ΑρχικήΆρθραΠεπόνι, ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού με λίγες θερμίδες!

Πεπόνι, ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού με λίγες θερμίδες!

Τα πεπόνια, τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, αποτελούν μια όαση δροσιάς με πλούσια γεύση και χρυσαφένιο χρώμα. Είναι χαμηλά σε θερμίδες, μόλις 64 θερμίδες ανά φλιτζάνι, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα. Το πεπόνι της ποικιλίας cantaloupe χρησιμοποιείται στην Κίνα για τη θεραπεία της ηπατίτιδας. Επίσης, οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στις Φιλιππίνες, για την αντιμετώπιση του καρκίνου και την πρόκληση εμμηνόρροιας, στην Ινδία ως διουρητικό και στην Αφρική γίνονται χυλός και τρώγονται για την πρόκληση αποβολών.

Ας δούμε αναλυτικά, την διατροφική αξία του πεπονιού:

1. Βιταμίνη C

Μια αντιοξειδωτική βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη συντήρηση όλων των ιστών του σώματος. Βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων και στην υγεία των οστών και των δοντιών. Οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν 90 mg ανά ημέρα. Ένα 1 φλιτζάνι πεπόνι παρέχει 65 mg βιταμίνης C.

2. Η βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για υγιή δόντια, δέρμα και οστά. Βοηθά το σύστημα της όρασης προωθώντας την υγεία του αμφιβληστροειδούς. Η ανεπαρκής βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το πεπόνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, με περισσότερο από 25% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ένα 1 φλιτζάνι.

3. Κάλιο

Το κάλιο είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων καλίου στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση καθώς και τη μείωση των επιπτώσεων των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Οι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν 4.700 mg καλίου ανά ημέρα. Το πεπόνι έχει υψηλή περιεκτικότητα καλίου, με 473 mg σε 1 φλιτζάνι.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης

Το πεπόνι είναι ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες. Προσοχή να μην αφήνετε το πεπόνι κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα, διότι η βιταμίνη C που περιέχει, καταστρέφεται γρήγορα εάν εκτεθεί στον αέρα. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνεται αμέσως μετά αφού θα κοπεί.

Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης

Τα πεπόνια διαφέρουν στο σχήμα, στον όγκο, στο μέγεθος, στο χρώμα της φλούδας και της σάρκας, στο άρωμα αλλά και στη γεύση, ανάλογα με την ποικιλία. Έτσι έχουμε σχήμα στρογγυλό ή ωοειδές, φλούδα χοντρή ή λεπτή, χρώμα κίτρινωπό ή πρασινωπό, επιφάνεια φλούδας λεία ή με γραμμώσεις, γεύση γλυκιά, δροσερή και αρωματική.

Για να επιλέξουμε τα σωστά πεπόνια, ελέγχουμε το σχήμα τους: πρέπει να έχουν συμμετρικό σφαιρικό σχήμα χωρίς χτυπήματα ή κοψίματα, με ικανοποιητικό βάρος. Όσον αφορά τη συντήρησή τους, καλό είναι να φυλάσσονται στο ψυγείο, καλυμμένα με μεμβράνη συντήρησης τροφίμων και όχι κομμένο σε τεμάχια, διότι αφυδατώνεται και αλλοιώνεται η γεύση του.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σπιτικό παγωτό καφέ

Σπιτικό παγωτό καφέ από τον Τάσο Αντωνίου. Φτιάξτε πεντανόστιμο σπιτικό παγωτό με γεύση καφέ και βελούδινη υφή, χωρίς παγωτομηχανή.

Τέλεια λαζάνια φούρνου με λαχανικά και τυριά

Υπέροχα λαζάνια με λαχανικά και στρώσεις τυριών στο φούρνο. Χρώμα, γεύση, νοστιμιά, όλα σε ένα πιάτο.

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Περισσότερα άρθρα

Xυμός καρπούζι: 6 λόγοι που πρέπει να πίνουμε καθημερινά

Δείτε τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που προσφέρει ο χυμός καρπούζι στον οργανισμό!

Θέλεις συνταγές στο πεντάλεπτο; Κάνε subscribe στο κανάλι μου στο YouTube!

Ψάχνεις τις καλύτερες συνταγές για αλμυρά και γλυκά; Θέλεις να δημιουργήσεις εντυπωσιακές γεύσεις, εύκολα, γρήγορα και νόστιμα; Ο Τάσος Αντωνίου και το κανάλι Mama...

Οι 5 καλύτερες συνταγές για το Μουντιάλ

Οι καλύτερες συνταγές για το Μουντιάλ! Καλέστε στην παρέα, ετοιμάστε αυτές τις εύκολες, γρήγορες και συνταγές για το Μουντιάλ και απολαύστε τον αγώνα με υπέροχες γεύσεις!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ