Τι τύπος μεθυσμένου είσαι;

Από την Άννα Ευθυμίου,

Σίγουρα έχεις φίλους που όταν πιουν ένα ποτηράκι παραπάνω αρχίζουν να γελάνε ασταμάτητα, να τσακώνονται με τη διπλανή παρέα, να συνεχίζουν να συμπεριφέρονται όπως σε πλήρη νηφαλιότητα ή ακόμα και να παίρνουν αγκαλιά αγνώστους. Μην αγχώνεσαι, δεν είναι η παρέα σου για δέσιμο – τουλάχιστον όχι σύμφωνα με την επιστήμη. 

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μιζούρι στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν μελέτη η οποία αποδεικνύει ότι η συμπεριφορά μας όταν μεθύσουμε έχει επιστημονική εξήγηση. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 374 φοιτητές μεγάλου πανεπιστημίου των ΗΠΑ και τα συμπεράσματα κατατάχθηκαν με βάση γνωστούς ήρωες της ποπ κουλτούρας αλλά και προσωπικότητες της λογοτεχνίας: οι τέσσερις τύποι μεθυσμένου είναι η Μαίρη Πόππινς, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, o Δάσκαλος για Κλάματα και ο κύριος Χάιντ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του ερωτηθέντος πληθυσμού (το 40%) ανήκει στην κατηγορία Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Όπως υποδηλώνει και το όνομα της κατηγορίας, οι Χέμινγουει δεν δείχνουν μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά ή την προσωπικότητά τους όταν περνούν από τη νηφαλιότητα στη μέθη, ακριβώς όπως και ο διάσημος συγγραφέας ο οποίος περηφανευόταν ότι μπορεί να πιει οποιαδήποτε ποσότητα ουίσκι χωρίς να μεθύσει.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η κατηγορία Μαίρη Πόππινς, στην οποία σύμφωνα με την έρευνα ανήκουν άτομα που είναι ήδη κοινωνικά και κατά κάποιο τρόπο γίνονται πιο χαρούμενα και εξωστρεφή, ακολουθώντας τον χαρακτηρισμό “πρακτικά τέλεια με κάθε τρόπο” που αποδίδει η Πόππινς στον εαυτό της στην ομώνυμη ταινία του 1964.

Σειρά έχει ο Δάσκαλος για Κλάματα, ένας τύπος μεθυσμένου ο οποίος αφορά κυρίως εσωστρεφή άτομα τα οποία με την κατανάλωση αλκοόλ δείχνουν μια πιο κοινωνική πλευρά, αρκετές φορές φτάνοντας σε ακρότητες, όπως ο χαρακτήρας που υποδύθηκε ο Έντι Μέρφι στην ομώνυμη ταινία.

Τέλος, υπάρχει ο κύριος Χάιντ, τύπος μεθυσμένου με σαφή αναφορά στον χαρακτήρα του βιβλίου Η παράξενη υπόθεση του δόκτωρ Τζέκιλ και κυρίου Χάιντ του Σκωτσέζου συγγραφέα Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον. Κύριος Χάιντ χαρακτηρίζεται εκείνος που είναι “σε σημαντικό βαθμό λιγότερο υπεύθυνος, λιγότερο πνευματώδης και πιο εχθρικός υπό την επήρρεια αλκοόλ” όπως τονίζει η μελέτη.

Οι ερευνητές ελπίζουν με αυτήν την απλή κατηγοριοποίηση να βοηθήσουν στην αποτροπή του αλκοολισμού αναγνωρίζοντας νωρίς τυχόν συμπτώματα. Αλήθεια, εσύ τι τύπος μεθυσμένου είσαι;

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.