Advertisement

3 συνταγές για σοκολατένια γλυκά με ελάχιστες θερμίδες

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Ποιος είπε ότι η σοκολάτα είναι μια απόλαυση που σε γεμίζει θερμίδες;  Αυτές οι συνταγές είναι γεμάτες σοκολάτα και αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.

1. Brownies σοκολατένιο με ελάχιστες θερμίδες

Τα brownies είναι ένας σοκολατένιος πειρασμός, ένα από τα αγαπημένα μας γλυκά που τα τιμάμε δεόντως και κυρίως αυτά που προτείνει ο Τάσος, ιδρυτής του ΜαμαΠεινάω, στο βιβλίο του Για να μην ξαναπείς ποτέ Μαμά Πεινάω! Όταν, όμως, η ζυγαριά παίρνει την ανηφόρα, αντί να τα στερηθούμε, τα φτιάχνουμε λίγο πιο ελαφριά. Αυτά τα brownies έχουν μόνο 95  θερμίδες. Σας δίνουμε τη συνταγή, αλλά και τα μυστικά για να τα πετύχετε!

Advertisement

Υλικά (για 16 κομμάτια)

  • 1 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ
  • 2 κ.γλ. βανίλια σε άχνη ή σε υγρή μορφή
  • ½ φλιτζ. κακάο άγλυκο
  • ½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 και ¼ κ.γλ. αλάτι
  • ¼ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 3 ασπράδια αυγών
  • ¼ φλιτζ. φυτική μαργαρίνη χωρίς λιπαρά

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι μεγέθους 21 εκατοστών.  Σε ένα φλιτζάνι αναμειγνύουμε τον καφέ με τη βανίλια. Σε μπολάκι, αναμειγνύουμε το κακάο, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.  Σε άλλο μπολ, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη φυτική μαργαρίνη, τα ασπράδια αυγών και το μείγμα κακάο. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους και ύστερα προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά.  Στη συνέχεια, βάζουμε το μείγμα στο ταψί.  Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 2 ώρες. Στο τέλος, κόβουμε σε ομοιόμορφα κομμάτια και σερβίρουμε.

2. Μους σοκολάτας

Η μους σοκολάτας είναι ένα κλασικό και λατρεμένο επιδόρπιο. Αυτή η συνταγή προτείνει μια μους σοκολάτας πολύ γευστική, αλλά και υγιεινή, αφού δεν περιέχει καθόλου κρέμα γάλακτος ή λιπαρά.

Υλικά

  • 340 γρ. γιαούρτι με 0% λιπαρά
  • ½ φλιτζ. κακάο σε σκόνη (χωρίς ζάχαρη)
  • ½  φλιτζ. καστανή ζάχαρη
  • ¾ φλιτζανιού γάλα αμυγδάλου
  • ½ κ.γλ. βανίλια σε υγρή μορφή

Εκτέλεση

Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα αμυγδάλου, το κακάο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε τη βανίλια με το γιαούρτι μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε τη σοκολάτα στο μείγμα του γιαουρτιού και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Με μια πλαστική μεμβράνη, καλύπτουμε το μείγμα και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για περίπου 2 ώρες.  Στη συνέχεια, σερβίρουμε σε ατομικά μπολ.

3. Σοκολατένιο κέικ στο φλιτζάνι 

Με ορισμένες έξυπνες αντικαταστάσεις υλικών σε αυτή τη συνταγή για σοκολατένιο κέικ στο φλιτζάνι, θα φτιάξετε ένα τέλειο γλυκό με λίγες θερμίδες. Αντικαταστήστε το πλήρες γάλα με γάλα χαμηλών λιπαρών, τη ζάχαρη με καστανή ή με κάποια άλλη γλυκαντική ουσία και το βούτυρο με ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι. Η διαδικασία παρασκευής του παραμένει η ίδια και το αποτέλεσμα εξίσου λαχταριστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.