Τέλειος πουρές πατάτας, βελούδινος, μεταξένιος, λιώνει σε κάθε πιρουνιά!
Ο πουρές πατάτας είναι το αγαπημένο συνοδευτικό όλων μας. Συνδυάζεται καταπληκτικά με κρεατικά, κοτόπουλο ή ψάρι, ενώ αν τον ετοιμάσετε με τα σωστά υλικά, θα θέλετε να τον απολαύσετε σκέτο.
Αν σερβίρετε σκέτο τον πουρέ πατάτας, θα τον γαρνίρετε με κάποια σάλτσα. Μπορείτε να συνοδεύσετε άψογα το κοκκινιστό σας, να τον σερβίρετε όμορφα στημένο ή ακόμα να τον σερβίρετε χωρίς υπερβολικά στημένη εμφάνιση. Το θέμα είναι η γεύση του! Τίποτα δεν συγκρίνεται με τον φρέσκο, αυθεντικό πουρέ φτιαγμένο από πραγματική πατάτα.
Σίγουρα ένα σωστός πουρές πατάτας απαιτεί την καλύτερη πρώτη ύλη. Όπως έχουμε ξαναπει, οι κατάλληλες ποικιλίες είναι οι πατάτες Νευροκοπίου ή Κύπρου, καθώς περιέχουν λιγότερο άμυλο σε σχέση με τις υπόλοιπες ποικιλίες. Έπειτα, είναι πολύ σημαντικό να βράσουν σε αλατισμένο νερό, καθώς όσο βράζουν “τραβάνε” το νερό και απορροφούν όλη την αλμυρότητα του αλατιού.
Όσον αφορά τα κρυφά υλικά που “ζητάει” ο τέλειος πουρές πατάτας; Αυτά τα έξυπνα κόλπα απογειώνουν τον πουρέ και τον κάνουν από απλώς καλό, κορυφαίο!
Τυρί κρέμα
Όχι τόσο πολύ ώστε να είναι ευδιάκριτη η γεύση του τυριού. Αντίθετα, προσθέστε μια μικρή ποσότητα τυρί κρέμα για να χαρίσετε στον πουρέ πατάτας υπέροχα βελούδινη και κρεμώδη υφή. Αυτό το τόσο απλό υλικό κάνει τεράστια διαφορά στο γευστικό αποτέλεσμα. Εξάλλου, το τυρί κρέμα διατηρείται και στην κατάψυξη, ώστε να το έχετε ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο. Μια δοκιμή σίγουρα θα σας πείσει και θα αλλάξει όσα ξέρατε μέχρι σήμερα για τον πουρέ!
Ζωμός κότας
Όσο βράζουν οι πατάτες στο νερό, προσθέστε λίγο σπιτικό ζωμό κότας. Έτσι ενισχύουμε τη γεύση και την πολυπλοκότητα του πουρέ πατάτας. Βήμα εύκολο, αλλά χαρίζει πολλά μπόνους γεύσης. Δεν θα βράσετε πατάτες σε σκέτο νερό ξανά!
Παστινάκι
Το παστινάκι είναι ένα χειμωνιάτικο λαχανικό (για την ακρίβεια, χειμωνιάτικη ρίζα). Εμφανισιακά θυμίζει λευκό καρότο και γευστικά την πατάτα. Θα το βρείτε σε πολλές λαϊκές αγορές μετά τα τέλη Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτιές ουσίες αλλά και φολικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ποτάσιο (για ενέργεια). Η πιο συνηθισμένη χρήση του είναι να μπαίνει μαζί με τα υπόλοιπα χειμωνιάτικα λαχανικά σε σούπες, προσδίδοντας μια αμυδρή αψάδα. Το ίδιο συμβαίνει και στον πουρέ πατάτας. Απλώς βράζετε το παστινάκι μαζί με τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν καλά και να τρυπιούνται με το πιρούνι.
Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε πουρέ πατάτας, προσθέστε αυτά τα τρια μυστικά υλικά και σίγουρα θα μας θυμηθείτε!
looks so delicious!
Thank you Carol!