Tο φαρμακείο της φύσης στην βεράντα σας

Γράφει η γεωπόνος Άννα Αμπατζή,

Σε σχέση με τον μικρό χώρο που διεκδικούν, τα αρωματικά φυτά μας δίνουν πολύ περισσότερα. Χρησιμοποιούνται στην κουζίνα μας, αλλά και σαν αρωματικά χώρου και ντουλαπιών (δεντρολίβανο, λεβάντα), χωρίς βέβαια να πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι γνωστά και για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Τα αρωματικά φυτά χαρακτηρίζονται από την αντοχή τους σε αντίξοες κλιματικές συνθήκες, από τις μικρές απαιτήσεις τους σε νερό και φροντίδα, αλλά και από τα αρώματά τους που μας χαρίζουν ευεξία. Η χρήση τους είναι καθημερινή και η καλλιέργειά τους σχετικά εύκολη. Έτσι, λοιπόν, μπορείτε να δημιουργήσετε μαζί τους μια μοσχοβολιστή γωνιά στη βεράντα του σπιτιού σας. Η μόνη προϋπόθεση είναι ένα μικρό μπαλκόνι που να το βλέπει, κάποιες ώρες την ημέρα, ο ήλιος και καλύτερα ακόμα αν είναι στην πίσω μεριά, μακριά από δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας.

Θα χρειαστείτε κάποιες ζαρντινιέρες με βάθος 25-30 εκ. κατά προτίμηση πλαστικές – για να αποφύγετε το μεγάλο βάρος – όπως και τα απαραίτητα πιατάκια για να συλλέγετε το νερό από το πότισμα. Επίσης θα χρειαστείτε και κάποιες γλάστρες διαμέτρου 25 – 30 εκ. που είναι απαραίτητες για κάποια βαθύρριζα φυτά.

Ξεκινάτε, βάζοντας πετραδάκια στον πάτο από τις ζαρντινιέρες και τις γλάστρες σας για την καλύτερη απορροή του νερού. Προτιμήστε χώμα που είναι εμπλουτισμένο με οργανικά υλικά όπως το κομποστ.

Μαϊντανός

(Petroselinum hortense) : διετές, ποώδες, αρωματικό φυτό που συνοδεύει πολλά φαγητά και ωμές σαλάτας, χαρίζοντας, παράλληλα, δροσερή αναπνοή. Έχει προέλευση από τη λεκάνη της Μεσογείου. Απαιτεί πολύ πλούσια εδάφη, υγρά και με καλή στράγγιση. Έχει ανάγκη από άφθονο καθημερινό πότισμα κατά την περίοδο της βλάστησης από το Μάρτιο ως τον Σεπτέμβριο και προτιμά τις ημισκιερές θέσεις. Η σπορά γίνεται σε μικρό βάθος από το Μάρτιο έως και το τέλος του καλοκαιρού, στο έδαφος, σε γλάστρες ή σε ζαρντινιέρες. Έχει διουρητικές ιδιότητες και τα φύλλα του είναι πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη C.

Μέντα

(Mentha spp.) : ποώδες, πολυετές, αρωματικό φυτό της οικογένειας των Χειλανθών. Πολλαπλασιάζεται με ριζώματα το φθινόπωρο ή την άνοιξη, αλλά μπορείτε να προμηθευτείτε τα φυτά από το εμπόριο. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε σπόρους, γιατί πολλοί από αυτούς είναι στείροι. Η μέντα χρειάζεται ήλιο για να αναπτυχθεί, αλλά αντέχει και σε μέρος που τη βλέπει λίγες ώρες την ημέρα ο ήλιος, ενώ παράλληλα χρειάζεται συχνό πότισμα. Αν και είναι πολυετές φυτό, για να είναι εύρωστο και παραγωγικό, στο τέλη του φθινοπώρου,  θα πρέπει να κάνετε ένα βαθύ κλάδεμα για να μπορέσει να ανανεωθεί.

Βασιλικός

(Οcimum basilicum) : είναι ίσως το πιο δημοφιλές αρωματικό φυτό. Κατάγεται από τη Ινδία αλλά καλλιεργείται στη Μεσόγειο από την αρχαιότητα. Εάν καλλιεργηθεί σε γλάστρα, δίνει καλά αποτελέσματα και μέσα στο σπίτι, αν τοποθετηθεί δίπλα σε ένα φωτεινό παράθυρο, παράγει άφθονα φύλλα. Αρέσκεται σε εδάφη με αρκετή οργανική ουσία , υγρά και με καλή αποστράγγιση. Ανθίζει όλο το καλοκαίρι και η αφαίρεση των ανθέων ευνοεί την ανάπτυξη των φύλλων. Με την έλευση του χειμώνα, μεταφέρετε την γλάστρα σε εσωτερικό χώρο , μην ποτίζετε υπερβολικά, αλλά φροντίστε να διατηρηθεί το χώμα  υγρό. Τα φύλλα του μπορούν να καταναλωθούν ωμα ή να αποξηραθούν για να διατηρηθούν.

Εικόνα: seriouseats.com

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.