Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Τα κεφτεδάκια είναι αγαπημένο φαγητό που φέρνει μνήμες από την παιδική μας ηλικία, από κυριακάτικα τραπέζια, επισκέψεις στη γιαγιά και τον παππού, αλλά και από εκδρομές στη θάλασσα όπου ήταν το κλασικό κι απαραίτητο σνακ. Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί γιατί εμείς δεν μπορούμε να τα πετύχουμε; Τα παρακάτω μυστικά είναι η συνταγή της επιτυχίας για τέλεια κεφτεδάκια σαν της γιαγιάς και της μαμάς. Βρείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
- Για να είναι αφράτα, πρώτο και πολύ σημαντικό είναι το ότι ο κιμάς δεν πρέπει να είναι τελείως άπαχος. Ζητήστε, λοιπόν, από το κρεοπώλη σας να σας τον κόψει από κομμάτι κρέατος που να έχει και λίγο λίπος, ενώ προτιμήστε καλύτερα μοσχαρίσιο κρέας.
- Πολύ σημαντικό είναι να του ζητήσετε να περάσει τον κιμά δυο φορές από την μηχανή ώστε να μην διαλυθούν αργότερα στο πλάσιμο.
- Τα υλικά που θα χρειαστείτε για να γίνουν αφράτα είναι ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί που θα έχετε ήδη μουλιάσει σε νερό, λίγο ξίδι από κρασί και ελαιόλαδο που θα τα προσθέσετε στον κιμά πριν αρχίσετε το ζύμωμα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
- Μόλις πλάσετε το μείγμα, πρέπει να το σκεπάσετε με μεμβράνη κουζίνας και να το αφήσετε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά με 1 ώρα.
- Για να είναι μυρωδάτα, μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα για πλάσιμο ρίγανη, δυόσμο ή και βασιλικό.
- Βέβαια, για πετυχημένα κεφτεδάκια, μέγαλο ρόλο παίζει και το τηγάνισμα, αλλά και το σκεύος, αφού χρειάζεται ένα μεγάλο τηγάνι. Προτιμήστε να τα αλευρώσετε και να τα βουτήξετε σε ζεστό ελαιόλαδο, που θα πρέπει ως προς την ποσότητα, να καλύπτει το μισό κεφτεδάκι.
- Στο τηγάνι, πρέπει να τα βάζετε λίγα λίγα κι όχι όλα μαζί.
- Δεν χρειάζονται πολύ ώρα τηγάνισμα, παρά περίπου 4-5 λεπτά η κάθε πλευρά.
- Μην ξεχάσετε να τα στραγγίξετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να αποβάλλουν τα περιττά λάδια.
WOW