Παστράμι, αλλαντικό εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, σχετικά άγνωστο ακόμα στην ελληνική αγορά. Είναι αρκετά δημοφιλές στην Αμερική και τη Βρετανία και μάλιστα το σάντουιτς με παστράμι έχει αναδειχθεί ως ένα από τα δημοφιλέστερα σνακ της Νέας Υόρκης. Δεν είναι τυχαίο πως το νεοϋρκέζικο ντέλι Katz’s Delicatessen περηφανεύεται ότι φτιάχνει το καλύτερο σάντουιτς με παστράμι παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την παράδοση, το παστράμι παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική τον 19ο αιώνα από Εβραίους της Ρουμανίας που αναζήτησαν την τύχη τους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Είναι αλλαντικό που παρασκευάζεται από όλα τα μέρη του βοδινού κρέας, αν και το περίφημο της Νέας Υόρκης φτιάχνεται από το στήθος του. Η ονομασία παστράμι είναι δάνειο της τουρκικής λέξης pastirma και θυμίζει τον γνωστό σε όλους μας παστουρμά. Αν και μοιάζουν οπτικά, η διαφορά βρίσκεται στο ότι δεν έχει το τσιμένι που επικαλύπτει τον παστουρμά. Το παστράμι είναι στην ουσία καθαρό κρέας μόσχου, καπνιστό, με επικάλυψη κόκκων πιπεριού, σιναπιού και κόλιανδρου. Κόβεται σε πολύ λεπτές φέτες, έχει μεστή διακριτική γεύση και συνδυάζει μοναδικά το φιλέτο με τα μπαχαρικά.
Τρόποι να σερβίρουμε το παστράμι
1. Σε σάντουιτς, κατά προτίμηση από ψωμί σικάλεως όπως οι Νεοϋορκέζοι, το οποίο αλείφουμε με μουστάρδα με έντονη γεύση, προσθέτουμε αρκετές φέτες παστράμι, πίκλες και ίσως και ντομάτα ή τυρί.
2. Το τυλίγουμε σε ρολάκια με τυρί. Σε μία φέτα παστράμι αλείφουμε τυρί κρέμα με γεύση σκόρδου ή μυρωδικών, προσθέτουμε ένα μικρό κομμάτι πίκλας της αρεσκείας μας και τυλίγουμε τη φέτα σε ρολό.
3. Σε πλατό αλλαντικών μαζί με λούζα, προσούτο, σουτζούκι, παστουρμά, σαλάμι μπίρας, μορταδέλα. Συνοδεύουμε με κριτσίνια, φρυγανισμένο ψωμί, πίκλες, ελιές, μουστάρδα με έντονη γεύση και τσάτνεϊ
4. Με αυγά. Ροδίζουμε το παστράμι σε τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσει μια τραγανή όψη, το ακουμπάμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τηγανίζουμε τα αυγά ή την ομελέτα μας.
5. Σε πίτσα. Αυτή η πλούσια δυνατή γεύση που έχει το παστράμι σε συνδυασμό με τη βουτυράτη επίγευση το καθιστά ιδανικό αλλαντικό για πίτσα. Δεν χρειάζεται να βάλουμε πολλά υλικά με έντονη γεύση ή κάποιο άλλο αλλαντικό.
6. Με ζυμαρικά. Φτιάχνουμε μια απλή, αλλά νοστιμότατη σάλτσα ζυμαρικών με κόκκινη σάλτσα, μανιτάρια και παστράμι, το οποίο σοτάρουμε στην αρχή μαζί με κρεμμύδι και μανιτάρια. Ενναλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε ζυμαρικά με σάλτσα από τυρί κρέμα και παστράμι, προσθέτοντάς το στο τέλος του μαγειρέματος λίγο πριν σερβίρουμε το πιάτο.
7. Με μπίρα και κρασί. Μια μπίρα τύπου Pilsner ή Pale Ale ταιριάζει εξαιρετικά με το παστράμι. Αν θέλουμε να το συνδυάσουμε με κρασί, προτιμούμε με κόκκινο, λευκό, ακόμα και με ροζέ χωρίς έντονη οξύτητα ή σκληρές τανίνες για να υπάρχει μια γευστική ισορροπία. Για τους παραδοσιακούς τύπους, το παστράμι είναι ιδανικός μεζές για το ούζο ή το τσίπουρο.
Δείτε επίσης: Κέικ κλασσικό και πολύ εύκολο
Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com
Ενδιαφέρον πολύ άρθρο!
Ωραια δουλεια κανετε στο Μαμα Πειναω. Παντα ηθελα να μαθω τι ειναι το παστραμι!
Ωραίο άρθρο για το παστράμι να είστε καλά παιδιά