ΑρχικήΆρθραΠαστράμι

Παστράμι, αλλαντικό εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, σχετικά άγνωστο ακόμα στην ελληνική αγορά. Είναι αρκετά δημοφιλές στην Αμερική και τη Βρετανία και μάλιστα το σάντουιτς με παστράμι έχει αναδειχθεί ως ένα από τα δημοφιλέστερα σνακ της Νέας Υόρκης. Δεν είναι τυχαίο πως το νεοϋρκέζικο ντέλι Katz’s Delicatessen περηφανεύεται ότι φτιάχνει το καλύτερο σάντουιτς με παστράμι παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την παράδοση, το παστράμι παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική τον 19ο αιώνα από Εβραίους της Ρουμανίας που αναζήτησαν την τύχη τους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Είναι αλλαντικό  που παρασκευάζεται από όλα τα μέρη του βοδινού κρέας, αν και το περίφημο της Νέας Υόρκης φτιάχνεται  από το στήθος του. Η ονομασία παστράμι είναι δάνειο της τουρκικής λέξης pastirma και θυμίζει τον γνωστό σε όλους μας παστουρμά. Αν και μοιάζουν οπτικά, η διαφορά βρίσκεται στο ότι δεν έχει το τσιμένι που επικαλύπτει τον παστουρμά. Το παστράμι είναι στην ουσία καθαρό κρέας μόσχου, καπνιστό, με επικάλυψη κόκκων πιπεριού, σιναπιού και κόλιανδρου. Κόβεται σε πολύ λεπτές φέτες, έχει μεστή διακριτική γεύση και συνδυάζει μοναδικά το φιλέτο με τα μπαχαρικά.

Τρόποι να σερβίρουμε το παστράμι

1. Σε σάντουιτς, κατά προτίμηση από ψωμί σικάλεως όπως οι Νεοϋορκέζοι, το οποίο αλείφουμε με μουστάρδα με έντονη γεύση, προσθέτουμε αρκετές φέτες παστράμι, πίκλες και ίσως και ντομάτα ή τυρί.

2. Το τυλίγουμε σε ρολάκια με τυρί. Σε μία φέτα παστράμι αλείφουμε τυρί κρέμα με γεύση σκόρδου ή μυρωδικών, προσθέτουμε ένα μικρό κομμάτι πίκλας της αρεσκείας μας και τυλίγουμε τη φέτα σε ρολό.

3. Σε πλατό αλλαντικών μαζί με λούζα, προσούτο, σουτζούκι, παστουρμά, σαλάμι μπίρας, μορταδέλα. Συνοδεύουμε με κριτσίνια, φρυγανισμένο ψωμί, πίκλες, ελιές, μουστάρδα με έντονη γεύση και τσάτνεϊ

4. Με αυγά. Ροδίζουμε το παστράμι σε τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσει μια τραγανή όψη, το ακουμπάμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τηγανίζουμε τα αυγά ή την ομελέτα μας.

5. Σε πίτσα. Αυτή η πλούσια δυνατή γεύση που έχει το παστράμι σε συνδυασμό με τη βουτυράτη επίγευση το καθιστά ιδανικό αλλαντικό για πίτσα. Δεν χρειάζεται να βάλουμε πολλά υλικά με έντονη γεύση ή κάποιο άλλο αλλαντικό.

6. Με ζυμαρικά. Φτιάχνουμε μια απλή, αλλά νοστιμότατη σάλτσα ζυμαρικών με κόκκινη σάλτσα, μανιτάρια και παστράμι, το οποίο σοτάρουμε στην αρχή μαζί με κρεμμύδι και μανιτάρια. Ενναλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε ζυμαρικά με σάλτσα από τυρί κρέμα και παστράμι, προσθέτοντάς το στο τέλος του μαγειρέματος λίγο πριν σερβίρουμε το πιάτο.

7. Με μπίρα και κρασί. Μια μπίρα τύπου Pilsner ή Pale Ale ταιριάζει εξαιρετικά με το παστράμι. Αν θέλουμε να το συνδυάσουμε με κρασί, προτιμούμε με κόκκινο, λευκό, ακόμα και με ροζέ χωρίς έντονη οξύτητα ή σκληρές τανίνες για να υπάρχει μια γευστική ισορροπία. Για τους παραδοσιακούς τύπους, το παστράμι είναι ιδανικός μεζές για το ούζο ή το τσίπουρο.

Δείτε επίσης: Κέικ κλασσικό και πολύ εύκολο

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κοτόπουλο με μήλα και μηλίτη

Κοτόπουλο στον φούρνο με μήλα και μηλίτη!

Γιαουρτόπιτα με σιρόπι

Γιαουρτόπιτα σιροπιαστή από τον Τάσο Αντωνίου! Φτιάξτε την πιο ιδιαίτερη συνταγή για αρωματική, αφράτη και εύκολη γιαουρτόπιτα με σιρόπι.

Νηστίσιμη μηλόπιτα

H πιο εύκολη νηστίσιμη μηλόπιτα από τον Τάσο Αντωνίου! Σταφίδες, κανέλα, χαλβάς και τραγανό χρυσαφένιο φύλλο κάνουν τη διαφορά σε αυτή την εύκολη νηστίσιμη μηλόπιτα.

Περισσότερα άρθρα

Ο σωστός τρόπος να καταψύξετε σπανάκι

Πώς καταψύχουμε σωστά το σπανάκι; Δείτε τα μυστικά για να μπορείτε να απολαμβάνετε θρεπτικό σπανάκι όλη τη χρονιά!

6 εκπληκτικά γλυκά με κρέμα που πρέπει να δοκιμάσεις!

Aν σου αρέσουν τα ανάλαφρα και εκλεπτυσμένα επιδόρπια, αυτά τα μοναδικά γλυκά με αέρινη και βελούδινη κρέμα πρέπει να τα δοκιμάσεις!

Αντικαταστάσεις υλικών για νηστίσιμα γλυκά

Πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αυγά, το γάλα και το βούτυρο σε ένα γλυκό; Μάθετε τις αντικαταστάσεις υλικών για πεντανόστιμα νηστίσιμα γλυκά!

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ