο και ως προς τα κρασιά. Ευχαριστώ πολύ για τη μοναδική αυτή εμπειρία!

H Μαρία είναι η τυχερή αναγνώστρια που έλαβε μέρος στο διαγωνισμό με δώρο μια πρόσκληση στο 2ο Γαστρονομικό Ταξίδι που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στον Πύργο Πετρέζα. O Πύργος Πετρέζα, ένα πραγματικό στολίδι για την Αθήνα, είναι ένας μαγικός χώρος όπου η γαστρονομία συναντάει το κρασί. Εξάλλου, η επιλογή της τοποθεσίας του ανάμεσα σε 60 στρέμματα από αμπελώνες έγινε λόγω της μεγάλης αγάπης του ιδιοκτήτη Γιώργου Μπέλμπα για το κρασί. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί έναν από τους πλέον περιζήτητους χώρους για φιλοξενία εκδηλώσεων – από γάμους και βαπτίσεις μέχρι εταιρικές εκδηλώσεις και συνέδρια. Επίσης αποτελεί τον πρώτο χώρο δεξιώσεων και εκδηλώσεων του οποίου η κουζίνα λειτουργεί υπό τη διεύθυνση ενός επώνυμου και βραβευμένου σεφ. 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Φακόρυζο πιλάφι

Φακόρυζο πιλάφι από τον Τάσο Αντωνίου. Ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο με γευστικό ρύζι και θρεπτικές φακές. Το φακόρυζο είναι ένας εύκολος τρόπος να φάνε όλοι και να γλύφουν τα δάχτυλά τους!

Μακαρoνάδα με σκόρδο

Συνταγή για πικάντικη μακαρονάδα με σκόρδο και πιπερίτσα!

Χωριάτικα χοτ ντογκ

Χοτ ντογκ με χωριάτικο λουκάνικο από τον Τάσο Αντωνίου! Φτιάξτε τα πιο νόστιμα σπιτικά λουκάνικα με τη συνταγή του Τάσου.

Περισσότερα άρθρα

5 tips για να διατηρήσετε τα μήλα φρέσκα για καιρό

Φρέσκα μήλα για μέρες! Μάθετε πώς θα καταφέρετε να διατηρήσετε ολόφρεσκα τα μήλα και να τα απολαύσετε αυτό το φθινόπωρο στην καλύτερη εκδοχή τους.

Πώς να μαγειρέψεις παντζάρια χωρίς να λερώσεις την κουζίνα

Μαγειρέψτε παντζάρια εύκολα, χωρίς να λερώσετε την κουζίνα, με αυτές τις δυο πανεύκολες μεθόδους!

Γιατί έσκασε η βασιλόπιτα;

Δείτε τι να κάνετε αν σκάσει η βασιλόπιτα από πάνω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ