Γιατί το σωστό πρωινό βοηθά τη σχολική απόδοση

Από την Ελένη Κουή MSc., RD., Παιδοδιαιτολόγο – Ειδική στην Παιδική Παχυσαρκία – Παιδικό Διαβήτη

Επιστημονικές έρευνες επισημαίνουν πόσο σημαντικό είναι το πρωινό για μικρούς και μεγάλους. Αρκετές όμως είναι και αυτές που αναφέρονται συγκεκριμένα στο πόσο χαμηλά είνα τα ποσοστά των ελληνόπουλων που καταναλώνουν επαρκές πρωινό σε καθημερινή βάση, μόλις 45%, ενώ το 14% αυτών δεν τρώει καθόλου. 

Παρακάτω είναι κάποιοι βασικοί λόγοι οι οποίοι καθιστούν το πρωινό το καλύτερο εφόδιο για την σχολική μέρα. Βοηθά στην:

  • Αποκατάσταση των αποθηκών ενέργειας μετά την κατάσταση νηστείας στην οποία βρισκόμαστε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πιο σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, εύκολο έλεγχο της όρεξής μας και την ομαλή εναλλαγή στα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα.
  •  Καλύτερη συγκέντρωση, μνήμη και τελικά απόδοση στο μαθήματα του σχολείου.
  • Παρουσίαση μικρότερων ποσοστών παχυσαρκίας και πιο φυσιολογικών τιμών Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά που παίρνουν καθημερινά πρωινό καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά και λιγότερες “περιττές” θερμίδες από γλυκίσματα.
  • Κάλυψη βασικών αναγκαίων συστατικών όπως σίδηρο, βιταμίνες της ομάδας Β και φολικό οξύ. 
  • Διατήρηση της ενέργειας για τις καθημερινές δραστηριότητες αφού κύριο συστατικό του πρωινού είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες που αποτελούν το βασικό καύσιμο υλικό.
  • Αποφυγή των πολλών υπό- ή υπέργλυκαιμιών, άρα και των τσιμπολογημάτων για τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη (Σ.Δ.) Τύπου 1  και την επίτευξη πιο σωστών επιπέδων ζαχάρου κατά τη διάρκεια της μέρας.

 

Φωτο: yuppiechef.com

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.