Απάντησε σε αυτές τις 7 ερωτήσεις πριν γίνεις χορτοφάγος

Από τη Λίζα Μάτσα,

Είσαι χορτοφάγος; Σκέφτεσαι να γίνεις; Ή μήπως απλώς σκοπεύεις να αποκλείσεις το κρέας από τη διατροφή σου για μια με δύο φορές την εβδομάδα; Αν ανήκεις σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες, εδώ θα βρεις απαντήσεις σε οποιαδήποτε απορία έχει δημιουργηθεί.

  • Πόσοι διαφορετικοί τύποι χορτοφάγων υπάρχουν;

Οι περισσότεροι νομίζουμε πως οι χορτοφάγοι δεν τρώνε μόνο κρέας, ωστόσο αυτό δεν ισχύει απόλυτα. Κάποιοι χορτοφάγοι απορρίπτουν το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι, ενώ κάποιοι άλλοι αποφεύγουν και τα αυγά, το γάλα ή οποιοδήποτε τρόφιμο ζωικής προέλευσης. 

  • Είναι υγιεινή αυτή η επιλογή;

Αν σας προβληματίζει η ελλειπής πρόσληψη πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών, να σας ενημερώσουμε πως μια χορτοφαγική διατροφή αποτελείται από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά τα οποία καλύπτουν αυτά τα κενά σε σημαντικό βαθμό, χωρίς ωστόσο να αντικαθιστούν τη θρεπτική αξία των ζωικών τροφών.

  • Θα με βοηθήσει να χάσω βάρος;

Κανείς δεν μπορεί να σας εξασφαλίσει ότι η αποβολή του κρέατος από τη διατροφή σας θα σας αδυνατίσει. Αν αποβάλλεις το κρέας αλλά αναπληρώνεις τις θερμίδες του τρώγοντας μεγάλες μερίδες τυρί και ψωμί, είναι πιθανόν να πάρετε αντί να χάσετε κιλά. Ωστόσο αυτό συμβαίνει με οποιοδήποτε τύπο διατροφής αποφασίσετε να ακολουθήσετε. 

  • Αληθεύει ότι η χορτοφαγία είναι ευνοϊκή για το περιβάλλον;

Μείνατε έκπληκτοι; Κι όμως. Η καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών απαιτεί πολύ μικρότερη ενέργεια από αυτήν που απαιτείται για την ανάπτυξη των κοτόπουλων, των αγελάδων, του χοιρινού και άλλων είδων κρέατος. Επιπλέον, η μεταφορά των κρεατικών χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία από το ανθρώπινο δυναμικό από ό τι η προετοιμασία των φυτικών τροφών που παίρνουμε από το μανάβικο.

  •  Μπορεί μια χορτοφαγική διατροφή να μειώσει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας;

Μια χορτοφαγική διατροφή δε μπορεί να σας εγγυηθεί ότι δε θα αρρωστήσετε ποτέ, όμως πιθανόν να ξορκίσει προβλήματα όπως οι καρδιακές παθήσεις, ορισμένοι τύποι καρκίνου, την παχυσαρκία, το διαβήτη και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

  • Χρειάζομαι συμπληρώματα; 

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μια χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να είναι πολύ υγιεινή. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είναι διαθέσιμες μόνο στις ζωικές τροφές. Επίσης η αποβολή του κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμίνης D. Αν αποφασίσετε να γίνετε χορτοφάγος, μιλήστε με το γιατρό σας ώστε να σας προτείνει ένα συμπλήρωμα που θα καλύψει τις απώλειες θρεπτικών συστατικών.

  • Θα είναι δύσκολο;

Δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο. Μόλις αποφασίσετε ποια τρόφιμα δεν θέλετε να φάτε, κάνετε μια έρευνα στις ετικέτες των συσκευασιών ώστε να τα κατηγοριοποιήσετε σε αποδεκτά και μη. Επενδύστε σε φρέσκα προϊόντα και δε θα χάσετε.

Δείτε επίσης: Συνταγή για Banofee

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.