Βασιλικός πολτός: ποιους ωφελεί και ποιες οι παρενέργειες

Βασιλικός πολτός

Ο βασιλικός πολτός είναι η βασική τροφή της βασίλισσας μέλισσας.  Ο βασιλικός πολτός έχει χρώμα υπόλευκο ως υποκίτρινο, όψη υγρή και λαμπερή και ελαφρά κρεμώδη σύσταση. Η γεύση του είναι έντονα ξινή και καίει στο φάρυγγα.

Η σύνθεσή του ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφία και το κλίμα όπου ζουν οι μέλισσες. Συνήθως αποτελείται κατά προσέγγιση από τα εξής συστατικά:

  • 60-70% νερό
  • 12-15% πρωτεΐνες
  • 10-16% ζάχαρη
  • 3-6% λίπη
  • 2-3% βιταμίνες, άλατα και αμινοξέα
Σε τι χρησιμεύει στις μέλισσες ο βασιλικός πολτός;

Λόγω της ειδικής διατροφής τους, οι μέλισσες βασίλισσες διαφέρουν από τις εργάτριες. Οι βασίλισσες είναι περίπου διπλάσιες σε μέγεθος, γεννούν περίπου 2.000 αυγά την ημέρα (οι θηλυκές εργάτριες μέλισσες είναι στείρες) και ζουν 5-8 χρόνια (περίπου 40 φορές περισσότερο σε σχέση με τις εργάτριες μέλισσες).

Οι διαφορές αυτές έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι τα εμπορεύσιμα προϊόντα κατανάλωσης του βασιλικού πολτού κάνουν για τους ανθρώπους ό,τι και για τις μέλισσες. Με άλλα λόγια, πολλοί πιστεύουν ότι ο βασιλικός πολτός συμβάλλει στο να αναπτυχθεί περισσότερο ένα παιδί, ενώ αυξάνει την γονιμότητα και την μακροζωία.

Πώς χρησιμοποιείται ο βασιλικός πολτός ανά τον κόσμο

Σε πολλές χώρες, ο βασιλικός πολτός έχει προωθηθεί ευρέως ως ένα εμπορικά διαθέσιμο φάρμακο, τρόφιμο, ακόμα και καλλυντικό (ως μαλακτική, ενυδατική και θρεπτική ουσία). Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη μακροζωία στην Ευρώπη και την Ασία. Ο βασιλικός πολτός πωλείται σε κάποιες χώρες και ως τονωτικό του δέρματος ή αντίδοτο στην τριχόπτωση.

Χρήσεις για τον βασιλικό πολτό

Ο βασιλικός πολτός έχει μελετηθεί για μια ποικιλία πιθανών δράσεων, συμπεριλαμβανομένων της ενδεχόμενης αντιβιοτικής και αντικαρκινικής ιδιότητας. Έχουν διεξαχθεί ακόμη μελέτες σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης βασιλικού πολτού στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παρέχοντας μια σειρά από θρεπτικά, ενεργητικά και μεταβολικά οφέλη, το συμπλήρωμα διατροφής με βασιλικό πολτό βοηθά στη διατήρηση της υγείας. Διεγείρει την ψυχική διάθεση και ενεργεί ως τονωτικό του νευρικού συστήματος, ιδιότητα που οφείλεται στην ακετυλοχολίνη. Πρώιμες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι ανακουφίζει από τη σωματική κούραση μετά από αθλητική δραστηριότητα.

Υπάρχουν πράγματι κάποιες ενδείξεις ότι ο βασιλικός πολτός επιδρά θετικά στην χοληστερόλη, την ινσουλίνη, στο νευρικό σύστημα και στην δραστηριότητα των γυναικείων ορμονών. Ωστόσο, δεν έχουν πραγματοποιηθεί επαρκείς επιστημονικές έρευνες, οι οποίες να επιβεβαιώνουν τις παραπάνω υποθέσεις.

Βασιλικός πολτός: αντενδείξεις και παρενέργειες

Αντενδείξεις: Η αλλεργία στο δηλητήριο της μέλισσας θεωρείται μια σχετική αντένδειξη. Δεν έχουν ταυτοποιηθεί άλλες αντενδείξεις μέχρι σήμερα. Ο βασιλικός πολτός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, οπότε αποφεύγεται η λήψη του από αλλεργικούς ασθενείς.

Εγκυμοσύνη: Οι έρευνες και οι πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα κατά την εγκυμοσύνη και τη παραγωγή μητρικού γάλακτος είναι ανύπαρκτες. Λόγω έλλειψης στοιχείων καλό είναι να αποφεύγεται και από εγκύους ή θηλάζουσες γυναίκες

Αλληλεπιδράσεις: Δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς που λαμβάνουν βαρφαρίνη γιατί ενισχύει τη δράση της.

Παρενέργειες: Αν εμφανιστούν δυσάρεστα συμπτώματα μετά την κατανάλωση βασιλικού πολτού (φαγούρα στο στόμα, εξανθήματα, ναυτία, διάρροια) σταματάμε τη λήψη βασιλικού πολτού και συμβουλευόμαστε αλλεργιολόγο.

Βασιλικός πολτός: η σωστή δοσολογία

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αρκετές κλινικές δοκιμές για συνιστώμενη δοσολογία.

Η συνηθισμένη δόση κυμαίνεται από ¼ του γραμμαρίου ως ένα γραμμάριο, ανάλογα με το σωματικό βάρος και τις ανάγκες του ενήλικα και η λήψη του πολτού πρέπει να είναι καθημερινή για 3-4 μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να συστήσει μεγαλύτερη δόση. Ένα παιδί πέντε χρονών καλύπτεται με το παραπάνω με 1/8 του γραμμαρίου (125 mg) εκτός αν ο γιατρός συστήσει περισσότερο.

Δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικό κουτάλι αλλά πλαστικό. Υπάρχουν ειδικά κουταλάκια για βασιλικό πολτό που παρέχονται μαζί με το βαζάκι και λειτουργούν δοσομετρικά.

Η κατάλληλη δόση πάντως για τον καθένα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η γενικότερη κατάσταση της υγείας του και αρκετές άλλες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές πληροφορίες για να καθορίσουν το κατάλληλο εύρος δόσεων για τον βασιλικό πολτό.

Να θυμάστε ότι τα φυσικά προϊόντα δεν είναι απαραίτητα ασφαλή και οι δόσεις είναι σημαντικές. Πρέπει να είστε βέβαιοι για την ασφάλεια τέτοιου είδους προϊόντων και να ακολουθείτε πάντα τις σχετικές οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων. Επίσης, πάντα πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν πάρετε κάποιο τέτοιο προϊόν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.