Άγιος Βασίλης από ψωμί

Η πιο όμορφη χριστουγεννιάτικη συνταγή που θα κλέψει τα βλέμματα στο γιορτινό τραπέζι!

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 1 ώρα, 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 25 λεπτά

Μερίδες: 10

Άγιος Βασίλης από ψωμί

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα 2 φλιτζάνια αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι. Σε μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα, το νερό και το βούτυρο. Το προσθέτουμε στο μείγμα στερεών υλικών και το ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Στο τέλος προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μια σκληρή ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη λαμαρίνα και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία και ελαστική, περίπου 6-8 λεπτά. Την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί, για περίπου 1 ώρα. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και βάζουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη λαμαρίνα, χωρίζοντάς την σε δύο τμήματα, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Χρησιμοποιούμε το μεγαλύτερο μέρος της ζύμης και σχηματίζουμε ένα τρίγωνο με στρογγυλεμένες γωνίες για το κεφάλι του Άγιου Βασίλη και τον σκούφο του. Χωρίζουμε το μικρότερο μέρος της ζύμης σε δύο ίσα κομμάτια. Με το ένα σχηματίζουμε μια γενειάδα, χρησιμοποιώντας ψαλίδι ή έναν κόφτη πίτσας. Τοποθετούμε τις κομμένες λωρίδες ζύμης στο πρόσωπό του Άγιου Βασίλη και τις στρίβουμε μέχρι να γίνουν κυματιστές. Συνεχίζουμε με το τελευταίο κομμάτι της ζύμης και φτιάχνουμε το μουστάκι, την μύτη και την φούντα του καπέλου. Τα κολλάμε και αυτά στη ζύμη μας και με ένα ψαλίδι, κόβουμε δύο σχισμές στο πρόσωπο για τα μάτια. Τέλος, τοποθετούμε πάνω στις σχισμές τις σταφίδες. 

Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τον ένα κρόκο αυγού και σε ένα άλλο χτυπάμε τον άλλο κρόκο προσθέτοντας κόκκινο χρώμα. Προσεκτικά περνάμε με τον χρωματισμένο κρόκο το καπέλο, τη μύτη και τα μάγουλα και με τον απλό κρόκο την υπόλοιπη ζύμη. Καλύπτουμε το καρβέλι μας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 10-12 λεπτά μέχρι να κοκκινίσει.