ΑρχικήΆρθρα2 φθινοπωρινές συνταγές με λεβάντα

2 φθινοπωρινές συνταγές με λεβάντα

Από τη Λίζα Μάτσα,

Η Γαλλία παράγει την καλύτερη ποιότητα αιθέριου ελαίου λεβάντας, μετατρέποντας σε όαση το τοπίο της Νότιας Γαλλίας χάρη στο διακριτικό μωβ χρώμα που σκορπίζουν τα άνθη της. Η πλάκα είναι ότι η λεβάντα ανθίζει στα μέσα της άνοιξης μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, όμως εμείς εξαιτίας του χρώματός της την έχουμε συνδυάσει με τη θαλπωρή του φθινοπώρου. Έτσι για την ιστορία, η λεβάντα ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae -η οικογένεια των χειλανθών- που περιλαμβάνει πολλά γένη γνωστών, κυρίως αρωματικών φυτών, όπως η ρίγανη, η μαντζουράνα, η μέντα, ο δυόσμος, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και ο βασιλικός.

Πέρα από τις αρωματικές ιδιότητες της λεβάντας, έχει διαπιστωθεί σημαντική θεραπευτική δράση με ρυθμιστικά αποτελέσματα στο δέρμα μας, το πεπτικό, αναπνευστικό, κυκλοφοριακό και μυϊκό σύστημα, όπως και στο ψυχισμό μας, καθώς ανακουφίζει από το καθημερινό στρες, την κατάθλιψη και την ατονία. Επίσης χρησιμοποιείται πολύ στην αρωματοθεραπεία, φέρνοντας υγεία και αρμονία στο σώμα και το μυαλό. Λίγο το ‘χεις;

Για τις φορτισμένες, γεμάτες ένταση μέρες της εβδομάδας σου προτείνουμε αρωματισμένα σοκολατάκια και λεβαντοκεκάκια για να χαλαρώσεις!

Σοκολατάκια με άρωμα λεβάντα

Υλικά

  • 300 γρ. κουβερτούρα της αρεσκείας σας (προτιμήστε bitter για πιο δυνατό αποτέλεσμα)
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 2 ½ κ.σ. αποξηραμένα άνθη λεβάντας
  • Κακάο σε σκόνη

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα άνθη λεβάντας. Αφήνουμε σκεπασμένη την κατσαρόλα για 20’ λεπτά και μετά σουρώνουμε για να αφαιρέσουμε τη λεβάντα. Αν η κρέμα έχει κρυώσει, ζεσταίνουμε ξανά. Τεμαχίζουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και την περιχύνουμε με τη ζεστή κρέμα γάλακτος. Μόλις λιώσει τελείως η σοκολάτα, ρίχνουμε το μείγμα σε φόρμες σιλικόνης και παγώνουμε στο ψυγείο. Μόλις ξεφορμάρουμε πασπαλίζουμε με κακάο τα σοκολατάκια.

Cupcakes λεβάντας

Υλικά

Για τα cupcakes

  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. αποξηραμένα άνθη λεβάντας
  • 125 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 125 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 μεσαία αυγά
  • 45 ml αγελαδινό γάλα πλήρες

Για το γλάσο

  • 125 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 15 ml ζεστό νερό
  • Αποξηραμένα άνθη λεβάντας για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

Βάλτε σε γυάλινο βαζάκι τη ζάχαρη με τη λεβάντα για ένα βράδυ τουλάχιστον ώσπου να αρωματιστεί η ζάχαρη. Τοποθετήστε τις χάρτινες θήκες σε μια φόρμα για 12 μάφιν και ξεκινήστε την παρασκευή των cupcake. Με το μίξερ χειρός χτυπήστε σε ένα μπολ την αρωματισμένη ζάχαρη και το βούτυρο για 2’-3’ λεπτά ώσπου να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια ρίξτε τα αυγά, ένα- ένα, το κοσκινισμένο αλεύρι και το γάλα και χτυπήστε λίγο ακόμα. Μοιράστε το λείο μείγμα στη φόρμα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, για 15’ λεπτά περίπου. Αφήστε τα κεκάκια σας να κρυώσουν τελείως και ξεκινήστε το γλάσο. Ανακατέψτε σε ένα μπολ την άχνη ζάχαρη με το ζεστό νερό και μόλις το μείγμα σας γίνει ρευστό περιχύστε τα cupcake σας. Πασπαλίστε με αποξηραμένα άνθη λεβάντας για περισσότερη ένταση.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Παστίτσιο

Παστίτσιο σαν της μαμάς με αφράτη, βελούδινη μπεσαμέλ και ζουμερό αρωματικό κιμά, από τον Τάσο Αντωνίου!

Παστουρμαδοπιτάκια

Μερακλίδικα, εύκολα και γρήγορα παστουρμαδοπιτάκια με παραδοσιακό φύλλο γιουφκά. Τραγανά, πεντανόστιμα και ελαφρώς πικάντικα, είναι ο τέλειος μεζές για μπύρα ή κρασί.

Mαρμελάδα καρπούζι

Μαρμελάδα καρπούζι από τον Τάσο Αντωνίου! Αυτή η συνταγή για μαρμελάδα κρύβει μέσα της όλη τη γεύση και το άρωμα του καλοκαιριού.

Περισσότερα άρθρα

Λαγάνα, το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας

Η ιστορία της λαγάνας και η πιο εύκολη συνταγή για σπιτική παραδοσιακή λαγάνα!

Ακουαφάμπα: το vegan superfood & υποκάταστατο αυγών, φτιάχνεται από ρεβύθια!

Το ακουαφάμπα είναι υποκατάστατο του αυγού, δε λείπει από καμία κουζίνα των vegans, έχει τεράστια διατροφική αξία και παράγεται από τα ρεβύθια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ