Τουλίπες στο μπαλκόνι σας

Από την Άννα Αμπατζή,

(Γεωπόνος, αρχιτέκτων τοπίου)

Το φθινόπωρο είναι εποχή που φυτεύουμε τους ανοιξιάτικους βολβούς. Κατά κανόνα οι βολβοί που ανθίζουν την άνοιξη είναι σκληραγωγημένοι. Αυτοί οι βολβοί φυτεύονται το φθινόπωρο, πριν τις πρώτες παγωνιές και μπορούν να επιβιώσουν στο κρύο του χειμώνα.

Λίγα λόγια για τις τουλίπες

Οι βολβοί της τουλίπας μεταφέρθηκαν από την Μ.Ασία στην Ολλανδία τον 16ο αιώνα όπου και ξεκίνησε η δημιουργία του μεγάλου αριθμού των σημερινών ποικιλιών. Η καλλιέργεια της τουλίπας είναι μια κύρια σοδειά  σχεδόν για ατή την χώρα, καθώς σήμερα σχεδόν οι μισοί από τους αγρούς της Ολλανδίας φυτεύονται με βολβούς τουλίπας. Κάθε χρόνο περίπου 3 δισεκατομμύρια βολβοί τουλίπας παράγονται στην Ολλανδία, από αυτούς τα 2/3 εξάγονται και οι υπόλοιποι διατίθενται στην εσωτερική αγορά.

Υπάρχουν χιλιάδες είδη και ποικιλίες τουλίπας που έχουν ταξινομηθεί σε 23 ομάδες. Ευρύτερα όμως χρησιμοποιείται ο ακόλουθος διαχωρισμός σε ομάδες ανάλογα κυρίως με την εποχή ανθοφορίας

  • Πρώιμες ποικιλίες που ανθίζουν Μάρτιο – Απρίλιο.
  • Ημιπρώιμες που ανθίζουν Απρίλιο – Μάιο.
  • Όψιμες που ανθίζουν τον Μάιο.

Η φύτευση τους ξεκινά από τις αρχές Οκτωβρίου έως τέλη Νοεμβρίου σε ηλιαζόμενη ή ημισκιερή θέση. Τους βολβούς μπορείτε να τους φυτέψετε σε γλάστρες, ζαρντινιέρες και φυσικά στον κήπο! Το χώμα θα πρέπει να είναι αφράτο, γόνιμο με πολύ καλή στράγγιση, διότι οι βολβοί δεν αγαπούν το χώμα που συγκρατεί νερό. Και πώς μπορούμε να το πετύχουμε; Κάνουμε το χώμα μας αφράτο με την προσθήκη καλά χωνεμένης κοπριάς και οργανικής ύλης. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε λίγο περλίτη ή ποταμίσια άμμο και τέλος ανακατεύεται πολύ καλά τα υλικά σας ώστε να ομογενοποιηθούνε.

 

Φυτεύονται  με τέτοιο τρόπο ώστε η κορυφή των βολβών να βρίσκεται σε βάθος 2-3 εκ. από την επιφάνεια του εδάφους και σε αποστάσεις 15- 20 εκ ο ένας από τον άλλον. Δεν αφαιρούμε το σκληρό περίβλημα  γιατί τους βοηθά να αμυνθούν ενάντια στα παράσιτα. Τοποθετούμε τον βολβό με την μύτη προς τα πάνω και το φαρδύ μέρος προς τα κάτω. Καλύπτουμε με χώμα και ποτίζουμε. Ανάλογα την ποικιλία που έχουμε η άνθιση αρχίζει από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο. Η διάρκεια ανθοφορίας της είναι περίπου 15- 20 ημέρες, γι αυτό τον λόγο ποτέ δεν φυτεύουμε όλους τους βολβούς που έχουμε την ίδια μέρα, αφήνουμε να περάσει 1 εβδομάδα ανάμεσα σε κάθε φύτευση. Έτσι πετυχαίνουμε σταδιακή άνθιση.

Λίπανση

Βοηθά τους βολβούς σας να ανθίσουν πιο θεαματικά. Μπορείτε να ξεκινήσετε μόλις αρχίσουν να βλασταίνουν και να συνεχίσατε μέχρι και 4 εβδομάδες μετά το τέλος της άνθισης τους.

Μετά την ανθοφορία συνεχίζεται να ποτίζεται για 4 εβδομάδες δηλαδή περίπου μέχρι να ξεραθούν τα φύλλα τους. Έπειτα οι βολβοί εκριζώνονται κόβεται ο βλαστός τους 2 εκ. πάνω από την μύτη του βολβού και απομακρύνεται το χώμα εξωτερικά του χωρίς να το πλύνετε  με νερό. Τους αφήνεται σε ένα αεριζόμενο αλλά ημισκιερό σημείο να στεγνώσουν για μερικές μέρες.

Στην συνέχεια ρίξτε λίγη σκόνη μυκητοκτόνου πάνω τους και βάλτε τους σε μια χάρτινη σακούλα. Ιδανικό μέρος για να τους αποθηκεύσετε είναι μια αποθήκη όπου ο χώρος είναι δροσερός και σκιερός. Το επόμενο φθινόπωρο απλά έχετε να διαιρέσετε τους βολβούς που έχουν πολλαπλασιαστεί και να τους ξαναφυτέψετε.

Εάν δεν επιλέξετε αυτή την μέθοδο μπορείτε απλά να αφήσετε τους βολβούς μέσα στο χώμα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και να αναβλαστήσουν το  φθινόπωρο. Μόνο που θα δώσουν πολύ μικρά άνθη και σε μερικές περιπτώσεις δεν ανθίζουν καθόλου.

*Ποτίζετε όταν στεγνώνει το χώμα διότι αν λιμνάζει το νερό γύρω από το φυτό, θα δημιουργούνται προβλήματα από μύκητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.