Πώς συντηρούμε και οργανώνουμε σωστά τα μπαχαρικά

Advertisement

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Τα μπαχαρικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μαγειρικής, αφού έχουν τη μαγική ιδιότητα να νοστιμίζουν το φαγητό. Ευωδιαστά, ντελικάτα και με πανέμορφα ζεστά χρώματα, τα μπαχαρικά έχουν μια ιστορία, τόσο παλιά κι ενδιαφέρουσα, όσο κι η ιστορία του κόσμου μας. Για πρώτη φορά αναφέρονται στο Έπος του Γκιλγκαμές και στην Παλαιά Διαθήκη, ενώ αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε αιγυπτιακούς τάφους μπαχαρικά ηλικίας 3000 ετών. Με θεραπευτικές, μυστικιστικές και αφροδισιακές ιδιότητες, αλλά και με την ικανότητα να ξελογιάζουν τον ουρανίσκο μας, τα μπαχαρικά αποτέλεσαν την έμπνευση για ποιητές και συγγραφείς, έγιναν αντικείμενο εμπορίου, αιτία πολέμων, ανακαλύψεων νέων ηπείρων και αφορμή για ταξίδια. Εμείς σας δίνουμε μερικές συμβουλές για το πώς θα τα διατηρήσετε σωστά  και πώς θα τα οργανώσετε με σωστό κι εύκολο τρόπο για να μην νιώσετε ποτέ χαμένοι στην κουζίνα σας.

Διατήρηση

Advertisement
  • Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τα μπαχαρικά δεν χαλάνε στο πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο όσο ο καιρός περνά, μειώνεται το άρωμα κι η γεύση τους, μιας και εξατμίζονται τα αιθέρια έλαια που περιέχουν.
  • Τα μπαχαρικά πρέπει να διατηρούνται σε μέρος ξηρό και σκοτεινό. Η έκθεσή τους στο φως, σε υψηλές θερμοκρασίας και σε υγρό περιβάλλον θα αποδυναμώσει πολύ πιο γρήγορα το άρωμα και τη γεύση τους.
  • Για να μην αλλοιωθεί το άρωμά τους, προτιμήστε να τα διατηρείτε σε γυάλινα βαζάκια  που κλείνουν αεροστεγώς.
  • Τα ολόκληρα μπαχαρικά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μέχρι και 3 χρόνια, ενώ αυτά που είναι σε σκόνη πρέπει να τα ανανεώνετε κάθε χρόνο.
  • Ορισμένα μπαχαρικά είναι πιο ευπαθή από τα υπόλοιπα, όπως το κόκκινο πιπέρι, το μαχλέπι, ο κόλιανδρος και το γαρύφαλλο, γι’αυτό πρέπει να τα ανανεώνετε πιο συχνά.
  • Μην αναμειγνύετε ποτέ το παλιό με το αντίστοιχο νέο μπαχαρικό. Αντιθέτως, να το φυλάτε σε διαφορετικό βάζο ή να περιμένετε να τελειώσει το παλιό για να χρησιμοποιήσετε το ίδιο βαζάκι.
  • Ένας τρόπος για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα τους είναι να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο.

Οργάνωση

  • Κολλήστε μια ετικέτα στα βάζα στα οποία θα διατηρήσετε τα μπαχαρικά σας.  Φροντίστε να σημειώσετε στην ετικέτα το όνομα του μπαχαρικού, αλλά και την ημερομηνία αποθήκευσής του, ώστε να γνωρίζετε πότε πρέπει να τα  αντικαταστήσετε.
  • Αγοράστε διάφανα βαζάκια και όχι χρωματιστά, ώστε να μπορείτε να τα ξεχωρίζετε και κυρίως να βλέπετε σε τι κατάσταση διατηρούνται.
  • Προτιμήστε να αποθηκεύσετε όλα τα μπαχαρικά μαζί σε ένα ράφι ή σε ντουλάπι, ώστε να τα έχετε όλα συγκεντρωμένα.
  • Μην φυλάτε τα βαζάκια με τα μπαχαρικά σε ράφι ή σε ντουλάπι ακριβώς πάνω από τον απορροφητήρα. Οι υδρατμοί κοι υψηλές θερμοκρασίες από το μαγείρεμα θα αλλοιώσουν πιο γρήγορα τα μπαχαρικά.
  • Επιλέξτε να τα φυλάξετε σε ντουλάπι που θα βρίσκεται κοντά στο πάγκο της κουζίνας σας, ώστε να τα έχετε σε πρώτη ζήτηση.

Φωτο: pinterest.com

Advertisement
Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.