Από τη Μαρία Αϊβαλιώτη
Οι λάτρεις του καλού φαγητού θέλουν να ενημερώνονται διαρκώς για τις νέες τάσεις της κουζίνας με σκοπό να ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο τους με πρωτότυπες γεύσεις.
Σε κάποια από τα πρόσφατα ταξίδια μας σε Λονδίνο και Βερολίνο ανακαλύψαμε τι νέο μαγειρεύεται στις κουζίνες των σεφ και σερβίρεται, αφού το πάθος για το φαγητό δεν μας εγκαταλείπει ποτέ.
Το Λονδίνο δεν είναι μονο πουτίγκα και fish&chips, αλλά αποτελεί κι ένα από τα «εργαστήρια» νέων συνηθειών στο τραπέζι. Αρκετά εστιατόρια δείχνουν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους για την κουζινα της Νότιας Αφρικής έχοντας προσθέσει αρκετές τοπικές σπεσιαλιτέ στον μενού τους, ενώ δεν είναι λίγα εκείνα που έχουν ανοίξει πρόσφατα με αποκλειστικά και μόνο αυθεντικές συνταγές απο τη Νότια Αφρική. Κι αν δεν ‘ψήνεστε’, θέλετε να δοκιμάσετε κάτι άλλο; Τι θα λέγατε για ένα πιάτο βασισμένο στη Nose to tail τάση. Οι σεφ δεν αρέσκονται πλέον στο να σερβίρουν μόνο φιλετάκια, αλλά αξιοποιούν όλα τα μέρη του ζώου. Θα τολμούσατε ποτέ να δοκιμάσετε σπαγγέτι με καρδιά τόνου, ραβιόλι με γέμιση από συκώτι κοτόπουλου ή μπούτι κι ουρά μοσχαριού με παπαρδέλες και μέντα; Κάποιοι άλλοι σεφ προτιμούν και προτείνουν φαγητά που έχουν ως βάση τα σχεδόν ωμά μαγειρεμένα υλικά με το σκεπτικό ότι η γεύση τους παραμένει αυτούσια. Το λεγόμενο raw food κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και στο πιάτο μας βρίσκουμε θαλασσινά με κρέμα γάλακτος, ταρτάρ και σολωμό ελαφρά μαγειρεμένο με σαλτσα από γκρειπφρουτ.
Αντίστοιχα οι Βερολινέζοι, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την παραδοσιακή κατανάλωση μπύρας και αλλαντικών, συχνάζουν σε ένα εστιατόριο που προτείνει επιστροφή στους παλαιολιθικούς χρόνους. Μέσα από ένα μενού που αποκλείει τα ζυμαρικά, το ρύζι και το ψωμί, και βασίζεται στις ακατέργαστες πρώτες ύλες, τα ωμά λαχανικά, κρέατα και ψάρια καθώς και τα μυρωδικά, όλα βιολογικής προέλευσης, ο σεφ τονίζει τον υγιεινό χαρακτήρα των πιάτων και ζητά την κατανόηση των πελατών για την κάπως αργή εξυπηρέτηση, αφού όλα μαγειρεύονται τη στιγμή της παραγγελίας.
Κι αν όλα τα παραπάνω τα θεωρείτε ριψοκίνδυνα, ίσως τελικά εκείνο που πρέπει πάντα να θυμόμαστε είναι πως το φαγητό όπως κι όπου κι αν μαγειρεύεται, δεν πρέπει να αποτελεί απλά ανάγκη αλλά κι απόλαυση.