ΑρχικήΆρθραTo πρώτο μουσείο παγωτού

To πρώτο μουσείο παγωτού

Από την Άννα Ευθυμίου

 

Eίναι μερικές φορές που ξυπνάς και σου έχει κολλήσει κάτι στο μυαλό. Για παράδειγμα, να δοκιμάσεις παγωτό όπως το έφταχναν τα παλιά, φτωχά πλην τίμια χρόνια του 16ου αιώνα. Και συνειδητοποιείς ότι δεν ξέρεις που θα βρεις τη συνταγή. Γι’ αυτό φτιάχτηκε το Μουσείο Ιστορίας του Παγωτού στην Anzola dell’ Emilia, κοντά στην Μπολόνια στην Ιταλία.

Πίσω από την ιδέα κρύβεται ο Όμιλος Carpigiani, συνήθης ύποπτος σε ό,τι αφροά το παγωτό. Η αρχή του γλυκού ταξιδιού ξεκινάει από το 1530, τότε που ο Cosimo Ruggieri, αλχημιστής της βασιλικής οικογένειας των Μεδίκων, έφτιαξε ένα παγωτό που ενθουσίασε τόσο πολύ την Κατερίνα των Μεδίκων, ώστε να πάρει μαζί της σε ταξίδι της στο Παρίσι τη μυστική συνταγή του Ruggier. “To παγωτό ήταν σύμβολο δύναμης και χρησιμοποιούνταν στο δικαστήριο ως για να ενισχύσει το κύρος των ευγενών”, αναφέρει ενδεικτικά η έφορος του μουσείου Luciana Pallitti.

Για την ιστορία, το χιλίων τετραγωνικών μουσείο κόστισε 1,5 εκατομμύριο παρακαλώ, και ανάμεσα στα εκθέματα θα βρείτε την πρώτη συνταγή  για σιρόπι ζάχαρης στον κόσμο αλλά και vintage παγωτομηχανές. Και το καλύτερο κομμάτι: οι γευστικές δοκιμές για τους επισκέπτες, με παγωτό σύκο και μπαλσάμικο, συνταγές για σορμπέ βατόμουρο από το 1800 και σορμπέ από καφέ, εμπνευσμένο το 1854. Πώς να αντισταθείς σε όλα αυτά τα καλούδια;

  

 

Εικόνες via gelatomuseum.org

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Εύκολη τούρτα παγωτό στο πι και φι

Η πιο εύκολη τούρτα παγωτό που φτιάξατε ποτέ. Μια γλυκιά συνταγή που θα γίνει αγαπημένη σας!

Μπουγάτσα σε ρολάκια

Μπουγάτσα σε ρολάκια από τον Τάσο Αντωνίου. Τραγανό, βουτυρένιο φύλλο και μοσχομυριστή, αφράτη κρέμα που θα λατρέψουν όλοι.

Γεμιστοί κολοκυθοανθοί

Συνταγή για γεμιστούς κολοκυθοανθούς με κρούστα!

Περισσότερα άρθρα

Το μυστικό υλικό για τέλεια αφράτη φανουρόπιτα

Η τέλεια φανουρόπιτα χρειάζεται αυτό το υλικό για να γίνει φουσκωτή, αφράτη και απόλυτα ζουμερή!

9 μυστικά για άψογη βινεγκρέτ για σαλάτα

Η βινεγκρέτ της σαλάτας γίνεται τέλεια με αυτά τα κόλπα.

4 λαχταριστές ιδέες για να αξιοποιήσετε τις ώριμες μπανάνες σας

Μην πετάτε τις ώριμες μπανάνες σας! Χρησιμοποιήστε τις για να χαρίσετε τη γλύκα και την κρεμώδη υφή τους σε αυτές τις συνταγές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ