ΑρχικήΆρθραΤέλεια λαζάνια φούρνου με λαχανικά και τυριά

Τέλεια λαζάνια φούρνου με λαχανικά και τυριά

Πιάτο κλασικό και αγαπημένο, τα λαζάνια πρωταγωνιστούν στην ελληνική κουζίνα κι έχουν μια ιδιαίτερη θέση στα οικογενειακά τραπέζια.  Μια παραδοσιακή ιταλική συνταγή παγκοσμίως διάσημη, τα λαζάνια θα λέγαμε ότι είναι το αντίστοιχο ιταλικό παστίτσιο.  Είναι πλατιά ζυμαρικά φτιαγμένα με αυγό, μαγειρεμένα στον φούρνο μαζί με σάλτσα κιμά και μπεσαμέλ. Μπορούν να συνδυαστούν με αμέτρητα υλικά και να δώσουν ένα χορταστικό και νοστιμότατο αποτέλεσμα. Εμείς σας δίνουμε τα μυστικά για τέλεια και πανεύκολα λαζάνια φούρνου και φυσικά μια υπέροχη συνταγή για λαζάνια με λαχανικά και κρέμα τυριού.

Δείτε τη συνταγή για λαζάνια

1. Ο σωστός χρόνος βρασμού των ζυμαρικών

Κάποιοι δεν βράζουν τα λαζάνια ενώ άλλοι όχι. Ο σωστός τρόπος βρίσκεται στη μέση: βράζουμε τα λαζάνι για 3 με 4 λεπτά γιατί θα μαγειρευτούν και όταν τα βάλουμε στον φούρνο. Πολύ σημαντικό είναι μόλις τα βράσουμε να τα αφήσουμε να στραγγίξουν τοποθετώντας τα σε ένα ταψί στο οποίο θα έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα ελαφρώς λαδωμένη. Με αυτόν τον τρόπο, τα λαζάνια μας δεν θα ξεραθούν και δεν θα σπάσουν.

2. Μπεσαμέλ

Η μπεσαμέλ θεωρείται βασικό υλικό για τα λαζάνια φούρνου. Είναι, όμως, αναντικατάσταση; Φυσικά και όχι. Για πιο γευστικό και αφράτο αποτέλεσμα, αντικαθιστούμε τη μπεσαμέλ με μια σάλτσα τυριών. Έτσι δεν θα στεγνώσουν τα λαζάνια μας και πετυχαίνουμε έναν ισορροπημένο συνδυασμό ανάμεσα στη σάλτσα ντομάτας και την κρέμα τυριών.

3. Η σωστή σειρά των υλικών

Πρώτα απλώνουμε στο ταψί μια στρώση από μπεσαμέλ ή από σάλτσα με τυριά και στη συνέχεια μια στρώση από λαζάνια. Έτσι, τα λαζάνια μας δεν θα στεγνώσουν και δεν θα κολλήσουν στο ταψί. 

4. Το σωστό τυρί

Αφού έχουμε τελειώσει τη σύνθεση των λαζανιών, συνήθως απλώνουμε στην επιφάνειά τους λίγο τριμμένο τυρί. Ποιο είναι το κατάλληλο τυρί για το γκρατινάρισμα; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παρμεζάνα, γραβιέρα, πεκορίνο ή ένα οποιοδήποτε τυρί με αλμυρή έως πιπεράτη επίγευση για να προσδώσει νοστιμιά στο τελικό αποτέλεσμα.

5. Το κατάλληλο σκεύος

Όσες στρώσεις κι αν βάλουμε για να φτιάξουμε τα λαζάνια, το σίγουρο είναι πως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα βαθύ ταψί ή πυρέξ για να μην χυθεί η σάλτσα ή η μπεσαμέλ. Εμείς προτιμάμε το πυρέξ, ώστε να βλέπουμε πώς ψήνονται.

6. Το ψήσιμο

Πριν βάλουμε τα λαζάνια μας στον φούρνο, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο που θα αφαιρέσουμε μετά τα 30 πρώτα λεπτά ψησίματος. Με το αυτό το κόλπο είμαστε σίγουροι πως τα λαζάνια δεν θα στεγνώσουν. Μόλις τα λαζάνια είναι έτοιμα, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για περίπου 30 λεπτά πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε.

Λαζάνια με λαχανικά και κρέμα τυριού
Εκτύπωση

Λαζάνια με λαχανικά και κρέμα τυριών

Υπέροχα λαζάνια με λαχανικά και στρώσεις τυριών στο φούρνο. Χρώμα, γεύση, νοστιμιά, όλα σε ένα πιάτο. Με απλά υλικά και τυριά φτιάξτε ένα πεντανόστιμο κυρίως γεύμα! 
Πιάτο Κυρίως πιάτο
Κουζίνα Διεθνής
Λέξη κλειδί Λαζάνια με λαχανικά και κρέμα τυριού
Προετοιμασία 40 λεπτά
Εκτέλεση 45 λεπτά
Συνολικός χρόνος 1 ώρα 25 λεπτά
Μερίδες 6
Θερμίδες 350θερμίδες
Δημιουργός Τάσος Αντωνίου

Υλικά

  • 12 φύλλα λαζάνια
  • 2 κόκκινες πιπεριές σε κύβους
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες σε κύβους
  • 2 κολοκυθάκια σε φέτες
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 2 συσκευασίες ντομάτα κονκασέ
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρέμα τυριού:

  • 50 γρ. αλεύρι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 500 ml γάλα ζεστό
  • 250 γρ. τυρί κρέμα
  • 50 γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη

Για το πασπάλισμα:

  • 250 γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC.
  • Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και απλώνουμε τις πιπεριές, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και το πράσο. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 20 λεπτά.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας:

  • Σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το σκόρδο στο ελαιόλαδο για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει και να δέσει για 20 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε τα ψημένα λαχανικά και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.

Ετοιμάζουμε την κρέμα τυριού:

  • Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι και να έχουμε ένα δεμένο υγρό μείγμα (το λεγόμενο ρου). Ρίχνουμε μέσα λίγο το ζεστό γάλα ενώ με σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα. Τέλος, προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τη γραβιέρα και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
  • Βάζουμε μια σάλτσα σε πυρέξ 25 εκ. αλειμμένο με ελαιόλαδο. Στρώνουμε τα λαζάνια, συνεχίζουμε με τη σάλτσα λαχανικών και πασπαλίζουμε λίγη από την τριμμένη γραβιέρα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δυο φορές, τελειώνοντας με μια στρώση λαζάνια. Πασπαλίζουμε με το περίσσευμα της τριμμένης γραβιέρας.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα λαζάνια.

Δείτε επίσης: Οι καλύτερες συνταγές για σοκολατένια γλυκά

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Smoothie μπανάνα και μάνγκο

Γευστικό smoothie με μπανάνα και μάνγκο από τον Τάσο Αντωνίου. Ένα γευστικό smoothie, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που βοηθά την ευεξία και αποτοξίνωση του οργανισμού!

Μυρμηγκάτο

Το μυρμηγκάτο είναι ένα λαχταριστό σοκολατένιο σιροπιαστό κέικ με επικάλυψη από κρέμα κακάο! Είναι μπελαλίδικη συνταγή αλλά η νοστιμιά του κέικ αυτού θα σας ξετρελάνει.

Πατάτες hasselback

Συνταγή για πατάτες hasselback στον φούρνο με μπέικον!

Περισσότερα άρθρα

Χιόνι στην Αθήνα, καιρός για σούπες!

Συμβουλές για το χιόνι, πώς να φάτε και τί να πιείτε για να ζεσταθείτε!

Πεινάω αλλά βαριέμαι να μαγειρέψω!

Τι να μαγειρέψεις για να φας όταν βαριέσαι να μαγειρέψεις! Συνταγές για τις μέρες που ο σεφ μέσα σου πέφτει σε λήθαργο.

13 λόγοι που πρέπει να πίνεις καθημερινά χυμό ροδιού

Χυμός ρόδι, ενάς από τους πιο υγιεινούς χυμούς! Δείτε τις ευεργετικές του ιδιότητες και τα οφέλη του για την υγεία και τον οργανισμό.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ