Ταξίδι στις γεύσεις στον Πύργο Πετρέζα

Γράφει η αναγνώστρια & νικήτρια του διαγωνισμού Μαρία Ρουχωτά

Το Σάββατο 16 Μαΐου παρευρέθηκα στον Πύργο Πετρέζα για το 2ο Γαστρονομικό Ταξίδι προσκεκλημένη του site mamapeinao.gr . H συγκεκριμένη εμπειρία ήταν μοναδική και θα ήθελα πολύ να την μοιραστώ μαζί σας. Αρχικά, θα ήθελα να τοποθετηθώ ως προς τον χώρο, ο οποίος βρίσκεται στα Σπάτα. Πρόκειται για έναν Πύργο που περιτριγυρίζεται από καταπράσινους αμπελώνες και με την πρώτη ματιά κερδίζει τις εντυπώσεις. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι θυμίζει τους γραφικούς αμπελώνες της Τοσκάνης η τοποθεσία! Περνώντας στα ενδότερα, η εκλεπτυσμένη αισθητική και η ζεστή ατμόσφαιρα αμέσως με κέρδισαν. Η τραπεζαρία, τα σερβίτσια, τα λουλούδια, ο φωτισμός, η διακόσμηση, όλα έμοιαζαν βγαλμένα από παραμύθι!  

Το μενού του 2ου Γαστρονομικού Ταξιδιού που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Πετρέζα είχε επιμεληθεί ο διακεκριμένος chef Μιλτιάδης Κιούκας και την επιλογή των κρασιών ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, Master of Wine. Αποστολή της βραδιάς, να γευθούμε πιάτα δημιουργημένα αποκλειστικά με βιολογικές πρώτες ύλες, συνδυασμένα με κρασιά βιοδυναμικής καλλιέργειας. Αξίζει να αναφέρω ότι η ημέρα και η ώρα που πραγματοποιήθηκε το δείπνο δεν ήταν τυχαία καθώς για τους βιοδυναμιστές το κρασί αλλάζει τη γεύση του όταν περνάμε από την ημέρα του φρούτου στην ημέρα της ρίζας. Γι’ αυτό το λόγο, ο κ. Λαζαράκης μας είπε να ξαναδοκιμάσουμε τα κρασιά και μετά τα μεσάνυχτα για να εντοπίσουμε τυχόν διαφορές στην γεύση!

Αναλυτικά τα πιάτα που απολαύσαμε:

Πρώτο πιάτο: Σούπα αρακά με τραγανό προσούτο και παρμεζάνα που συνοδευόταν από λευκό γαλλικό κρασί. Ένα πολύ πρωτότυπο ορεκτικό που μας προϊδέασε με τον καλύτερο τρόπο για το τι θα ακολουθούσε. 

Δεύτερο πιάτο: Ταρτάρ σολομού με καβούρι και αβοκάντο, που συνοδευόταν από λευκό γαλλικό κρασί με φρουτώδη γεύση. Ακόμα ένα ιδιαίτερο πιάτο με αναπάντεχους συνδυασμούς υλικών που μου άρεσε πολύ.

Τρίτο πιάτο: Ριζότο με σπαράγγια και αυγοτάραχο, συνοδευόμενο από γαλλικό ροζέ κρασί. Ένα κλασικό πιάτο σε ανοιξιάτικη εκδοχή με μοναδικό φινίρισμα από αυγοτάραχο!

Τέταρτο πιάτο: Μπαρμπούνι φιλέτο, συνοδευόμενο από λευκό γαλλικό κρασί, το οποίο ο σεφ είχε επεξεργαστεί σαν να ήταν κόκκινο. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι ειδικοί, αν κάποιος το γευόταν με κλειστά τα μάτια θα έλεγε με βεβαιότητα ότι επρόκειτο για κόκκινο κρασί. Αναμφίβολα ένα πιάτο που έκλεψε την παράσταση.

Πέμπτο πιάτο: Μοσχαράκι ιδιαίτερα ζουμερό με κόκκινο κρασί από την Αυστραλία. Το συγκεκριμένο κρασί ήταν θαμπό και είχε μεταλλικό πώμα και όχι φελλό, που είναι και το πιο σωστό όπως μας ενημέρωσε ο κ. Λαζαράκης. Το κατακάθι μπορούμε να το κρατήσουμε και με αυτό να φτιάξουμε μια ωραία σάλτσα για την σαλάτα μας.

Όπως θα διαπιστώσατε, όλα τα κρασιά που μας προσέφεραν ήταν ξένων οινοποιών, γιατί η βιοδυναμική στην Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμα πολλά βήματα. Βέβαια, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το επιδόρπιο συνδυάστηκε με ελληνικό κρασί και συγκεκριμένα Vinsanto.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά, τόσο ως προς το μενού, για το οποίο είχαν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά βιολογικές πρώτες ύλες, όσο και ως προς τα κρασιά. Ευχαριστώ πολύ για τη μοναδική αυτή εμπειρία!

H Μαρία είναι η τυχερή αναγνώστρια που έλαβε μέρος στο διαγωνισμό με δώρο μια πρόσκληση στο 2ο Γαστρονομικό Ταξίδι που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στον Πύργο Πετρέζα. O Πύργος Πετρέζα, ένα πραγματικό στολίδι για την Αθήνα, είναι ένας μαγικός χώρος όπου η γαστρονομία συναντάει το κρασί. Εξάλλου, η επιλογή της τοποθεσίας του ανάμεσα σε 60 στρέμματα από αμπελώνες έγινε λόγω της μεγάλης αγάπης του ιδιοκτήτη Γιώργου Μπέλμπα για το κρασί. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί έναν από τους πλέον περιζήτητους χώρους για φιλοξενία εκδηλώσεων – από γάμους και βαπτίσεις μέχρι εταιρικές εκδηλώσεις και συνέδρια. Επίσης αποτελεί τον πρώτο χώρο δεξιώσεων και εκδηλώσεων του οποίου η κουζίνα λειτουργεί υπό τη διεύθυνση ενός επώνυμου και βραβευμένου σεφ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.