ΑρχικήΆρθραΤι γλυκά τρώνε οι καλικάντζαροι;

Τι γλυκά τρώνε οι καλικάντζαροι;

Από τη Λίζα Μάτσα,

Οι καλικάντζαροι κάνουν την εμφάνιση τους το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων από φόβο μήπως η γη πέσει στο κεφάλι τους! Τα δαιμόνια του δωδεκαημέρου, όσο βρίσκονται στο κάτω κόσμο έχουν ως μοναδικό σκοπό της ζωής τους να κόψουν το δέντρο που στηρίζει τη γη. Όταν όμως ανέβουν στον πάνω κόσμο και συναντήσουν τους ανθρώπους, τότε δαιμονίζονται για τα καλά και θέλουν να κάνουν την ζωή των κοινών θνητών σκέτη κόλαση! 

Τα σκανταλιάρικα πλάσματα, που μοιάζουν με κοκαλιάρικα μαυριδερά όντα, κάτι μεταξύ ζώου και ανθρώπου, αφήνουν τα τσεκούρια και τους μπαλτάδες στα έγκατα της γης και πειράζουν τους ανθρώπους μέχρι τα Θεοφάνεια με διάφορους τρόπους. Ωστόσο, σε ένα πράγμα συμφωνούν όλες οι παραδόσεις: οι καλικάντζαροι είναι αθεράπευτα ανόητοι και χαζοί. Σύμφωνα με την έρευνα μας, οι σκανταλιάρηδες καλικάντζαροι είναι τραγικά παράφωνοι και παρενοχλούν τους περαστικούς προσπαθώντας άλλοτε για να τους παρασύρουν στον χορό που στήνουν ή να τους πιάσουν την κουβέντα με σκοπό να τους πάρουν τη μιλιά. 

Χειρότερο όμως από όλα τα καμώματα  των γκρινιάρηδων αυτών πλασμάτων είναι ότι κλέβουν τα γλυκά που φτιάχνουν οι νοικοκυρές στα σπίτια τους! Ναι, καλά ακούσατε… Είμαστε έξαλλοι εδώ. Φήμες λένε πως πριν χρόνια, μια γυναίκα, αφού ετοίμασε τα γλυκά της – βασιλόπιτες, κουραμπιέδες, μελομακάρονα – ξύπνησε τα παιδιά της πιστεύοντας πως ξημέρωσε, και τα έστειλε στον φούρνο να τα ψήσουν. Όμως στο δρόμο, οι καλικάντζαροι τους έστησαν καρτέρι και τα γλυκά δεν έφτασαν ποτέ στο προορισμό τους. Πριν κατηγορήσετε λοιπόν τον άντρα σας ότι έφαγε όλα τα μελομακάρονα που φτιάξατε χθες το βράδυ, αναρωτηθείτε μήπως από το τζάκι του σπιτιού μπήκαν κάποιοι απρόσκλητοι επισκέπτες!

Φυσικά, όλα τα παραπάνω ανήκουν στη σφαίρα της παράδοσης και της μυθοπλασίας τους ευφάνταστου λαού κι εμείς απλώς καταγράφουμε το έθιμο και τις πιο διαδεδομένες πεποιθήσεις που αφορούν τους καλικάντζαρους. Γεγονός όμως είναι ότι αυτό το έθιμο έγινε αφορμή για μερικά από τα πιο νόστιμα γλυκά και αλμυρά κεράσματα που υπάρχουν σε πολλά σπίτια σε όλη την Ελλάδα. Στην Κύπρο, την τελευταία μέρα του 12ήμερου που φεύγουν οι καλικάντζαροι φτιάχνουν ξεροτήγανα. Στην Αγχίαλο ετοιμάζουν γλυκά, τα λεγόμενα «γκουλογκάτζια» και τα μοιράζουν στα σπίτια, ενώ στη Μικρά Ασία τα πράγματα είχαν αποκτήσει μια πιο διαδραστική διάσταση: οι Μικρασιάτες μιμούνταν τους καλικάντζαρους και κατέβαζαν από την καπνοδόχο των σπιτιών ένα καλάθι με ένα άδειο μπουκάλι. Οι νοικοκύρηδες του σπιτιού να γεμίσουν το καλάθι με παστουρμά και σαραγλί και το μπουκάλι με κρασί, και το ανεβάζουν πάλι πάνω. Εσείς τι θα καλό θα τρατάρετε τους καλικάντζαρους που θα σας επισκεφθούν φέτος;

 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κουραμπιέδες με πραλίνα φουντουκιού

Απολαυστικοί κουραμπιέδες με πραλίνα φουντουκιού από τον Τάσο Αντωνίου! Αφράτοι, βουτυρένιοι χριστουγεννιάτικοι κουραμπιέδες με λαχταριστή “καρδιά” από πραλίνα.

Δίπλες

Συνταγή για δίπλες με μέλι και καρύδια!

Φινανσιέ (υγρά μάφινς) με βανίλιες

Τα φινανσιέ είναι γαλλικά μικρά κεκάκια σαν μάφινς αλλά πιο ζουμερά. Με τα πρώτα φρούτα της εποχής θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά γλυκά!

Περισσότερα άρθρα

Ψήσιμο στη λαδόκολλα, όλα τα μυστικά της επιτυχίας!

Το ψήσιμο στη λαδόκολλα είναι ένας εύκολος, ξεκούραστος αλλά και εντυπωσιακός τρόπος να ψήσετε και να παρουσιάσετε τις δημιουργίες σας!

6 βασικά λάθη που κάνετε με το ελαιόλαδο

Μάθετε ποια είναι τα λάθη που κάνουμε όλοι με τη συντήρηση και τη χρήση του ελαιολάδου στη μαγειρική.

Το μυστικό υλικό για τέλεια αφράτη φανουρόπιτα

Η τέλεια φανουρόπιτα χρειάζεται αυτό το υλικό για να γίνει φουσκωτή, αφράτη και απόλυτα ζουμερή!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ