Γιατί αυξήθηκε η τιμή του χοιρινού στην Ελλάδα;

Τη μεγάλη αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος που παρατηρείται στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγου (CME) προκαλεί η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα, τη χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή και κατανάλωση χοιρινού κρέατος στον κόσμο. 

O πληθυσμός χοίρων στην Κίνα έχει ήδη μειωθεί κατά το ένα τρίτο ή κατά 130 εκατομμύρια ζώα, σύμφωνα με εκτίμηση της Rabobank International. «Είναι σοβαρή υπόθεση. Οι Κινέζοι έχουν το ήμισυ του παγκοσμίου πληθυσμού χοίρων και έχουν χάσει το 30% αυτής της παραγωγής», εξηγεί στους Financial Times η Κριστίν Μακ Κράκεν, αναλύτρια της Rabobank. Το κινεζικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος κατά περισσότερο από 70% το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο, επειδή εκτιμάται πως θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να καταφέρει η Κίνα να εξαλείψει την πανώλη των χοίρων.

 Το πιο πρόσφατο κύμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων, ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία, είχε ξεσπάσει το 2007 στη Γεωργία και εξαπλώθηκε στη συνέχεια σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στη Ρωσία. Επληξε την Κίνα τον Αύγουστο του 2018 και μέχρι πρόσφατα το Πεκίνο υποστήριζε ότι ήλεγχε την κατάσταση, αν και πλέον κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το μέγεθος της κρίσης.

Το αποτέλεσμα είναι πως ήδη αλλάζουν οι αγορές κρέατος ανά τον κόσμο, καθώς η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με χρόνια έλλειψης προσφοράς χοιρινού κρέατος και παραγωγοί από άλλες χώρες ετοιμάζονται να καλύψουν το κενό. Η Rabobank προβλέπει πως θα υπάρχει έλλειψη χοιρινού σε άλλες χώρες (κυρίως σε Ασία και Λατινική Αμερική) που εξαρτώνται από εισαγωγές εν μέσω «άνευ προηγουμένου μεταβολής του εμπορίου». «Πρόκειται για εξέλιξη που αλλάζει την κατάσταση. Μόλις αρχίζουμε να βλέπουμε την πραγματική επίπτωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων», εκτιμά ο Ζε Βαλέρ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που επεξεργάζεται τον μεγαλύτερο όγκο χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη, την Danish Crown.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.