Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Σεπτέμβρης ο μήνας των αλλαγών, των ανακατατάξεων, του τέλος των διακοπών, αλλά και των σταφυλιών. Καρπός των αμπελιών, χαρακτηριστικό φρούτο της ελληνικής γης, το σταφύλι παραπέμπει σε διονυσιακές γιορτές και τελετές , στον γνωστό μύθο του Αισώπου με την αλεπού, σε λουκούλλειες απολαύσεις, αλλά και σε βραδιές που απολαμβάνεις το φεγγάρι συνοδεία κρασιού. Παρεξηγημένο, λόγω της ζάχαρης που περιέχει, το σταφύλι έχει πλούσια διατροφική αξία, αφού αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, προστατεύει την όραση κι έχει αντιγηραντική και καρδιοπροστατευτική δράση. Αν κι οι περισσότεροι το προτιμούν ωμό, το σταφύλι μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε πάρα πολλές συνταγές, αλμυρές και γλυκές. Το Μαμα Πειναω σας προτείνει 3 θρεπτικές σαλάτες, και βέβαια νοστιμότατες, με πρωταγωνιστή το σταφύλι.
1. Με κοτόπουλο
Για αυτή τη δροσιστική και χορταστική σαλάτα, που μπορεί και να αντικαταστήσει ένα γεύμα, θα χρειαστείτε 300 γραμμάρια βραστό κοτόπουλο κομμένο σε κύβους, 1 φλιτζάνι σέλερι ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνι τριμμένα καρύδια, 1 φλιτζάνι σταφύλια (κόκκινα ή λευκά) κομμένα στη μέση, 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κουταλάκι του γλυκού Worcestershire σος, 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα. Σε ένα μπολ, ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά. Αφήνετε τη σαλάτα να κρυώσει στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου κι ύστερα την σερβίρετε.
2. Με αβοκάντο
www.gimmesomeoven.com/grape-avocado-arugula-salad-recipe
Μια σαλάτα που παρασκευάζεται γρήγορα, είναι θρεπτική και βέβαια νοστιμότατη. Θα χρειαστείτε 3 φλιτζάνια κόκκινα σταφύλια κομμένα στη μέση, 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά του γλυκού κόκκινη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη, 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα, 1 αβοκάντο καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κυβάκια, 1 φλιτζάνι κατσικίσιο τυρί σε τρίμμα (ή τυρί cottage). Σε ένα μπολ, προσθέτετε όλα τα υλικά και τα ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια περιχύνετε τη σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο, χυμό φρεσκοστυμμένου λεμονιού (2 κουταλιές της σούπας), 2 κουταλιές του γλυκού μέλι και 1 πρέζα αλάτι. Ανακατεύετε ξανά πολύ καλά για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά με το λάδι, το λεμόνι και το μέλι και σερβίρετε.
3. Με μπρόκολο
www.eatingrichly.com/04/bacon-broccoli-salad-recipe
Μια πανδαισία χρωμάτων και γεύσης σε μια σαλάτα που συνδυάζει την απόλαυση με την υγιεινή διατροφή. Θα χρειαστείτε 1 μπρόκολο βρασμένο (το βράζετε για 2-3 λεπτά) και κομμένο σε μικρά κομμάτια, 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλερι, 1 φλιτζάνι κόκκινα σταφύλια κομμένα στη μέση, 1 φλιτζάνι πράσινα σταφύλια κομμένα στη μέση, 1 φλιτζάνι σταφίδες και 1 φλιτζάνι καρύδι ψιλοκομμένο. Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, τα ανακατεύετε καλά και περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και ξίδι μπαλσάμικο (1 κουτάλι του γλυκού). Η σαλάτα σερβίρεται ζεστή ή και κρύα.