Από την ομάδα του Μαμα Πειναω,
Όταν μπαίνει η άνοιξη και ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, σχεδόν αυτόματα το μόνο ρόφημα καφέ που θέλουμε είναι κρύος καφές, είτε φρέντο είτε φραπέ. Σκεφτήκαμε να ανανεώσουμε λίγο την καθημερινή ρουτίνα και σου προτείνουμε να δοκιμάσεις τον βιετναμέζικο καφέ. Ο βιετναμέζικος καφές έρχεται σε δυο πρωτότυπες παραλλαγές: καφές με ζαχαρούχο γάλα ή καφές με αυγό. Μην σου ακούγεται παράξενο γιατί, προφανώς, το αυγό προστίθεται αφού πρώτα αναμειχθεί με ζαχαρούχο γάλα, δίνοντας στον καφέ πλούσια, κρεμώδη υφή, που θυμίζει πολύ τη γεύση του τιραμισού. Δοκίμασέ το και θα το λατρέψεις! Επίσης, να σημειώσουμε ότι εμείς θα ακολουθήσουμε μια προσαρμοσμένη στα ευρωπαϊκά δεδομένα παραλλαγή, μιας και η βασική συνταγή απαιτεί την ειδική βιετναμέζικη καφετιέρα με έμβολο. Βασική προϋπόθεση για τον τέλειο βιετναμέζικο καφέ είναι να επιλέξουμε καφέ με πολύ δυνατή γεύση.
Βιετναμέζικος καφές με αυγό (για ένα φλιτζάνι)
- 1 κρόκος αυγού
- 2 κ.σ. ζαχαρούχο γάλα
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 100 ml δυνατό εσπρέσο ή καφέ φίλτρου
- τριμμένη κουβερτούρα για το γαρνίρισμα
Σε μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τον κρόκο αυγού με το ζαχαρούχο γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας, για τουλάχιστον 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λευκή, αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε σε ψηλό ποτήρι τον εσπρέσο, κρατώντας 2 κ.σ. στην άκρη για την επικάλυψη. Προσθέτουμε το μείγμα αυγού και γαρνίρουμε με τον υπόλοιπο εσπρέσο. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με τριμμένη κουβερτούρα. Σερβίρουμε αμέσως.
Δεν είναι επικίνδυνο το ωμό αυγο;
Αν είναι βιολογικό και πολύ φρέσκο, μπορούμ να το χρησιμοποιήσουμε!