ΑρχικήΆρθρα5 έξυπνες συμβουλές για να τακτοποιήσετε την κουζίνα σας από την Marie...

5 έξυπνες συμβουλές για να τακτοποιήσετε την κουζίνα σας από την Marie Kondo

«Η μαγεία του να τακτοποιείς: Ενας απλός, αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείτε από την ακαταστασία για πάντα». Αυτό το βιβλίο της Μαρί Κόντο, δημιουργού της μεθόδου KonMari, έχει βοηθήσει πολλές γυναίκες και γι’ αυτό έχει δημιουργήσει φανατικές οπαδούς ανά τον κόσμο. 

Ουσιαστικά το βιβλίο βοηθά να φθάσουμε στη ρίζα του προβλήματος της ακαταστασίας και μας βοηθά να το λύσουμε μια για πάντα. Το ίδιο φιλοδοξεί να κάνει και το reality “Tidying Up With Marie Kondo” το οποίο προβάλλεται στο Netflix και έχει κάνει τους θεατές φανατικούς της νοκοκυροσύνης.

Η φιλοσοφία της μεθόδου είναι απλή: «Κράτησε μόνο ότι σου προκαλεί σπινθήρες χαράς».  Η Κόντο στο best seller βιβλίο της σύμφωνα με τους New York Times, υποστηρίζει ότι η ακαταστασία στο σπίτι είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες του στρες μιας και αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Οταν υπάρχει πολλή ακαταστασία, η προσοχή αποσπάται και μπορούν να προκληθούν ακόμη και μεγαλύτερα προβλήματα. Αντίθετα, όταν τα πάντα είναι τακτοποιημένα και δεν αποσπά τίποτα την προσοχή μας, μπορούμε να επικεντρωθούμε στα σημαντικά θέματα της ζωής μας.

Παρότι η ιδέα γύρω από τους σπινθήρες χαράς φαίνεται απλή, συχνά δεν είναι εύκολη στην εφαρμογή, ιδιαίτερα για χώρους όπως η κουζίνα. Η κουζίνα είναι η καρδιά του σπιτιού, αλλά ίσως και το πιο σημαντικό μέρος αφού εδώ μαγειρεύουμε και ικανοποιούμε την καθημερινή μας ανάγκη για τροφή. Χρειάζεστε συγκεκριμένα εργαλεία, εξοπλισμό και υλικά για να μαγειρέψετε. Σίγουρα όλοι θα θέλαμε οι κατσαρόλες και τα τηγάνια μας να χαρίζουν σπινθήρες χαράς και να είναι όμορφα σαν να βγήκαν από περιοδικό διακόσμησης, αλλά πολλοί θεωρούν ότι κάτι τέτοιο ίσως είναι πολυτέλεια.

Όμως, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Αν για παράδειγμα έχετε πάρα πολλά ταψιά από τη μαμά ή γιαγιά σας που δεν χρησιμοποιείτε ποτέ, μπορείτε να ξεκινήσετε από αυτά. Απαλλαγείτε από τα μη χρήσιμα σκεύη που δεν χαρίζουν “σπινθήρες χαράς” και δείτε πώς θα νιώσετε όταν δείτε την κουζίνα λιγότερο γεμάτη με σκεύη.

Λαμβάνοντας υπόψη την πρακτικότητα και την αναντικατάστατη φύση της κουζίνας, θα εστιάσουμε σε μερικές βασικές πτυχές της τακτοποίησης της κουζίνας, όπως συμβουλεύει η Μαρί Κόντο στο βιβλίο της.

1. Δημιουργήστε μια κουζίνα για να μαγειρεύετε όπως πραγματικά θέλετε 

Θέλετε να ανοίγετε δικό σας φύλλο για πίτες και να φτιάχνετε πολυώροφες τούρτες με σχέδια; Μήπως θέλετε απλώς να μαγειρεύετε καθημερινά γεύματα για την οικογένεια; Ή μήπως θέλετε να πειραματιστείτε με διαφορετικές συνταγές και εξωτικά μπαχαρικά; Η κουζίνα σας πρέπει να σας βοηθήσει να γίνετε ο μάγειρας που θέλετε. Ρωτήστε την κουζίνα σας τι χρειάζεται για τον σκοπό αυτό. Δώστε προτεραιότητα στον χώρο σας, επενδύστε στον εξοπλισμό που χρειάζεστε και απαλλαγείτε από τα περιττά πράγματα που σας εμποδίζουν να μαγειρέψετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

2. Απορρίψτε χωρίς ενοχές αντικείμενα με συναισθήματα αξία που δεν χρησιμοποιείτε ποτέ.

Πολλές φορές σε όλο το βιβλίο, η Κόντο μιλάει για τη νοσταλγία μας και το συναισθηματικό δέσιμό μας με αντικείμενα και υλικά αγαθά. Και η ίδια έχει έντονα συναισθήματα για τα πράγματα της. Αλλά στο τέλος, η νοσταλγία μπορεί να γίνει ο εχθρός σας. Εάν δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσετε αυτήν την εμαγιέ κατσαρόλα ή τον vintage αυγοδάρτη που σας έδωσε η γιαγιά σας, ήρθε η ώρα να την αποχωριστείτε. Η Μαρί Κόντο συμβουλεύει πάντα να δείχνετε την ευγνωμοσύνη σας στο αντικείμενο για το χρόνο του και τις υπηρεσίες του, πριν το απορρίψετε.

3. Μην περιπλέκετε την οργάνωσή σας

Υπάρχουν πολλά καταστήματα με εξαιρετικά προϊόντα και συμβουλές από βιβλία και περιοδικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να οργανώσετε τα πράγματα γύρω από το σπίτι σας. Η Κόντο επιμένει να μην κάνετε τα πράγματα περίπλοκα σε ό,τι αφορά την τακτοποίηση του σπιτιού. Σε ολόκληρο το βιβλίο, η Kondo αναφέρει ότι χρησιμοποιούσε πολλά κουτιά παπουτσιών αντί για ακριβά κουτιά αποθήκευσης, μέχρι και για την οργάνωση των μπαχαρικών στην κουζίνα, όπως και πολλά πλαστικά δοχεία τροφίμων. Όσο πιο απλό, τόσο πιο καλό.

4. Πάντα να στοιβάζετε κάθετα τα πράγματά σας

Η Κόντο επιμένει ότι σχεδόν τα πάντα στο σπίτι σας πρέπει να στοιβάζονται κάθετα. Από τα ρούχα, μέχρι τις κάλτσες και τις πετσέτες της κουζίνας. Έφτασε μέχρι και να παραδεχτεί ότι τοποθετεί όρθια τα καρότα στο ψυγείο, στηρίζοντάς τα σε βάσεις για ποτήρια.

Όταν ακουμπάτε τα πράγματα το ένα πάνω στο άλλο, τα αντικείμενα στο κάτω μέρος συνθλίβονται και κρύβονται. Όταν τα στοιβάζετε κατακόρυφα, όμως, αντιμετωπίζετε τα αντικείμενά σας με σεβασμό και έχετε επίσης καλύτερη πρόσβαση στο καθετί όταν το χρειάζεστε.

5. Ξεφορτωθείτε τις ετικέτες των προϊόντων και κολλήστε δικές σας

Προς το τέλος του βιβλίου, η Kondo αναφέρει ότι βοήθησε μια γυναίκα που είχε πολύ καθαρό και minimal σπίτι, αλλά ακόμη αισθανόταν ότι κάτι δεν ήταν τακτοποιημένο. Μετά από αρκετή σκέψη, η Kondo συνειδητοποίησε ότι πολλά έπιπλα και κουτία της πελάτισσάς της είχαν ετικέτες του κατασκευαστή που φαινόταν να δημιουργούν πολύ “θόρυβο” στο σπίτι.

Εάν τα πράγματα φαίνονται ανοργάνωτα στην κουζίνα σας και δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί, σκεφτείτε να αναδιομορφώσετε όλες τις ετικέτες στην κουζίνα σας. Παρατηρήστε το ράφι μπαχαρικών και θα διαπιστώσετε ότι οι πολλές και διαφορετικές ετικέτες των προϊόντων δημιουργούν την αίσθηση ακαταστασίας. Αφαιρέστε τις ετικέτες των κατασκευαστών και κολλήστε δικές σας. Εναλλακτικά, επενδύστε σε μικρά minimal κουτάκια χωρίς καμία σήμανση ώστε να κόψετε αυτόν τον θόρυβο.

Δείτε επίσης: Φοβερή συνταγή για πορτοκαλόπιτα

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Ombre κέικ

Συνταγή για ombre κέικ με γλάσο buttercream!

Πορτοκαλόπιτα με γλάσο πορτοκαλιού

Συνταγή για αφράτη πορτοκαλόπιτα με αμύγδαλο και υπέροχο γλάσο πορτοκαλιού!

Ρύζι στο τηγάνι με λαχανικά και κουρκουμά

Ένα λαχταριστό πιάτο με το οποίο μπορείτε να συνοδεύσετε κοτόπουλο, θαλασσινά ή να το απολαύσετε σαν κυρίως γεύμα.

Περισσότερα άρθρα

Πεινάω αλλά βαριέμαι να μαγειρέψω!

Τι να μαγειρέψεις για να φας όταν βαριέσαι να μαγειρέψεις! Συνταγές για τις μέρες που ο σεφ μέσα σου πέφτει σε λήθαργο.

To μενού του Δεκαπενταύγουστου

Πλούσιες συνταγές για το μενού του Δεκαπενταύγουστου. Παραδοσιακά φαγητά για να ετοιμάσετε ένα αξέχαστο τραπέζι με πεντανόστιμες σπιτικές δημιουργίες για τον Δεκαπενταύγουστο!

5 λόγοι να κάνεις σήμερα αποχή από το κρέας

Σκέφτεσαι να κόψεις το κρέας;  Σου δίνουμε 5 καλούς λόγους να κάνεις αποχή από το κρέας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ