Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Tο milkshake είναι το καλοκαιρινό ρόφημα των παιδικών κι εφηβικών χρόνων μας. Με αμερικάνικη καταγωγή, η αρχική εκδοχή του εμφανίστηκε περίπου το 1885 και ήταν αλκοολούχα! Τα πρώτα milkshakes είχαν ως βάση το ουίσκι και αμέσως έγιναν αρκετά δημοφιλή. Το 1900 το milkshake περιγραφόταν ως το τέλειο κοκτέιλ με ουίσκι, γάλα και σιρόπι φράουλας, βανίλιας ή σοκολάτας.
Παγωτό προστέθηκε στο milkshake το 1922, όταν o Ivar Pop Coulson, υπάλληλος του φαρμακείου Walgreens στο Σικάγο, είχε την ιδέα να προσθέσει δυο μπάλες παγωτό βανίλια. Η γεύση του ήταν αξεπέραστη και το milkshake έγινε το αγαπημένο ρόφημα των Αμερικανών. Η ανακάλυψη του μπλέντερ το 1930 έδωσε στο milkshake αυτή την ελαφριά, αφράτη και ταυτόχρονα κρεμώδη υφή του. Το 1954, ο ιδρυτής των MacDonald’s Ray Croc δημιούργησε το μηχάνημα Multimixer που μπορούσε να φτιάχνει 5 milkshakes ταυτόχρονα και που άλλαξε την πορεία του ροφήματος, αφού πλέον όλα τα fast food εστιατόρια μπορούσαν να το φτιάξουν χωρίς κόπο. Σήμερα το milkshake φιγουράρει πάντα στις πρώτες θέσεις των αγαπημένων ροφημάτων παγκοσμίως. Εμείς σας δίνουμε συμβουλές για το καλύτερο σπιτικό milkshake και φυσικά τις λαχταριστές και δροσιστικές εκδοχές του.
- Το ποτήρι σερβιρίσματος είναι κλασικά ψηλό και γυάλινο. Αυτό που θα κάνει τη διαφορά στη γεύση είναι να το βάλετε στην κατάψυξη για 10 περίπου λεπτά για να παγώσει πριν το χρησιμοποιήσετε.
- Το παγωτό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου κι όχι παγωμένο ή λιωμένο. Αν το χρησιμοποιήσετε κατευθείαν από την κατάψυξη, θα πρέπει να προσθέσετε πολύ περισσότερο γάλα απ’όσο πρέπει για να πετύχετε τη μαλακή υφή με αποτέλεσμα το milkshake να μην είναι παχύρευστο.
- Η ιδανική αναλογία είναι 3 μπάλες παγωτού και 60 ml γάλα, ώστε το milkshake να είναι πλούσιο.
- Αν θέλετε να δώσετε έξτρα γεύση προσθέτοντας κομμάτια φρούτων, ξηρούς καρπούς ή τριμμένο μπισκότο, θα πρέπει να τα βάλετε στο μπλέντερ μαζί με το γάλα και να τα χτυπήσετε για περίπου 30 δευτερόλεπτα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
- Στην περίπτωση που φτιάξετε milkshake με περισσότερα υλικά εκτός από τα βασικά, θυμηθείτε ότι το παγωτό μπαίνει τελευταίο. Χτυπήστε ξανά στο μπλέντερ όλα τα υλικά για να αναμειχθούν καλά μεταξύ τους.
- Μην προσθέσετε πάγο αν δεν θέλετε να πιείτε ένα ρόφημα με πολύ νερό κι ελάχιστη γεύση.