7 λόγοι να φας σταφύλια αυτόν τον Σεπτέμβρη

Λόγοι να φας σταφύλια

Ένα τσαμπί σταφύλια αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά σνακ, με μοναδικά οφέλη για τον οργανισμό και την υγεία μας. Αρκεί να τα πλύνουμε καλά και να απολαύσουμε τη πλούσια χυμώδη γεύση τους. Ακολουθούν 7 λόγοι να φας σταφύλια, τώρα τον Σεπτέμβριο που είναι και στην εποχή τους

Βοηθούν στη σταθεροποίηση του βάρους

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, γνωστά για της αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Έρευνα του 2016 έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή συνδέεται άμεσα με τη διατήρηση του βάρους. Ακόμη, ένα φλιτζάνι σταφύλια αποδίδει περίπου 100 θερμίδες, καθιστώντας τα αγαπημένα φρούτα σε σνακ γεμάτο από θρεπτικά συστατικά με λίγες θερμίδες.

Είναι αντιφλεγμονώδης τροφή

Όπως κάθε τροφή φυτικής προέλευσης, τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα σταφύλια μπορούν να μειώσουν την καταστροφή των κυττάρων προστατεύουντας την κυτταρική μεμβράνη. Καταναλώνοντας 1 με 2 φλιτζάνια σταφύλια την ημέρα μπορεί να ενισχύσει τον μυικό ιστό περιορίζοντας τις χημικές αντιδράσεις που προκαλούν φλεγμονές στο σώμα.

Τα σταφύλια κανούν καλό στην καρδιά

Όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, τα σταφύλια είναι πρωταθλητές. Ορισμένες ενώσεις που περιέχουν τα σταφύλια μπορούν να βοθήσουν στη ρύθμιση της πίεσης, να μειώσουν τις φλεγμονές που προκαλεί το οξειδωτικό σοκ, να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Ο εγκέφαλος ενισχύεται από τα σταφύλια

Οι πολυφαινόλες των σταφυλιών μπορούν να ενισχύσουν την γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου και να προστατεύσουν τον εγκέφαλο διατηρώντας την υγεία και λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Επίσης η ρεσβερατρόλη, αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές που περιέχουν τα κόκκινα και μαύρα σταφύλια, έχει νευροπροστατευτικές λειτουργίες και βοηθάει τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, βελτιώνοντας τη μνήμη.

Προστατεύουν την επιδερμίδα

Ενώσεις που περιέχονται σε φρούτα με έντονο χρώμα, όπως η ρεσβερατρόλη από τα σταφύλια, μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα της επιδερδίδας από την ακτινοβολία UV.

Μπορούν να περιορίσουν την εμφάνιση διαβήτη

Αν και συνήθως πιστεύεται ότι τα σταφύλια κάνουν κακό στους διαβητικούς, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε σταφύλια σε περιορισμένες ποσότητες, χωρίς να ανησυχούν για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Επίσης, περιέχουν ιδιότητες που βοηθούν στον έλεγχο των ρευματισμών και της ουρικής αρθρίτιδας.

Ενυδατώνουν τον οργανισμό

Έχουν περιεκτικότητα 80-85% σε νερό, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν λίγες θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά, ως ένα σνακ που δεν παχαίνει. Το νερό και οι φυτικές ίνες, βοηθούν επίσης στη χρόνια δυσκοιλιότητα.

Πώς επιλέγουμε τα σταφύλια

  • Επιλέγουμε σταφύλια με παχουλή σάρκα και ημιδιάφανη, απαλή φλούδα. Δεν πρέπει να δείχνουν μαραμένα στο μίσχο, όταν σηκώνετε το τσαμπί. Οι ρώγες πρέπει να έχουν μέτριο μέγεθος και ζωηρό χρώμα, το τσαμπί να έχει κωνικό σχήμα και το κλαδί τους να είναι φρέσκο. Αποφεύγουμε τα σταφύλια που έχουν σημάδια.
  • Από την πράσινη ποικιλία, επιλέγουμε αυτά που είναι λίγο κιτρινωπά.
  • Από την κόκκινη ποικιλία, επιλέγουμε σταφύλια που έχουν ελάχιστη διαφάνεια και πλούσιο, κόκκινο χρώμα.
  • Από τη μαύρη/σκούρα μωβ ποικιλία, επιλέγουμε αυτά που έχουν βαθύ, σκούρο χρώμα.
  • Πλένουμε καλά τα σταφύλια με τρεχούμενο νερό, πριν από την κατανάλωση. Τα σταφύλια μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου, αν πρόκειται να καταναλωθούν σύντομα. Για να τα διατηρήσουμε φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα τυλίγουμε σε χαρτί εφημερίδας και τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.