Το μαγείρεμα και η εξέλιξη του ανθρώπου

Η καταγωγή και κυρίως ο τρόπος εξέλιξης του ανθρώπου προκάλεσε μεγάλες εντάσεις και πολεμικές  κατά τη διάρκεια των περασμένων αιώνων, ενώ μέχρι σήμερα διάφορες θεωρίες έρχονται για να προσθέσουν, κι αυτές με τη σειρά τους, ένα λιθαράκι στην αποκωδικοποίηση κι αποσαφήνιση της μακραίωνης ιστορίας και περιπέτειας που ονομάζεται εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Ο Richard Wrangham, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, σε συνέντευξή του στο BBC News, ανακοίνωσε πως η ανακάλυψη του μαγειρέματος συνέβαλε τα μέγιστα στη διαφοροποίηση του ανθρώπου από τον πίθηκο. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής σημειώνει πως το μαγείρεμα της τροφής ευθύνεται για τις δραστικές αλλαγές στην εξέλιξή μας και κυρίως στη σωματική μας διάπλαση. Ήδη, είναι γνωστό κι αποδεκτό πως χάρη στην ένταξη κατανάλωσης κρέατος στη διατροφή του, ο άνθρωπος απέκτησε μεγαλύτερο εγκέφαλο,  μεγαλύτερη οξυδέρκεια, αλλά και μπόρεσε να διατηρεί περισσότερη ενέργεια χωρίς να αφιερώνει όλον του τον χρόνο που σημαίνει, κατά συνέπεια, ότι αυξήθηκε κι ο μέσος όρος ζωής του.

Ο Wrangham πιστεύει πως η ανακάλυψη του μαγειρέματος ήταν ένα τυχαίο γεγονός που, όμως, βοήθησε στο να αλλάξει η σωματική δομή του ανθρώπου και συντέλεσε στην αλλαγή διατροφικών συνηθειών, τρόπου ζωής μέχρι και στην εύρεση νέων τοποθεσιών για πιο ασφαλείς κατοικίες.

Ο καθηγητής Wrangham, τέλος, τονίζει, με νόημα, ότι δεν είναι τυχαίο πως ο άνθρωπος, το εξύπνοτερο πλάσμα στον πλανήτη, είναι το μόνο που γνωρίζει να μαγειρεύει.

Μαρία Αϊβαλιώτη

Πηγή: news.bbc.co.uk

Εικόνα: ac4d.com

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.