ΑρχικήΆρθραΠώς θα φτιάξεις το τέλειο σορμπέ

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο σορμπέ

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Γαλλικό, δροσερό, χωρίς πολλές θερμίδες το σορμπέ ή επί το γαλλικότερον sorbet μπορεί να γίνει το τέλειο καλοκαιρινό επιδόρπιο. Το σορμπέ αποτελείται μόνο από χυμό ή πουρέ φρούτων  και νερό ή και προαιρετικά κάποια γλυκαντική ουσία  όπως ζάχαρη ή σιρόπι,  δηλαδή δεν περιέχει γάλα, αβγό ή ακόμα και βούτυρο, ενώ δεν έχει την κρυστάλλινη υφή της γρανίτας.

Λέγεται ότι το σορμπέ έγινε το αγαπημένο παγωμένο επιδόρπιο της γαλλικής αριστοκρατίας όταν η Μαρία των Μεδίκων έφθασε στο Παρίσι το 1533 για να παντρευτεί τον Ερρίκο Β’,  μετέπειτα μονάρχη της Γαλλίας. Μέχρι και το τέλος του 17ου αιώνα, το σορμπέ ήταν το αγαπημένο επιδόρπιο των Γάλλων το οποίο έτρωγαν κατά τη διάρκεια του γεύματος, ανάμεσα στα διάφορα πιάτα που τους σέρβιραν, ώστε να μην αναμειγνύονται οι διάφορες γεύσεις. Από τον 18ο αιώνα και μετά, το σορμπέ διαδόθηκε και έγινε το αγαπημένο επιδόρπιο πολλών που συνηθίζουν να το απολαμβάνουν στο τέλος του φαγητού τους ή και κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού η δροσιά κι η γεύση του είναι μοναδική. Πώς θα πετύχετε υπέροχο σορμπέ με τα χεράκια σας; Σας δείχνουμε τον τρόπο σε 6 απλά βήματα!

1. Τα φρούτα που θα διαλέξετε πρέπει να είναι σχετικά ώριμα.

2. Αν προτιμήσετε πουρέ φρούτων, λιώστε τα φρούτα πολύ καλά. Χρησιμοποιήστε το μπλέντερ για καλύτερο αποτέλεσμα.

3. Μόλις ο πουρές φρούτων αποκτήσει μια μαλακή ομοιογενή υφή, προσθέστε στο μείγμα το νερό και χτυπήστε το ξανά πολύ καλά.

4. Το μείγμα πρέπει να το αποθηκεύσετε σε ρηχό σκεύος, να το καλύψετε με μεμβράνη και να το αφήσετε στην κατάψυξη για 3-4 ώρες.

5. Αφού το βγάλετε από την κατάψυξη, το σπάτε σε μικρά κομμάτια τα οποία και τα βάζετε ξανά στο μπλέντερ. Τα χτυπάτε μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ μαλακό και να μην έχει κρυστάλλους

6. Το σερβίρετε αμέσως. Αν όμως είναι πολύ παγωμένο, το αφήνετε στο ψυγείο (στη συντήρηση για 15 περίπου λεπτά) πριν το σερβίρισμα.

Bonus συνταγή για σορμπέ φράουλα

Υλικά (για 3 μερίδες)

  • 4 φλιτζ. φράουλες (καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια)
  • 3/4 φλιτζ. μαρμελάδα φράουλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.γλ. φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1/3 φλιτζ. νερό

Προετοιμασία

Στο μπλέντερ, βάλτε τις φράουλες, το αλάτι και το μισό φλιτζάνι της μαρμελάδας φράουλας. Χτυπήστε μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέστε τον χυμό λεμονιού, την υπόλοιπη μαρμελάδα και το νερό και χτυπήστε το ξανά. Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο ακολουθήστε τα βήματα 4, 5 και 6 που αναφέρονται παραπάνω.

Φωτο: amyrayman.blogspot.com

 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Πατάτες με τρία τυριά

Πεντανόστιμες πατάτες με τρια τυριά. Φτιάξτε αυτή τη γευστική συνταγή για τηγανητές πατάτες με τυριά και τσένταρ σως και θα ξετρελαθούν μικροί και μεγάλοι.

Παστίτσιο με λιαστή ντομάτα και μπεσαμέλ γιαουρτιού

Παστίτσιο πεντανόστιμο με βελούδινη μπεσαμέλ γιαουρτιού, λιαστή ντομάτα και μελωμένο αρωματικό κιμά με καρότο και σέλερι.

Φράουλες με κρέμα τσιζκέικ

Συνταγή για φράουλες γεμιστές με κρέμα τσιζκέικ!

Περισσότερα άρθρα

10 μπαχαρικά που πρέπει να έχεις πάντα στην κουζίνα σου

Αυτά είναι τα μπαχαρικά που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε κουζίνα.

4 λόγοι να μαγειρεύετε με ξύλινη κουτάλα αντί για μεταλλική

Για ποιο λόγο είναι καλύτερο να μαγειρεύουμε με ξύλινη κουτάλα αντί για μεταλλική;

6 τρόποι να αξιοποιήσετε τη μαγιονέζα που έχει περισσέψει

Δείτε συμβουλές και ιδέες να αξιοποιήσετε τη μαγιονέζα που έχει περισσέψει με τον πιο νόστιμο τρόπο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ