Οι σάλτσες είναι παρασκευάσματα από μείγμα διαφορετικών υλικών που σκοπό έχουν να αναδείξουν και να συνοδεύσουν τα ζυμαρικά. Σε μια μακαρονάδα, η επιτυχία του πιάτου οφείλεται κατά 50% στο ζυμαρικό και 50% στη σάλτσα. Τι κάνουμε λοιπόν αν κάτι πάει στραβά με τη σάλτσα; Σίγουρα δεν το βάζουμε κάτω! Αντίθετα, προσπαθούμε να σώσουμε την κατάσταση. Αυτά είναι τα λάθη που κάνετε όταν φτιάχνετε σάλτσα ζυμαρικών και τα τρικ για να τα διορθώσετε.
1. Έπεσε πολύ αλάτι
Προσθέτουμε στη σάλτσα λίγο νερό και μια πατάτα κομμένη σε ροδέλες. Η πατάτα θα απορροφήσει μέρος του αλατιού και η γεύση της σάλτσας θα βελτιωθεί.
2. Έπεσε πολύ πιπέρι
Προσθέτουμε λίγο γάλα ή κρέμα γάλακτος και η γεύση της σάλτσας θα γίνει πιο ήπια.
Βίντεο: η μακαρονάδα του δεκάλεπτου που μαγειρεύεται ταυτόχρονα με τη σάλτσα στην ίδια κατσαρόλα!
3. Άρπαξε η σάλτσα
Σβήνουμε τη φωτιά και μεταφέρουμε τη σάλτσα σε καθαρό σκεύος. Προσέχουμε να μην τον ανακατέψουμε καθόλου πριν τη μεταφέρουμε. Το καμένο μέρος της σάλτσας θα μείνει στον πάτο του πρώτου σκεύους.
4. Έπεσε πολύ λάδι
Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει εκτός φωτιάς. Το λάδι θα διαχωριστεί από τη σάλτσα και θα ανέβει στην επιφάνεια. Με ένα κουτάλι απομακρύνουμε όσο το δυνατό περισσότερο λίπος από την κατσαρόλα. Αφήνουμε τη σάλτσα να ξεκουραστεί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
5. Η σάλτσα βγήκε πολύ πηχτή
Αραιώνουμε με ζεστό νερό, ζωμό ή κρασί. Αν σάλτσα περιέχει κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε λίγο γάλα. Αν πρόκειται για σάλτσα τυριού, λίγο νερό από αυτό που βράζουν τα ζυμαρικά θα την αραιώσουν.
6. Η γεύση είναι αδιάφορη
Αν το αλατοπίπερο και η ζάχαρη δεν είναι αρκετά για να ενισχύσουν τη σάλτσα ντομάτας, τότε κάποια φρέσκα ή ξερά μυρωδικά όπως ο μαϊντανός, ο δυόσμος, η ρίγανη θα την αρωματίσουν. Κάποια μπαχαρικά όπως η πάπρικα και το μπούκοβο ταιριάζουν πολύ στη σάλτσα ντομάτας και θα της δώσουν πικάντικη νότα.