3 συνταγές για γλυκά με κάστανα
Η καστανιά, ή αλλιώς το “αρτόδεντρο”, ευδοκιμεί στα αιωνόβια δάση ενώ πρόκειται για ένα δέντρο που ζει 1000 χρόνια και κατάγεται από τη Μικρά Ασία. Η αξία του εκτιμήθηκε από την αρχαιότητα κιόλας, όταν η Εύβοια παρήγαγε τα πιο ξακουστά κάστανα. Πρόκειται για ένα ξηρό καρπό με υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσιος σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, ενώ περιέχει ελάχιστο λίπος και μηδαμινή χοληστερόλη και νάτριο. Πρόσθεσε το λατρεμένο κάστανο στο φαγητό και τα γλυκά σου, αλλά έχε στο νου σου να το καταναλώνεις με μέτρο.
Κάστανα με σοκολάτα
Υλικά
- 1 κιλό κάστανα βρασμένα
- 3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
- 2 κ.σ. γάλα εβαπορέ
- 1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
- 200 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κάστανα και τα πολτοποιούμε στο μούλτι. Ανακατεύουμε το πολτό κάστανου με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Μετά σχηματίζουμε μπαλάκια με τα χέρια και τα βουτάμε στη λιωμένη κουβερτούρα (λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων). Τα ακουμπάμε σε πλατύ ταψάκι και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Mont Blanc
Υλικά
- 750 γρ. κάστανα
- 1 λίτρο γάλα πλήρες
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 βανίλια σε σκόνη ή μερικές σταγόνες άρωμα βανίλιας
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κάστανα και με ένα μαχαίρι κάνουμε μια μικρή τομή στη μύτη κάθε κάστανου. Βράζουμε για 10 λεπτά. Αφαιρούμε την φλούδα όταν είναι ακόμα ζεστά, και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το γάλα και τη βανίλια να βράσουν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν εντελώς (40 λεπτά περίπου). Τα στραγγίζουμε, κρατάμε λίγο από το γάλα του στην άκρη και τα πολτοποιούμε. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ, τον πουρέ με τη ζάχαρη άχνη. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε μιά-δυό κ.σ. από το γάλα, για να αποκτήσει την υφή πουρέ. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντυγί, προσθέτοντας 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη καθώς χτυπάμε. Για το σερβίρισμα, βγάζουμε τον πουρέ κάστανου από χοντρό κορνέ σχηματίζοντας ένα βουναλάκι με κωνικό σχήμα και βάζουμε από πάνω μιά-δυό κ.σ. σαντιγύ σε κάθε μπολ. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Brownie με σοκολάτα και κάστανα
Υλικά
- 650 γρ. κάστανα
- 130 γρ. κουβερτούρα, τριμμένη
- 130 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 130 γρ. ζάχαρη
- 1 βανίλια
- Ζάχαρη άχνη ή γλάσο σοκολάτας, για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κάστανα, τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα, τα καθαρίζουμε και τα περνάμε από το μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς. Προσθέτουμε στον πουρέ κάστανου την ζάχαρη, το βούτυρο, την βανίλια, την σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά ώστε το μείγμα μας να γίνει ομοιόμορφο.Βουτυρώνουμε ένα ταψί, στρώνουμε μία λαδόκολλα και ψήνουμε στους 170οC μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του κέικ. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το αφαιρέσουμε από τη φόρμα. Μόλις κρυώσει τελείως, μπορούμε να το περιχύσουμε με έτοιμο γλάσο σοκολάτας ή να πασπαλίσουμε άχνη ζάχαρη.